Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

Буря изви в Пловдив, градушка като череша унищожи реколтата в няколко пазарджишки села

| обновено на 14.05.14 в 16:00

16 сигнала за паднали клони са получени в Противопожарната служба след разразилата се около 16 часа буря в Пловдив. Няма пострадали и поражения. Силният вятър събори маси и столове от заведенията на Главната улица и ги завлачи на метри от първоначалните им позиции. После вятърът утихна, последван от дъжд.

Втора градушка удари с размери на череша удари Пазарджишко през отминалата нощ. В няколко села продукция е унищожена. 

Засегнати са селата Гелеменово, Добровница, Пищигово, Черногорово, Щърково, но пораженията са най-големи в село Гелеменово. Градовите зърна с били с размери на череша са били съпроводени и със силен вятър, което допълнително е усложнило ситуацията. 

Според стопаните продукцията им е унищожена. Комисия ще установява размерите на щетите, но към момента заради наводнените от дъжда ниви и плодни градини, не може да се извърши проверката. Констатациите ще станат ясни след дни, ако няма нови дъждове.

 Директорът на полигона за борба с градушките в Гелеменово Дияна Илкова съобщи, че мощния процес е навлязъл през село Славовица и още там градоносният облак е бил обстрелян като с това са предотвратени много по-големи щети, тъй като градушката е можела да стигне размерите на орех. 

Според Диана Илкова днес не се очакват силни градушки в региона. Предупрежденията за силни процеси са за Северна България. 


Още от категорията

Откриха издирвания 20-годишен студент в София

20-годишният студент Мартин Георгиев, който изчезна на 25 януари, е открит в София.  Около 18 часа днес младежът е открит в добро здравословно състояние и семейството му е уведомено, съобщиха от пловдивската полиция.  Студентът е намерен, след като майка му е получила сигнал от хора, които са го забелязали на Централна гара в София, съобщи..

публикувано на 29.01.23 в 19:18

Отварят три детски кухни в селата от община Родопи

Три детски кухни ще заработят следващата седмица в три от селата в община "Родопи". Услугата се предоставя от общинската администрация и е за деца от 1 до 3 години, които не посещават детска градина .  Млечната кухня в Брестовица е в двора на детската градина в селото и започва да работи от утре. Във вторник ще бъдат разкрити и млечните кухни към..

публикувано на 29.01.23 в 09:39

Без нови случаи на коронавирус в Пловдив и Пазарджик

13 нови случая на коронавирус са установени през последното денонощие. Направените тестове са  875, отчита Единният информационен портал.   Новорегистрирани в Пловдив и Пазарджик няма. Положителни проби от тестовете са регистрирани в общо седем области на страната. Ниският брой на новозаразените е обичаен за почивните дни.  Няма починали...

обновено на 29.01.23 в 08:43

Забравена ютия е причинила пожара на ул. "Братия" в Пловдив

Забравена ютия е причинила съботния пожар на ул. "Братия" между бул. "Шести септември" и Гребната база в Пловдив.  Огънят там е тръгнал от неправилно ползване на нагревателен уред, показва справката  на Главна дирекция "Пожарна безопасност и защита на населението" за оперативната обстановка в страната.  Пожарът избухна в събота следобед и причини..

публикувано на 29.01.23 в 08:42

Пожар пламна в 3-етажна къща на ул. "Братия", има евакуирани

Пожар избухна този следобед в 3-етажна жилищна сграда на ул. "Братия" в Пловдив. На място са 3 противопожарни коли, 2 линейки, полиция. Има и евакуирани хора. Сигналът е получен на телефон 112 малко след 15.00 часа, уточниха за Радио Пловдив от пожарната.  Наложила се е евакуация на тийнейджър, който е бил в сградата. От пламъците леко е пострадала..

обновено на 28.01.23 в 16:12