Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

Лекарите излизат на символичен протест утре

Снимка: Радио Пловдив

8 000 лентички с българското и европейското знаме ще сложат на реверите си пловдивските медици утре. Лекарите  във всички болници и ДКЦ-та в Пловдив и областта със сигурност ще протестират утре - 15 май, това заявиха от ръководството на БЛС в града. 

Датата е избрана за общоевропейски протест на медиците. 

Председателят на колегията д-р Георги Кръстев обясни, че те настояват за  незабавно отпадане на Постановление № 94 на МС, което променя условията за работа в лечебните заведения. 

Прогнозните бюджети стават дефинитивни, смятат лекарите и допълват, че поради недофинансиране, системата ще се срине през последните месеци на година. Заетите в здравеопазването ще излязат  утре от 12,30 часа за един час от лечебните заведения. По последни данни задълженията на болниците са около 400 млн. лв. 

Д-р Кръстев   добави, че държавата плаща едва половината от задълженията си за осигуряване на учащи и пенсионери, а това създава условията за дефицит в НЗОК. Той допълни, че ако до 30 май исканията за спешна актуализация на бюджета не бъдат изпълнени БЛС ще проведе национален протест и ще бъдат поискани оставките на ръководството на МЗ и НЗОК. От пациентските организации обявиха, че също подкрепят лекарите в протеста им.


БНР подкасти:

Още от категорията

Магистрала "Тракия" остава затворена

Блокадата на магистрала "Тракия" остава. Това решиха протестиращите миньори от "Марица-изток" въпреки гласуваното от Народното събрание споразумение.  Основното им искане вече е оттегляне на Териториалните планове за справедлив преход и нови преговори по точките от споразумението. Бисер Бинев от синдикат "Подкрепа" в мините призова и колегите им от..

публикувано на 04.10.23 в 17:13

Без обяснение Wizz Аir спря полетите от Пловдив до Меминген

Авиокомпанията Wizz Аir прекрати полетите до германското летище „Меминген“. Тя е уведомила ръководството на аеропорта преди няколко дни без да деде обяснение обяснение за решението си, съобщи изпълнителният директор Дойчин Ангелов. Той допусна, че това е част от масовия проблем на авиокомпаниите имат проблем с дефекти по двигателите на..

публикувано на 04.10.23 в 17:08

Ремонтът на Брезовско няма да спре, Общината плаща на археолозите

120 000 лева дължи Община Пловдив на Археологически музей-Пловдив за работа на архоелозите през август и септември по четири обекта в града – улица „Брезовско шосе“, Голямата могила в район „Южен“, Източна порта и Небет тепе.  На нарочна среща днес е договорено, че администрацията до седмица ще изплати 50 хиляди лева на културната..

публикувано на 04.10.23 в 14:12

Мощна компания създава стратегически център за развитие в Пловдив

Разкриване на специалност „Авиационен техник“ към Професионалната гимназия по механотехника „Проф. Цветан Лазаров“, създаването на нов център за обучение и развитието на завода в Пловдив до център за европейските операции на компанията бяха водещите теми, които обсъдиха на среща генералният мениджър на производствената компания от сектор..

публикувано на 04.10.23 в 14:01

Ротарианци дариха медицински легла на АГО на МБАЛ - Пазарджик

Две медицински електрически легла получи като дарение Акушеро-гинекологичното отделение на МБАЛ-Пазарджик.  Дарителите са  ротарианци от Пазарджик и Германия.  Общата  стойност на  леглата е 6368 лв.  „Правим това дарение за жените, които раждат в Родилното отделение на областната болница. Искаме те да се чувстват удобно,  когато  раждат и да..

публикувано на 04.10.23 в 10:57