Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

Лекарите излизат на символичен протест утре

Снимка: Радио Пловдив

8 000 лентички с българското и европейското знаме ще сложат на реверите си пловдивските медици утре. Лекарите  във всички болници и ДКЦ-та в Пловдив и областта със сигурност ще протестират утре - 15 май, това заявиха от ръководството на БЛС в града. 

Датата е избрана за общоевропейски протест на медиците. 

Председателят на колегията д-р Георги Кръстев обясни, че те настояват за  незабавно отпадане на Постановление № 94 на МС, което променя условията за работа в лечебните заведения. 

Прогнозните бюджети стават дефинитивни, смятат лекарите и допълват, че поради недофинансиране, системата ще се срине през последните месеци на година. Заетите в здравеопазването ще излязат  утре от 12,30 часа за един час от лечебните заведения. По последни данни задълженията на болниците са около 400 млн. лв. 

Д-р Кръстев   добави, че държавата плаща едва половината от задълженията си за осигуряване на учащи и пенсионери, а това създава условията за дефицит в НЗОК. Той допълни, че ако до 30 май исканията за спешна актуализация на бюджета не бъдат изпълнени БЛС ще проведе национален протест и ще бъдат поискани оставките на ръководството на МЗ и НЗОК. От пациентските организации обявиха, че също подкрепят лекарите в протеста им.


БНР подкасти:

Още от категорията

Жилищна кооперация гори в Чепеларе, 14 души са евакуирани

Четириетажна жилищна кооперация гори в Чепеларе, съобщи за Радио Пловдив комисар Симеон Цървуланов, директор на Регионална дирекция "Пожарна безопасност и защита на населението“ – Смолян.  Сигналът е подаден около 5:30 часа тази сутрин, а живеещите в блока са евакуирани. Няма пострадали.  Огънят е тръгнал от покрива и бързо е обхванал сградата, като..

публикувано на 26.03.23 в 09:57

Отчитат голям интерес към евтините полети Пловдив - Истанбул

Голям интерес се наблюдава към полетите от новата редовна авиолиния от летище Сабиха Гьокчен в Истанбул до летище Пловдив. От летище Пловдив уточняват, че всяка седмица се изпълняват два редовни пътнически полета, като цената на билета започва от 49 евро в едната посока.  Новата въздушна връзка създава огромни възможности за жителите на региона, а и..

публикувано на 26.03.23 в 09:29

Индексът на тържищните цени пада втора поредна седмица

Индексът на тържищните цени (ИТЦ), който отразява цените на хранителните стоки на едро в България, тази седмица пада с 1,30 на сто до 2,435 пункта.  От началото на годината равнището на индекса се е повишило с 5,14 на сто (от 2,316 пункта), но сега регистрираме втора поредна седмица на спад. Базовото ниво на ИТЦ - 1,000 пункта, е от 2005 г...

публикувано на 26.03.23 в 08:56

Пожар пламна в ресторант в Асеновград

Пожар е избухнал снощи в кухнята на ресторант в Асеновград, който е долепен до сградата на голям хотел.  Сигналът за инцидента на бул. България №77 в кв. Запад е подаден около 18.30 ч.  На място са изпратени 5 пожарни автомобила от Асеновград и Пловдив, които ликвидирали огъня.  Спасена е сградата на хотела. При инцидента няма пострадали,..

публикувано на 26.03.23 в 07:55

Обучение в чужбина представят на "Световно образование" в Пловдив

Най-актуалните оферти за обучение в чужбина ще бъдат представени по време на изложението „Световно образование“, което ще се проведе днес в Пловдив, а посетителите ще имат право на 5% отстъпка от избрани предложения.  Мястото е хотел срещу църквата „Света Петка“ на бул. Княгиня Мария Луиза. Времето на форума е от 10 до 17 часа. Пролетното издание..

публикувано на 26.03.23 в 07:49