Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Лекарите дадоха срок до 30-и май за промяна на бюджета за здравеопазване

| обновено на 15.05.14 в 15:37
Снимка: БГНЕС

Лекарските колегии дадоха срок до 30-и май на управляващите да променят бюджета за здраве. Лекари излязоха пред болниците на символичен едночасов протест срещу недостига на пари за здраве.

Протестът протече с излизане пред болниците и с поставяне на протестни лентички. В София най-масов беше протестът пред общинската Пета градска болница. Дефицитът в бюджета на Касата нараства и е нужна актуализация.

Доктор Асен Маринов, шеф на Белодробното отделение от Пета градска болница, обясни:

На нас са ни необходими 650 хиляди, за да си получим в момента заплатите. При намаляването и даването на лимит, тогава ще спадне на 450 хиляди. Това са двеста хиляди лева, които ще се вземат от хората. Трябва да се намалят работните заплати, иначе следва фалит на болницата, липса на лекарства, масивна икономия, то пък ще рефлектира върху пациентите.

От Александровска болница не протестираха активно, но в декларация поискаха оставката на управителя на Здравната каса и също отмяна на постановление за методиката за заплащане на дейностите, което не давало гаранции за заплащане на надлимитната работа.

Доктор Цветан Райчинов, председател на Лекарския съюз, заяви:

В целия ЕС всички наши колеги правят същото. Това, което се случва в последните дни, постановление 94 за начина, по който ще се плаща на болниците, колкото и да ни убеждават, каквото и да убеждават, това за болничните мениджъри означава едно - или намаляват заплати и не ги изплащат, или влизат в дългове. Българските лекари нямат от какво да се страхуват.

Пациентите смятат, че лекарите ни са добри, но има и корупция, че има много проблеми, но никой не ги решава.

Има и мнения, че като отидеш, не ти обръщат внимание и че трябва са дадеш пари, за да ти обърнат внимание.

Бюджетите на болниците са намалени с 20-25 на сто в сравнение с миналата година по данни на регионалните лекарски колегии. Близо 150-200 милиона лева достига размерът на надлимитната дейност, изработена от болниците, съобщиха от Лекарския съюз.

Пловдивските лекари също се включиха в общоевропейския протест на медиците. От Районната лекарска колегия раздадоха на колегите си лентички с българското и европейското знаме, които ще носят до провеждането на европейските избори на 25-и май. 1500 балона с исканията на пловдивските лекари и пациенти полетяха символично към Брюксел.

Д-р Георги Кръстев, председател на колегията в Пловдив, обобщи аргументите за протеста:

Ние всички знаем, че онкологията, психиатрията, туберкулозата и спешността са тотален приоритет на държавата, независимо от здравноосигурителния статус на хората. При този голям процент здравно неосигурени граждани на Република България, голяма част от тях не са допуснати до пазара на труда поради липса на такъв и медицинската общност, в това число, стоматолози, фармацевти и специалисти по здравни грижи, и най-вече лекарите, няма как да поемат този правно-нормативен хаос и ние да бъдем виновни за липсата на правила.

Пред бившата първа поликлиника в Пловдив представители на Асоциация "Муковисцидоза" с маски на уста  разпространиха декларация в подкрепа на лекарския протест и с мотивите защо се присъединяват към него под мотото „Да се ядосаме“. Ситуацията е абсурдна, защото ощетява не само добрите лекари и здравни заведения, но преди всичко правото на избор на самите пациенти. Ако съответното здравно заведение е изчерпало лимита си, пациентът ще трябва да си търси друго, което означава, че той е лишен от основното си право да избира къде и при кого да се лекува”, коментира Тодор Петров от Националната пациентска организация. Лекари и пациенти илюстрираха състоянието на здравната система и спешната помощ у нас с колаж от ковчег, в който лежи макет на реанимиран пациент с маска и патерици. По думите им, ако до 30 май не бъдат изпълнени исканията, ще се премине към по-радикални протестни действия.

 Над 100 медици от Многопрофилната болница в Пазарджик се включиха в днешния лекарски протест.

Те настояват да се премахне забраната за плащането на допълнителните медицински дейности, които съпровождат пациентите с хронични заболявания. Един от протестиращите медици е д-р Иван Козложов, от Второ вътрешно отделение. Според него монополът на Здравната каса трябва да бъде разбит:

Това не са нормални условия за работа. Не може Касата да ни говори за качество на работа, а в същото време да ограничава постоянно заплащаните дейности, за точна диагноза, за консултация със специалист. Пациентът идва с придружаващи заболявания - хипертония, диабет, със сърдечна недостатъчност и това значително оскъпява обслужването, лекуването на пациента, съответно пътеката не може да се включи в  този лимит.

Лекарят обясни какво ще стане, ако медиците не бъдат чути:

Ще се появят десетина чакащи пациенти. Не може от около седем милиона, които трябва да са здравноосигурени по закон, два милиона да не са осигурени при тази солидарна система, няма как да не забуксува системата. Хубаво е да се разбие монополът, поне още една здравна каса.

Пациентите у нас са разделени за това имат ли основание българските медици да протестират:

Има много проблеми, но никой не ги решава. Аз съм влизал на няколко пъти, понеже инфаркт получих. Някъде много добре, някъде безобразие, казва един от тях.

Всичките искания са достойни, които касаят, разбира се, най-пряко пациентите, а за да си вършат добре работата лекарите, ние трябва да сме добре обслужвани. Наскоро имах операция, не съм платил една стотинка, посочва друг.

 

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Свързани новини

БЛС настоява за актуализация на бюджета на Здравната каса

Лекарските колегии от цялата страна протестират символично днес срещу недостига на пари за здравеопазване. Медиците подкрепят исканията на европейските си колеги за достойно заплащане на труда и предотвратяване на корупцията. От съсловната организация у нас..

обновено на 15.05.14 в 12:42