Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Белозем отново е домакин на Фестивала на Белия щъркел

Гости от цялата страна, еколози и природолюбители  посреща днес с. Белозем, община Раковски, на Деветия Фестивал на белия 
щъркел. Събитието се провежда от 2005 г., когато германската фондация "Евронатур" обяви Белозем за Европейско село на белия 
щъркел. 

Основната идея на фестивала е да популяризира идеята за хармоничното съжителство на хората с дивата природа и да 
привлече повече туристи към този живописен край на България, разказаха от екоорганизацията "Зелени Балкани", която е 
съорганизатор на феста. Празникът се провежда под патронажа на Министерството на околната среда и водите, а останалите организатори са кметството в Белозем, местното читалище "Просвета" и ОУ "Гео Милев".

"При нас гнездят 42 двойки щъркели. Първи идват мъжките и подготвят гнездата, за да привлекат женските. Във всяко гнездо 
се излюпват по 3-4 малки и наесен от селото ни излитат около 150 родени през лятото щъркелчета. В Европа се учудват, защото 
популацията намалява, а при нас се увеличава", разказа кметът на селото Иван Тачев. Селото е едно от малкото у нас, в което живеят и черни щъркели.

Те обаче се различават от белите и гнездят само върху дървета - "имат по-таен начин на живот, по-предпазливи са от белия 
щъркел", обясни кметът. Основната храна на черните птици е рибата, затова гнездят около реки с обрасли в дървета брегове. 
Белите им събратя се хранят с много други неща, добави Тачев - жаби, скакалци, малки зайци, пъдпъдъци, яребици. 

 По съвместен проект със Зелени Балкани, финансиран от две германски фондации, през 2011 г. в Белозем бе направен 
информационен център и кула за наблюдение на щъркелите в селото. Тогава бе оформен и Паркът на белия щъркел. С част от 
средствата по проекта върху покрива на училището бяха монтирани обезопасени платформи, за да може щъркелите да гнездят в тях, припомни кметът. 

Покрай белия щъркел Белозем се опитва да привлича туристи, но засега не среща силна подкрепа от страна на държавата. Затова ще разчита на проектно финансиране по линия на Мрежата на европейските села на белия щъркел, в която членува. "Испанското 
село Малпартида де Касерес, което има 4000-5000 жители, колкото Белозем, също е признато за европейско село на белия щъркел. При приемането си в мрежата, там не е имало нито един хотел, а в момента са отворени 40. И ние искаме да развием туризъм в нашия регион", разказа кметът на Белозем.

В рамките на фестивала днес в читалището на селото ще бъдат показани презентации на всички населени места от Мрежата на 
европейските села на белия щъркел. Те вече са общо 13, като последно са били включени Чшиново-Облешево в Македония и 
словашкото село Бужица. Останалите европейски села на белия щъркел са  в Румъния, Полша, Хърватска,  Унгария,  Словения, Австрия, Швейцария, Турция. 

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Откриват късноантична сграда "Ирини“ в подлез "Археологически"

В Международния ден за опазване на паметниците на културата в Пловдив официално ще бъде открита късноантична сграда "Ирини“, която се намира в подлез „Археологически“ и е част от сериен обект "Епископската базилика и късноантичните мозайки на Филипопол, римска провинция Тракия“.   Заедно с това ще бъде отбелязана  и третата годишнина на..

обновено на 18.04.24 в 16:31

Градска, Дондукова или "Иван Вазов" е обновената градина в Пловдив?

Няма документи, в които официално градината да е наречена Дондукова, каза Петко Георгиев от НБ "Иван Вазов" и уточни, че при тях се пази единствената карта, която показва Градската градина от първите й години на създаването.  "Градината се нарича Дондукова от близо 30 години насам.", каза Георгиев, който е завеждащ на "Специални сбирки" в НБ. Той..

обновено на 18.04.24 в 16:31

Затвор заплашва отново адвокат Елдъров, този път за укрити данъци

Нова присъда и затвор заплашват известния с криминалното си досие адвокат Владимир Елдъров след като Окръжна прокуратура – Пловдив отново го предава на съд, този път за укрити данъци.   В този случай Елдъров умишлено не е декларирал крупни суми от адвокатски хонорари по дела за обезщетения на пострадали от катастрофи и техни близки. Той е укрил..

публикувано на 18.04.24 в 16:30

В Пловдив започва дело за крупна измама с пенсионни вноски

В Пловдивския районен съд започва делото за крупна измама с вноски за пенсия, с което са излъгани 11 души с почти 76 000 лв. Подсъдими отново са известните  Александрина Георгиева и мъжът и Лазар Лазаров.  Те бяха съдени в друг процес, за източването на осигурителната система чрез подправяне на пенсионни документи за над 230 хиляди лева.   Бившата..

обновено на 18.04.24 в 14:44

Спецакция в Пазарджик разкри авторите на 16 престъпления

Множество разкрити престъпления, проверки по пътищата, търговски обекти, питейни заведения и други резултати отчита пазарджишката дирекция на МВР в рамките на месечната специализирана операция за противодействие на престъпността.  Тя е проведена на територията на целия регион, в околните общини и малките населени места.  Установени са извършителите..

публикувано на 18.04.24 в 13:33