Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Мария Зайкова, автор на рубриката "Знаем ли какво говорим"

Здравейте! Днес в рубриката „Знаем ли какво говорим” ще ви запозная с едни от най-употребяваните в световен план думи заедно с тяхното значение.

На всеки се е случвало да  чуе или прочете  думи, чието значение му убягва. Или пък ние самите да използваме думи, които всъщност не знаем какво означават и в какъв контекст се използват. Представям ви някои от тях:

1.  Селфи – автоснимка, снимка която някой е направил сам на себе си. Думата е въведена още през 2002г, но едва скоро започна да добива популярност. Оксордският речник  обяви „селфи” за дума на годината на Англия за 2013г..

А първата документирана „селфи” снимка е направена от химика Робърт Корнелиус през 1839г. Дукесата Анастасия Николаевна пък била една от първите тийнейджърки направили „селфи”.

Едно от най-скандалните селфита, определено като крайно неуместна проява, е това на американския президент Барак Обама. Президентът, заедно с британския премиер Джеймс Камерън, бяха уловени да си правят „селфи” по време на траурната церемония в памет на Нелсън Мандела.

2.  Дъкфейс – патешко лице- или още познато като „майспейс фейс” е самостоятелно направена снимка в комбинация със свити устни; Изразът за първи път се използва през 2003г. с появата на цосиалната мрежа Myspace. През 2006г. терминът е записан в онлайн речник заедно със 7млн други термини. Дъкфейс снимки се правят  от личности от ранга на Бионсе, през нашите „домашни” звезди, до обикновените момичета. Специалисти предупреждават, обаче, че „дъкфейсът” нанася сериозни вреди на лицевите мускули и стимулира образуването на т.наречените „баркод” бръчки около устните.

Напоследък здравословният живот и здравословното хранене са често разисквани теми по телевизионни предавания, фитнес зали, диетологични кабинети и др. Навсякъде се говори за ползата от фитонутриените и антиоксидантите, но знаете ли какво всъщност представляват те ?

Фитонутриенти –са биологично активни субстанции, от растителен произход, които придават цвета, мириса както и естествената устойчивост на растенията към заболявания. Фитонутиентите имат силни антиоксидантни и притивовъзпалителни свойства. Учените са на мнение, че  те могат да забавят метастазирането и разстежът на ракови клетки и образувания.

Един интересен факт е, че за разлика от витамините, фитонутриентите не се разрушават в процеса на готвене и на термична обработка на храната.

Свободните радикали са наречени „всемирното зло”. Това всъщност не е съвсем вярно. Те са част от процесите в организма, участват в поддържането на имунната и храносмилателната система. При определени условия обаче, когато броят им  в организма нарастне,  може да се стигне до увреждане на някои клетки в човешкото тяло.  И тук идват антиоксидантите, които предотвратяват лошото въздействие на свободните радикали.

Антиоксиданти  са група биохимични вещества, действащи благоприятно върху човешкия организъм.  . Хората, които често приемат антиоксиданти във вид на плодове, зеленчуди и зърнени култури, рядко боледуват и имат резистентност към вредното влияние на околната среда.

Това беше рубриката „Знаем ли какво говорим”, представена от мен - Мария Зайкова. Надявам се да съм ви била полезна :)




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Ирина Климова "Загадъчните музи"

Здравейте! Казвам се Ирина Климова и днес ще ви представя   рубриката „Загадъчните музи“.  Ще   се опитаме да разгадаем коя е загадъчната муза, вдъхновила Иван Крамской да нарисува един от най-тайнствените портрети в световната живопис – „Неизвестна“. Картината е представена   на изложба в Петербург през 1883 г.. Приета е..

публикувано на 22.08.14 в 14:31

"Ходещо" изкуство - татуировките

Здравейте! Казвам се Катерина Йотовска и ще ви представя рубриката ""Ходещо" изкуство" с най-колоритния представител, завладял сърцето и душата на хората от векове насам, а именно татуировките.  В различните държави по света съществуват различни разбирания за този вид изкуство, както и разнообразни форми и стилове в  татуирането. За някои народи..

публикувано на 15.08.14 в 14:11

Тихомир Бортоласов в рубриката “Извън мейнстрийма”

Здравейте, аз съм Тони. В рубриката “Извън мейнстрийма” днес ще ви представя соловия артист Leo Bellew с проекта му Stage 1. Нат е музикант на 30 г, който живее в Аделаида, Австралия. Лично аз го открих, когато слушах Meat Puppets в youtube и в предложенията отстрани имаше музикално видео, в което Нат прави кавър-версия на тяхна песен..

публикувано на 12.08.14 в 14:56

Десислава Карайлева, автор на рубриката "Радио блендер"

Здравейте ,уважаеми слушатели! Казвам се Десислава Карайлева и днес ще ви представя рубриката „Радио блендер“. Ще ви дам няколко съвета къде да отидете на почивка,какви освежаващи напитки можете да си приготвите сами и как да си прекарате свежо лятото. Да започнем с най-важното през летния сезон-напитките. Първата и най-лесна за приготвяне напитка..

публикувано на 08.08.14 в 15:44

Йорданка Шпиталова, автор на рубриката "България отвътре"

Здравейте! Казвам се Йорданка Шпиталова и днес ще ви представя рубриката „ България отвътре”. Всеки от нас е посещавал множество забележителности в страната и се е възхищавал, но колко от нас знаят историята на тези забележителности? Днес съм избрала да ви представя един от най-забележителните български манастири, а именно Гложенският..

публикувано на 08.08.14 в 15:27