Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Деяна Янакиева, автор на рубриката "Непознатите места"

Здравейте! Аз съм Деяна Янакиева и ще ви запозная с рубриката „Непознатите места в България”.Имайки за цел да ви представя не толкова познати за вас места,но интригуващи и обогатяващи мирогледа ви,днес ще се запознаем по-отблизо с Плиоценският парк в Дорково.Това  е палеонтологичен музей в Дорково, област Пазарджик, който представя находки от плиоцена, открити в палеонтологичното находище в местността „Кокалите“ около  село Дорково.

Това е най-голямото находище в Европа на мастодонти от рода Ананкус анвернензис. Костите от периода на късния плиоцен отпреди 4-4,5 милиона години са открити през 1985-1987 г. от българо-френска експедиция. При разкопките палеонтолозите са открили около 600 кости с различна големина от над 30 вида животни на терен от само 15 кв.м. Никъде в Европа досега не е откривано такова струпване на кости.

Идеята за изграждането на палеонтологичен музей на мястото, където са открити костите, се появява още през 1990 г. 23 години по-късно уникалният музей наистина се появява.Открит е на 19 септември 2013 година. Експонатите са наредени под формата на диорама - възстановка на субтропичната среда на обитателите на района от времето на плиоцена. Във въздуха се чуват звуци, които бихме чули, ако бяхме на това място преди 5 милиона години. Има кости на отдавна изчезнали животни, както и витрини с възстановка на разкопките. 

Плиоценският парк показва в цял ръст и най-величественият представител от онова време – мастодонт от рода Ананкус анвернензис. Директорът на Националния природонаучен музей проф. д-р Николай Спасов разказва за сайта на БАН: „Мастодонтът, който сме реставрирали като скулптура, според мен е най-доброто, правено като пластика до този момент, съчетавайки изкуство и наука…

Ефектът е поразителен - влизаш и виждаш едно грамадно хоботно животно, което е почти живо пред теб. Ръстът му е 3,90 метра, колкото предполагаме, че е бил един голям мъжкар от тази популация – с реални гънки на кожата, с истински „слонски” цвят, с нокти и с косми по хобота, в началото се стряскаш и си казваш – в тази сграда е влязъл слон“.

  Друг интересен обект,който бихте могли да посетите в тази област е възстановената крепост Цепина и хижа Цепина,които се намират над село Дорково.Крепостта е  разположена северозападно от селото, до нея се стига по 6-километров асфалтов път. Тя е изградена на конусовидния връх Цепина. Археологическите и исторически доказателства показват Цепина като значителен политически и административен център в Западните Родопи,което автоматично попада в графа „Задължително за посещение”.

  Полезната информация,която бих могла да ви дам относно работното време и маршрута до там е следната : Работното време на плиоценски парк Дорково е от 10 до 19 часа без почивен ден, входната такса е 5 лв. за възрастни и 3 лв. за деца над 3 години. Билетът важи и за двата обекта - плиоценския парк и крепостта Цепина. 

Село Дорково се намира на 82 км от Пловдив,като се минава през Пазарджик и оттам се хваща пътя за Велинград. Прекрасна и близка дестинация,която би могла да се осъществи дори и за един ден.Надявам се да съм ви била полезна с кратката си информация за тази интересна дестинация. Следващият път оставаме в Родопите,заедно с природната забележителност "Белинташ”.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Ирина Климова "Загадъчните музи"

Здравейте! Казвам се Ирина Климова и днес ще ви представя   рубриката „Загадъчните музи“.  Ще   се опитаме да разгадаем коя е загадъчната муза, вдъхновила Иван Крамской да нарисува един от най-тайнствените портрети в световната живопис – „Неизвестна“. Картината е представена   на изложба в Петербург през 1883 г.. Приета е..

публикувано на 22.08.14 в 14:31

"Ходещо" изкуство - татуировките

Здравейте! Казвам се Катерина Йотовска и ще ви представя рубриката ""Ходещо" изкуство" с най-колоритния представител, завладял сърцето и душата на хората от векове насам, а именно татуировките.  В различните държави по света съществуват различни разбирания за този вид изкуство, както и разнообразни форми и стилове в  татуирането. За някои народи..

публикувано на 15.08.14 в 14:11

Тихомир Бортоласов в рубриката “Извън мейнстрийма”

Здравейте, аз съм Тони. В рубриката “Извън мейнстрийма” днес ще ви представя соловия артист Leo Bellew с проекта му Stage 1. Нат е музикант на 30 г, който живее в Аделаида, Австралия. Лично аз го открих, когато слушах Meat Puppets в youtube и в предложенията отстрани имаше музикално видео, в което Нат прави кавър-версия на тяхна песен..

публикувано на 12.08.14 в 14:56

Десислава Карайлева, автор на рубриката "Радио блендер"

Здравейте ,уважаеми слушатели! Казвам се Десислава Карайлева и днес ще ви представя рубриката „Радио блендер“. Ще ви дам няколко съвета къде да отидете на почивка,какви освежаващи напитки можете да си приготвите сами и как да си прекарате свежо лятото. Да започнем с най-важното през летния сезон-напитките. Първата и най-лесна за приготвяне напитка..

публикувано на 08.08.14 в 15:44

Йорданка Шпиталова, автор на рубриката "България отвътре"

Здравейте! Казвам се Йорданка Шпиталова и днес ще ви представя рубриката „ България отвътре”. Всеки от нас е посещавал множество забележителности в страната и се е възхищавал, но колко от нас знаят историята на тези забележителности? Днес съм избрала да ви представя един от най-забележителните български манастири, а именно Гложенският..

публикувано на 08.08.14 в 15:27