Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

Връчват наградите "Пловдив" за постижения в областта на изкуството и журналистиката

| обновено на 22.05.14 в 12:05

В навечерието на празника 24-ти май традиционно община Пловдив в лицето на кмета Иван Тотев ще връчи наградите „Пловдив” – за постижения в 8 сфери на изкуството и в журналистиката през изминалата година. Церемонията по връчването на призовете ще е тази вечер от 18 ч. в Градския дом на културата „Борис Христов”.

В раздела „Изобразително изкуство” приза си оспорват художниците Цвятко Сиромашки, Вихра Григорова и Иван Шишков.

За „Театър” ще спорят Христо Таков за ролята му в спектакъла „Аз, Сизиф”, Ивана Папазова за моноспектакъла й „Глас” и Виктор Бойчев за ролята му във „Великденско вино”.

Единствен кандидат за „Художествен превод” е Ангелин Димитров за превода на книгата „Изцелението на Шопенхауер” от американския психиатър и писател Ървин Ялом.

В „Художествена литература” са номинирани Недялко Славов за романа му „Портрет на поета като млад”, Иван Странджев за стихосбирката му „Лист” и Начо Христосков за книгите му „Разкази за Иван” и „Последното писмо до Бог”.

В раздел „Архитектура” кандидати за награда „Пловдив” са Колектив „Кино Космос” за инициативата му „Кино Космос – място за култура” и творческият тандем – арх. Марта Теодосиева и арх. Григор Ставракев за новия корпус на специализирана АГ болница.

В бранша „Музика” са номинирани Мила Павлова като организатор на Международния фестивал „Дни на музиката в Балабановата къща” и пловдивската Държавна опера за спектакъла „Атила” от Верди.

В класа „Фотография и операторско майсторство” приза си оспорват Юлиан Георгиев, Борислав Василев и Николай Илчевски.

В „Изкуство, предназначено за деца” са номинирани Борис Стоилов за илюстрациите му към „Майстори на приказките: Андерсен”, Стефан Бонев като организатор на ученическия конкурс „Недоизречено” и Божана Апостолова за поредицата от книги „Малката Божана”.

Освен в сферата на изкуствата награда се връчва и за постижения в журналистиката. Тази година приза си оспорват Пламен Асенов за поредицата „Великите европейци” по Радио Пловдив, Велин Станев за предаването му „Велин рок блок” също по Радио Пловдив и Десислава Шишманова от БНТ за документалния й филм „Истории с преселници”.


Още от категорията

Св. Синод се помоли за здравето на патриарх Неофит в Пловдив

Втори ден в Пловдив Светият Синод на Българската православна църква се помоли за здравето на патриарх Неофит.  Висшият клир е в Пловдив, за да отбележи 90-та година от рождението и в памет на иподякон протопсалт Аргир Малчев, като тази сутрин в митрополитския храм „Св.Марина“ бе отслужена Архиерейска света Литургия.  Молитва за здраве отправи..

публикувано на 03.12.23 в 13:13

Отстраняването на Илия Зюмбилев като председател на БЗНС е незаконно

Постоянното Присъствие на БЗНС, което е висшият ръководен орган на партията, обяви, че няма промяна в нейното ръководство. Повод за декларацията е опитът на членове на Управителния съвет да сменят легитимния председател д-р инж. Илия Зюмбилев. В нарушение на партийния устав и при липса на кворум на заседание на 2 декември в Пазарджик те са обявили за нов..

публикувано на 03.12.23 в 10:23

Поскъпването на храните на едро продължава и тази седмица

Продължава поскъпването на оранжерийните краставици на тържищата у нас и през тази седмица. Цената им се увеличава с 15,5 на сто до 3,66 лева за килограм, показват данните в седмичния бюлетин на Държавната комисия по стоковите борси и тържищата (ДКСБТ).  Цената на оранжерийните домати се понижава с 2,4 на сто и те се търгуват по 3,20 лева за килограм...

публикувано на 03.12.23 в 09:35

Всички храмове в страната отслужват молебен за патриарх Неофит

Молебен за здравето на патриарх Неофит ще бъде отслужен в храмовете в цялата страна. Призивът за молитвата бе отправен от Софийската митрополия.  Патриархът е настанен във ВМА за лечение на белодробно заболяване и по информация на Св.Синод от вчера състоянието му се подобрява.

обновено на 03.12.23 в 08:15

3-ти декември е Международен ден на хората с увреждания

Денят на хората с увреждания се отбелязва се от 1992-ра година насам и цели да се повиши информираността на международната общност за проблемите на хората с увреждания и за ползите от тяхното приобщаване в различни области на общественото развитие.  Мотото на деня за тази година  е: "Обединени за постигане на целите за устойчиво развитие за, със и..

обновено на 03.12.23 в 08:15