Българско национално радио © 2022 Всички права са запазени

Връчват наградите "Пловдив" за постижения в областта на изкуството и журналистиката

| обновено на 22.05.14 в 12:05

В навечерието на празника 24-ти май традиционно община Пловдив в лицето на кмета Иван Тотев ще връчи наградите „Пловдив” – за постижения в 8 сфери на изкуството и в журналистиката през изминалата година. Церемонията по връчването на призовете ще е тази вечер от 18 ч. в Градския дом на културата „Борис Христов”.

В раздела „Изобразително изкуство” приза си оспорват художниците Цвятко Сиромашки, Вихра Григорова и Иван Шишков.

За „Театър” ще спорят Христо Таков за ролята му в спектакъла „Аз, Сизиф”, Ивана Папазова за моноспектакъла й „Глас” и Виктор Бойчев за ролята му във „Великденско вино”.

Единствен кандидат за „Художествен превод” е Ангелин Димитров за превода на книгата „Изцелението на Шопенхауер” от американския психиатър и писател Ървин Ялом.

В „Художествена литература” са номинирани Недялко Славов за романа му „Портрет на поета като млад”, Иван Странджев за стихосбирката му „Лист” и Начо Христосков за книгите му „Разкази за Иван” и „Последното писмо до Бог”.

В раздел „Архитектура” кандидати за награда „Пловдив” са Колектив „Кино Космос” за инициативата му „Кино Космос – място за култура” и творческият тандем – арх. Марта Теодосиева и арх. Григор Ставракев за новия корпус на специализирана АГ болница.

В бранша „Музика” са номинирани Мила Павлова като организатор на Международния фестивал „Дни на музиката в Балабановата къща” и пловдивската Държавна опера за спектакъла „Атила” от Верди.

В класа „Фотография и операторско майсторство” приза си оспорват Юлиан Георгиев, Борислав Василев и Николай Илчевски.

В „Изкуство, предназначено за деца” са номинирани Борис Стоилов за илюстрациите му към „Майстори на приказките: Андерсен”, Стефан Бонев като организатор на ученическия конкурс „Недоизречено” и Божана Апостолова за поредицата от книги „Малката Божана”.

Освен в сферата на изкуствата награда се връчва и за постижения в журналистиката. Тази година приза си оспорват Пламен Асенов за поредицата „Великите европейци” по Радио Пловдив, Велин Станев за предаването му „Велин рок блок” също по Радио Пловдив и Десислава Шишманова от БНТ за документалния й филм „Истории с преселници”.


БНР подкасти:

Още от категорията

Разкриха група фалшификатори на документи с мрежа от Пловдив до Германия

Окръжна прокуратура-Пловдив привлече като обвиняеми трима души за разпространение на фалшиви документи. Групата е действала от началото на годината, на територията на  Пловдив и други градове в страната, както и в страни от ЕС и по-конретно в Германия. Изработвани са фалшиви лични карти, шофьорски книжки и задгранични паспорти. До момента е..

публикувано на 02.12.22 в 16:02

От 5 декември затварят част от бул. "Александър Стамболийски"

Заради подготвителни строителни дейности по изграждането на южния обходен колектор предстои въвеждането на временна организация на движението в участък от бул. „Александър Стамболийски“.  От понеделник, 5 декември, около обяд се предвижда да бъде затворена пътната отсечка от кръстовището с ул. „Димитър Талев“ до продължението на бул. „Македония“,..

публикувано на 02.12.22 в 15:37

Протест настоя Ангел Стоев да спре новия ОУП на Пловдив

Над 150 пловдивчани протестираха пред Областната администрация срещу приетия от Пловдивския ОбС нов  Общ устройствен план на Пловдив, който дава възможност за строителство върху 30% от терен с обща площ 81 дка в парк „Отдих и култура“. С плакати „Да спасим зеленото сърце на Пловдив“, „Г-н областен управител, спасете една 70-годишна..

обновено на 02.12.22 в 14:14

Нова техника получи ОП "Чистота" в Пловдив

Първите 8 нови машини за почистването на улиците в Пловдив бяха показани в базата на общинското предприятие „Чистота“. Директорът на предприятието Димитър Георгиев обясни, че са закупени контейнеровози, мотосметачни машини, миячна машина, два 16-кубикови сметовози, а до края на месеца чакат още един 7-кубиков сметовоз, който да чисти..

обновено на 02.12.22 в 14:14

Чертаят модерна визия за Зоопарка, предстои ли рестарт?

Заместнки- кметът Пламен Райчев  обсъди идеите за рестарт на строителството на  Зоопарка в Пловдив с екипа проектанти, натоварени със задачата. Според новия проект зоологическата градина ще е обрудвана с най- модерни тахнолии за отглеждане на животните. Вратите на клетките ще се отварят дистанционно за хранене, а датчици в оградните панели на..

публикувано на 02.12.22 в 13:07