Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Лъчетерапевтичният комплекс поскъпна с 1 милион за няколко месеца

| обновено на 11.06.14 в 15:27
Снимка: БГНЕС

Предложението на кмета Иван Тотев за  осигуряване на допълнителни средства в размер на 450 000 лв. за изграждане на лъчетерапевтичен комплекс към пловдивския Онкодиспансер вероятно ще е сред точките, които ще предизвикат сериозни дебати на днешната сесия на общинските съветници. Основание за това дава позицията на групата „Обединение за Пловдив” на Дани Каназирева, които категорично заявиха, че няма да подкрепят такова ново дофинансиране от общината, като определят проекта като бездънна яма, в която потъват милиони. 

Дневният ред на сесията предвижда и изменения в бюджета за настоящата година, както и финансовите отчети на общинските фирми за миналата 2013-а.

Проблемите около лъчетерапевтичния комплекс продължават от години. Той се изгражда по Оперативна програма „Регионално развитие“ с безвъзмездна финансова помощ от 6 милиона и половина лв. Първоначално определената стойност на обекта е почти 10 милиона, от които 3 и половина са собствен принос на община Пловдив. Специално този дял от разходите е за изграждането на бункер, в който да функционира модерната нова техника, се обяснява в предложението на администрацията. За втори път в рамките на половин година обаче ккметът Иван Тотев настоява за ново общинско дофинансиране, след като преди няколко месеца местният парламент одобри други 500 000 лева от общината за същия проект. 

Сега се предлагат още 450 000, като в документите за съветниците е описано, че е направен финансов анализ и ново бюджетиране по ОПРР, според което се повишава делът на общинското съфинансиране. Това ще стане от общинския бюджет за сметка на функцията „Жилищно строителство” и по-специално дейността текущи ремонти на уличната мрежа. Кое налага това, обяснява заместник-кметът по общинската собственост и строителството Димитър Кацарски. Според него е поскъпнало закупеното оборудване, като е постигната договорка с управляващия орган да се увеличи финансовият принос на общината, като самото изграждане на бункера не се оскъпява, въпреки наложилото се препроектиране. Инженер Кацарски смята, че още това лято обектът може да мине приемателна комисия.

„Оскъпяването на поръчките е порочна практика, без значение дали тя се прилага за лечение на болни или за доставка на детски катерушки. Така изтичат парите на данъкоплатците, което е недопустимо“, счита  председателят на Обединение за Пловдив Дани Каназирева. Според нея Лъчетерапевтичен комплекс безспорно е необходим за онкоболните и е грехота, че  изпълнението на този важен проект се  бави от миналия мандат и се оскъпява  за сметка на болните. Каназирева припомня, че  процедурите са започнати още през 2009 г.

Съветници от останалите опозиционни сили в пловдивския ОбС също обясниха пред Радио Пловдив, че имат въпроси към кмета Тотев, преди да решат как да гласуват по въпроса за допълнително общинско финансиране за лъчетерапевтичния комплекс към Онкодиспансера.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Пловдив отбелязва Деня на Европа с концерт на стълбите на Каменица

Всяка година на 9-ти май, Пловдивско певческо дружество "Ангел Букорещлиев" организира един от най-очакваните концерти в града - специално музикално събитие, посветено на Деня на мира, солидарността и единството на Обединена Европа. Тазгодишната празнична програма е с участието на изпълнители като Стилиян Дерменджиев, Зорница Гребчева, Мариян..

обновено на 09.05.24 в 09:06

Перущица отбелязва 148 години от Априлската епопея

148-та годишнина от Априлската епопея ще бъде отбелязана тържествено тази вечер в Перущица.  Честванията започват от 20 часа с издигане на националния флаг и поднасяне на венци и цветя пред паметниците и паметните плочи на бележити перущенци.  В 21 часа започва драматично-музикалният спектакъл "Перущица въстана". Проявите ще завършат с..

публикувано на 09.05.24 в 09:05

В Забърдо откриват паметник на мира от 300 военни каски

В Деня на Европа – 9 май, в чепеларското село Забърдо ще бъде открит паметник на мира.  Петметровият паметник е изработен от над 300 военни каски, с които са оформени буквите М, И, Р.  Той е дело на скулптора Антон Урдажиев от рудоземското село Елховец.  На официалната церемония днес ще бъдат пуснати 79 бели гълъба, колкото години са изминали от Деня..

публикувано на 09.05.24 в 08:25

Започва имунизация на бременните срещу коклюш

От днес здравната инспекция в Пловдив започва поставянето на безплатна препоръчителна имунизация срещу коклюш на всички желаещи бременни жени от 27-36 гестационна седмица. Условие за поставяне на безплатна имунизация на бременна жена е наличието на медицински документ от проведен преглед/наблюдение/насочване за имунизация от специалист по..

обновено на 09.05.24 в 08:21

Подменят оградните пана на бул. "Цар Борис III Обединител"

От днес започва подмяната и поставянето на нови оградни пана по булевард „Цар Борис Трети Обединител“, което ще се извършва след час пик сутринта.  Днес и утре ще се премахват старите съоръжения, а в събота и в неделя ще се поставят новите пана. За регулиране на движението се разчита на съдействието на „Пътна полиция“, но и шофьорите трябва да..

обновено на 09.05.24 в 07:39