Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Правителството оцеля за пети път

Със 109 гласа "за", 114 - "против" и един "въздържал се " бешеотхвърлен петият вотна недоверие към кабинета на ПламенОрешарски. За първи път обаче гласуването е било на ръба, коментираха депутати. Против оставката на правителството бяха 114народнипредставители от БСП и от ДПС и един независим депутат. Единдепутат отлевицата се въздържа."За" бяха 85 народни представители от ГЕРБ.Атака подкрепивота с 22 гласа, както и двама независими.За  успех на вота бяха необходими 121гласа.Петият вот на недоверие беше поискан от ГЕРБ заради провал въвфискалнатаполитика.Премиерът и министрите бяха посрещнати с викове "оставка" от страна на ГЕРБ.В началото на заседанието, въпреки скептичните очаквания,  парламентът събракворум още припървата регистрация. Електронната система отчете, че в залата са168 народни представители.Преди това от ПГ на ГЕРБ прочетоха декларация заедногодишното управление на "тройната коалиция БСП - ДПС - "Атака" и отново призоваха за незабавна оставка.

Всички политически изказвания говорят за това, че броени дниостават на товаправителство. От тук нататък въпросът е как щеизлезем и затова трябва да хвърлиммаксимални усилия това, коетое недовършено и можем да го довършим в краткияпериод от време,да го свършим", коментира преди гласуването вицепремиерът Цветлин Йовчев.На въпрос каква оценка би си поставил като министър, той заяви,че е доволен от много неща, макар да призна, че има и такива, от които не е доволен. 


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Жена загина, двама ранени при катастрофа край с. Иван Вазово

Една жена загина, а двама души са ранени при тежка катастрофа по пътя Пловдив – Карлово, на разклона за село Иван Вазово. По първоначални данни лек автомобил „ВАЗ“ не спрял на знак „Стоп“ и отнел предимството на „Тойота“. В болница са транспортирани 72-годишният водач на първата кола и спътничката му, на 68 години. Жената е приета в тежко..

публикувано на 11.06.24 в 12:23

Министър Георги Тахов откри жътвата в пловдивското село Златитрап

Между 6,1 и 6,3 милиона тона среден добив зърно е очаква тази година, очаква се и качеството да е много добро. Това каза служебният министър на земеделието Георги Тахов на полето край пловдивското село Златитрап, където даде началото на тазгодишната жътвена кампания.  Зърнопроизводството е един от най - стабилните сектор, които допринасят за принадената..

публикувано на 11.06.24 в 12:13

Най-вероятно пожарът в УМБАЛ "Свети Георги" е заради цигара

Най-вероятната причина за пожара в пловдивската болница "Свети Георги " е незагасена цигара. Това съобщи пред БНР директорът на пожарната главен комисар Александър Джартов. "Малко след 21:00 часа е получено съобщение при нас за пожар на 11-ия етаж в болницата "Свети Георги" в Пловдив. Изпратени са 10 автомобила, като впоследствие се оказва, че е..

публикувано на 11.06.24 в 12:08

Оздравяват МЦ-6, правят го част от печелившо ДКЦ?

Обмисля се идеята общинският "Медицински център 6" да се влее в друго, работещо ДКЦ. Това стана ясно на днешната сесия, докато съветниците обсъджаха финансовите отчети на общинските лечебни заведения.  Центърът е единственият от всички бивши поликлиники в Пловдив, който е на загуба. Всички останали са с положителен резултат.  Припомням, че медицинският..

публикувано на 11.06.24 в 12:04

В Пазарджик проблеми с протоколите нямаше, отчете РИК

Председателят на РИК Пазарджик Антони Върбев  отчете, че обработката на изборните протоколи е преминала без напрежение и с минимално допуснати грешки от страна на секционните комисии.  За разликата от другите региони членовете на секциите в областта са били добре подготвени, каза Върбев. "Много малък брой грешки в самите протоколи,..

публикувано на 11.06.24 в 11:49