Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

Небет тепе ще стане най-голямата атракция за Пловдив, заяви кметът Иван Тотев

Няма никаква художествена измислица и хипотеза в проекта за Небет тепе и той трябва да бъде реализиран, защото може да стане най-голямата атракция. Това заяви днес кметът Иван Тотев след среща с проф. Божидар Димитров. 

Той е един от защитниците на идейния проект, който цели да бъде възстановена част от крепостната стена там и 14-метровата кула. Кметът каза, че се базират на стари гравюри и фотографии от 15-16 век, които категорично доказват наличие на  тези съоръжения. Проф. Димитров разполагал и с по-стар документ, от уникална снимка на графика на град Пловдив от 1533 г.

Предстои да се издирят и нови доказателства от заместник-кмета на София Тодор Чобанов. Той има запазени снимки от края на 19 век, което ясно сочат, че там е имало стени с над 5 метра височина, обясни градоначалникът. 

Тотев заяви, че точно Небет тепе е символ за достолепие и старост на града. Пловдив ще се превърне в един нормален европейски град с този проект и новата крепост със старинната част, които дават тежест и авторитет на града ни, отбеляза Тотев. 

Той обясни, че има планувано обществено допитване, което още не е ясно кога във времето ще се проведе. 

Местната власт първо ще изчака  консултациите при президента Росен Плевнелиев, защото по думите на кмета, може да се окаже, че цитирам: «с хората, с които се планувал в Министерство на културата после ги няма». 

До две седмици-три ще се проведе въпросното допитване до гражданите на Пловдив, но общината няма да бърза с крайното си решение.

Стойността  за реконструкцията на Небет тепе е  близо 4 млн. лева, които се искат от Норвежката програма. 

Това  обаче не е голяма сума за бюджета на Пловдив, и може да се  поемат от Общината за няколко години,  категоричен е Тотев.

Припомням, че повечето пловдивски архитекти са против изграждането на стени и кули на Небет тепе, защото така се руши

автентичния вид на тепето.

Председателят на Общинският съвет - Пловдив  арх. Илко Николов каза по този повод, че когато критикуваш нещо, трябва да имаш идея как да промениш нещата или поне да дадеш друг вариант, който да се приложи.  Той обаче смята, че след като има отрицателно становище на НИНКН трябва да се търсят варианти за доработване на идейния проект на арх. Юлий Фърков.

Само в две области на  Небет тепе ще има дострояване, и то не на цялата стена и само на една кула. Точно тези реставрации следва да доказват периода на Средновековието, категоричен е доц. Костадин Кисьов, директор на Археологическия музей в Пловдив. Той смята, че паралелно е добре да се довършат и археологическите работи на обекта.Още от категорията

Възстановиха трафика по АМ "Тракия" край Първомай

Временно е ограничено движението по автомагистрала "Тракия" в посока Бургас около 162 км, преди отбивката за Първомай, заради верижна катастрофа, съобщиха от Агенция "Пътна инфраструктура".  Коли могат да преминават само в изпреварващата лента на аутобана.  Трафикът се регулира от екип на Пътна полиция. Минути преди 18.00 ч. движението бе..

обновено на 26.03.23 в 18:16

ЕК облекчава търговията с живи свине от България

Държавите членки на Европейския съюз единодушно са одобрили промяна в регионализацията на страната ни по отношение на болестта африканска чума по свинете (АЧС). Българските власти доказаха пред Европейската комисия и останалите държави членки, че мерките за надзор, прилагани в страната, дават очакваните резултати, съобщават от Министерството на..

публикувано на 26.03.23 в 15:25

Патриархът на Йерусалим освети и благослови знамето на Кричим

Днес в манастира на "Светия кръст" в град Йерусалим беше осветено и благословено знамето на община Кричим.  Благословия за жителите отправи единственият човек, който получава Благодатния огън от Бога - патриархът на Йерусалим Теофилос III. Новината съобщи кметът на Кричим Атанас Калчев, който написа: „Негово светейшество благослови жителите на..

публикувано на 26.03.23 в 13:27

Разследват причините за пожара в блока в Чепеларе

Шест апартамента са необитаеми след пожар в жилищна кооперация в Чепеларе. Пожарът е потушен, от апартаментите са евакуирани над 10 обитатели. Огънят в кооперацията е забелязан след 5:00 часа тази сутрин. Гасенето на пожара е отнело около 3 часа на пожарникарите.  Жилищна кооперация гори в Чепеларе, 14 души са евакуирани Разследване ще изяснява..

публикувано на 26.03.23 в 13:18

Жилищна кооперация гори в Чепеларе, 14 души са евакуирани

Четириетажна жилищна кооперация гори в Чепеларе, съобщи за Радио Пловдив комисар Симеон Цървуланов, директор на Регионална дирекция "Пожарна безопасност и защита на населението“ – Смолян.  Сигналът е подаден около 5:30 часа тази сутрин, а живеещите в блока са евакуирани. Няма пострадали.  Огънят е тръгнал от покрива и бързо е обхванал сградата, като..

публикувано на 26.03.23 в 09:57