Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

Небет тепе ще стане най-голямата атракция за Пловдив, заяви кметът Иван Тотев

Няма никаква художествена измислица и хипотеза в проекта за Небет тепе и той трябва да бъде реализиран, защото може да стане най-голямата атракция. Това заяви днес кметът Иван Тотев след среща с проф. Божидар Димитров. 

Той е един от защитниците на идейния проект, който цели да бъде възстановена част от крепостната стена там и 14-метровата кула. Кметът каза, че се базират на стари гравюри и фотографии от 15-16 век, които категорично доказват наличие на  тези съоръжения. Проф. Димитров разполагал и с по-стар документ, от уникална снимка на графика на град Пловдив от 1533 г.

Предстои да се издирят и нови доказателства от заместник-кмета на София Тодор Чобанов. Той има запазени снимки от края на 19 век, което ясно сочат, че там е имало стени с над 5 метра височина, обясни градоначалникът. 

Тотев заяви, че точно Небет тепе е символ за достолепие и старост на града. Пловдив ще се превърне в един нормален европейски град с този проект и новата крепост със старинната част, които дават тежест и авторитет на града ни, отбеляза Тотев. 

Той обясни, че има планувано обществено допитване, което още не е ясно кога във времето ще се проведе. 

Местната власт първо ще изчака  консултациите при президента Росен Плевнелиев, защото по думите на кмета, може да се окаже, че цитирам: «с хората, с които се планувал в Министерство на културата после ги няма». 

До две седмици-три ще се проведе въпросното допитване до гражданите на Пловдив, но общината няма да бърза с крайното си решение.

Стойността  за реконструкцията на Небет тепе е  близо 4 млн. лева, които се искат от Норвежката програма. 

Това  обаче не е голяма сума за бюджета на Пловдив, и може да се  поемат от Общината за няколко години,  категоричен е Тотев.

Припомням, че повечето пловдивски архитекти са против изграждането на стени и кули на Небет тепе, защото така се руши

автентичния вид на тепето.

Председателят на Общинският съвет - Пловдив  арх. Илко Николов каза по този повод, че когато критикуваш нещо, трябва да имаш идея как да промениш нещата или поне да дадеш друг вариант, който да се приложи.  Той обаче смята, че след като има отрицателно становище на НИНКН трябва да се търсят варианти за доработване на идейния проект на арх. Юлий Фърков.

Само в две области на  Небет тепе ще има дострояване, и то не на цялата стена и само на една кула. Точно тези реставрации следва да доказват периода на Средновековието, категоричен е доц. Костадин Кисьов, директор на Археологическия музей в Пловдив. Той смята, че паралелно е добре да се довършат и археологическите работи на обекта.Още от категорията

224 нови с коронавирус, 13 от тях в Пловдивска област

Новите потвърдени случаи на коронавирус у нас за последното денонощие са 224, сочат данните на Единния информационен портал.  Делът на положителните резултати е почти  9,4%.   По области – в Пловдивска новозаразените са 13, в Пазарджишка – 4 и в Смолянска – 3.   Четирима души са починали от инфекцията в цялата страна.  Излекуваните през..

публикувано на 06.12.23 в 06:41

Културните дейци излизат на протест срещу ниските си доходи

Служителите  на Държавен куклен театър Пловдив излизат на протест пред сградата на културната институция в града. Така те ще се включат обявения национален протест „Народ без култура е народ без бъдеще!“, който е насрочен пред Министерството на културата в столицата в 12 часа. В него ще участват и представители на Държавна опера - Пловдив, които..

публикувано на 06.12.23 в 06:27

Честит Никулден!

Днес Българската православна църква почита паметта на Свети Николай Мирликийски Чудотворец, който е един от най-почитаните светци в България и в целия християнски свят.  Празнична литургия в църквата „Свети Николай Мирликийски Чудотворец“ в Пловдив ще отслужи знеполски епископ Арсений.  Пловдивският митрополит Николай ще посрещне празника в..

публикувано на 06.12.23 в 06:17

ВАС спря изграждането на централната трибуна на ст. "Локомотив"

Върховният административен съд спря обществената поръчка за изграждането на централната трибуна на стадион "Локомотив" в Пловдив.   С решението си ВАС отменя откриване на процедура по възлагане на обществена поръчка с предмет Строително-монтажни работи по Централната трибуна на стадион "Локомотив". Решението е окончателно и не подлежи на..

публикувано на 05.12.23 в 20:32

Райънер иска 50 000 евро за нова авиолиния до Пловдив

Авиокомпания Райънер предлага Управителният съвет на Фонда за развитие на летище Пловдив да осигури финансиране от 50 000 евро годишно, за да поддържа нов маршрут до Пловдив. Идеята е новата сезонна линия от Обединеното кралство до Пловдив да се изпълнява от зимата на 2024/2025 с един полет на седмица. В писмо до кметовете на общините Пловдив,..

публикувано на 05.12.23 в 13:56