Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

С "Кармина Бурана" стартира Вердиевият фестивал на Античния театър

Фестивалът OPERA OPEN на обновения 31-ви Верди фестивал на Държавна опера-Пловдив  се открива тази вечер на Античния театър с „Кармина Бурана” от Карл Орф и участието на балет „Арабеск”.  Диригент е музикалният директор на Операта- Диан Чобанов. В оперния фест освен Верди, са включени творби  и от Вагнер, Шопен и Гершуин. 



Фестивалът  ще се състои през юни и юли  на Античния театър, и  има амбицията да се  превърне във водещо събитие, а Пловдив  в център на културен туризъм в страната, а от следващата годинаи и на Балканския полуостров. Артистичен директор на феста  е Иван Ангелов, бивш главен директор  на Пловдивскаатаопера, който от 1980г. работи  в най-престижните европейски  и световни  оперни театри.  

За първи път в Пловдив  идва световноизвестният бас грузинецът Паата Бурчуладзе, солист на Болшой театър, Арена ди Верона, Метрополитен, Ла Скала , и сега в Пловдив  за  гала концерта-100 години от рождението на Борис Христов тази събота.

  В Пловдив  в „Аида” в патрньорство с известния наш тенор Камен Чанев ще чуем и  китайката Хуи Хе - една  от най-известните в света изпълнителки на главните роли  в „Аида”, „Мадам Бътерфлай” и „Тоска”. За „Дон Карлос” от Германия пристига баритонът със световна кариера Владимир Стоянов. Безсмъртната  „Травиата” също е в афиша.  Националната опера и балет ще гостуват с „Нощ в синьо” по музика на Шопен и Гершуин. Всички оперни спектакли са на Античния театър.

При крайно лоши метеорологични условия и невъзможност за провеждане на спектакъл на Античния театър, заглавията от програмата OPERA OPEN ще се играят на следващия ден (резервна дата) отново на Античния театър. Билетите

ще важат без заверка!

Решението за всяка конкретна дата ще бъде взето непосредствено преди спектакъла на базата на моментното състояние на времето и данни от метеорологични станции. Съветът към  зрителите е да следят актуалната информация в медиите и на страницата на операта във facebook



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Медици се борят за живота на дете, блъснато от кола в Раковски

10-годишно дете е в тежко състояние след като е било блъснато от преминаващ  лек автомобил „Мерцедес“  в Раковски. По предварителни данни, детето е изскочило внезапно на пътя с колелото си  в зоната на кръстовище, без да види знака „Стоп“ и е било пометено от колата.  То е откарано в  болницата с множество травми, където лекарите се борят за..

публикувано на 03.07.24 в 12:50

Санират с европари сградата на Областната управа в Пловдив

82 % от енергията, която в момента потребява сградата на областната администарция в Пловдив, ще бъде спестена след нейното енергийно обновяване. То се осъществява по проект, финансиран от Европейския съюз на стойност над 1 милион и 24 хиляди лева. От тях повече от 850 000 лева са безвъзмездно европейско финансиране, а 170 000 са от националния..

публикувано на 03.07.24 в 12:43

Парламентарната група на ДПС изключи депутата Рамадан Аталай

На заседание на ПГ на ДПС е взето решение да изключи Рамадан Аталай от групата. "За" решението са гласували   44-ма депутати, съобщи зам.-председателят на НС Росица Кирова от парламентарната трибуна.  Изключването на Рамадан Аталай от парламентарната група е било прието с единодушие. Предстои да стане ясно дали Аталай ще остане независим..

обновено на 03.07.24 в 12:27

Обявиха конкурс за директори на 14 детски градини в Пловдив

Причината Община Пловдив да обяви конкурса е, че настоящите ръководители на забавачките се пенсионират. Това обяви зам.-кметът на Пловдив Владимир Темелков във фейсбук профила си.  Пенсиониращите се директори ще бъдат изпратени на официална церемония. Темелков уточнява, че е важно да се даде път на младите специалисти в сферата на образованието...

публикувано на 03.07.24 в 12:22

Изградиха нов паркинг със 139 места на мястото на старо бунище

Нов обществен паркинг със 139 места функционира от днес в карето между бул. „Шести септември“,  бул. „Източен“ и ул. „Райно Попович“. Кметът на Пловдив Костадин Димитров,  кметът на район „Централен“ Георги Стаменов и заместник-кметът по строителство и инвестиции инж. Тошо Пашов инспектираха изпълнението на обекта. От община Пловдив уточниха,..

публикувано на 03.07.24 в 11:23