Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

Италия в Пловдив-от утре 26 юни до неделя

„Италиански вкус в Пловдив” - изложението на  65 италиански производители от 20 области стартира утре от 11 часа на Централния площад в Пловдив.  Щандовете с италиански храни и напитки идват от Полша, след като  вече са били в Люксембург, Дания и Германия.  Целта е да се популяризират дребните и средни италиански производители с най-специфичните им деликатеси- от зехтин, пасти, пармеджано, прошуто до най-сладките дeсерти от Сицилия, Сардиния и Тоскана. 

Изложението с 24 щанда ще събира посетители пред пощата в Пловдив. Тук може да се опитат истинските италиански храни, напълно безплатно. Ценителите могат  да  закупят оригинални продукти, като има и талони за 10 % намеление на всички стоки от Италия. Джузепе Аккардо, президент на Италиано-българския консорциум за храни каза, че това събитие е преминало с голям успех в Люксембург, Полша и Дания, където са ги поканили отново през тази година. 

Базарът в Пловдив се реализира заедно със Съвета по туризъм и Общинско предприятие "Туризъм" и в подкрепа на кандидатурата на Пловдив за европейска столица на културата 2019.

"Европейският тур 2014 Вкусове от Италия" събира занаятчиите от всички области, като италианкото правителство ги подкрепя в идеята, каза  Джузепе Аккардо. Той работи по пътуващото изложение заедно с проф. Йорданка Алексиева от Университета по хранителни технологии-Пловдив. 

От Пловдив "Италианският вкус" отива  в София, след което потегля за скандинавските страни, първо от Швеция. 


Още от категорията

Зико реже лентата на ул. "Даме Груев" в края на мандата си

Продължава ремонтът на улица „Даме Груев“, и днес работим по одобрения проект каза управителят на „Персек груп“ Бончо Бонев. Той посочи, че чакат препроектиране и допълнителна яснота от община Пловдив. „Има няколко граждански сдружения, но и при тях има сериозни разногласия и всичко трябва да се обедини и да се изчисти като представа за градската..

публикувано на 26.09.23 в 13:33

Зико направи последна първа копка като кмет на Пловдив

"Правя последна копка за този мандат, но има много време напред, нищо не се знае", каза кметът на Пловдив Здравко Димитров.  Той откри строежа на две спортни зали, които са в район "Западен" и каза, че това е било мечтата му още като кмет на този район.  До 22 месеца залите за волейбол, баскетбол и хандбал ще бъдат завършени и ще се ползват само за..

публикувано на 26.09.23 в 12:57

Край Кемера издирват мигранти, избягали след гонка с полицията

Пловдивски полицаи преследваха два автомобила с мигранти по пътя от Първомай към Пловдив, съобщиха от полицията. Малко преди 6.00 ч. тази сутрин пътни полицаи са сигнал със стоп палка към два преминаващи автомобила. Те обаче не спрели и патрулът на Пътна полиция ги е подгонил. Край местността Кемера преди Пловдив, двете коли са били..

публикувано на 26.09.23 в 12:01

Изписаха от болница двамата парапланеристи

Двамата парапланеристи, които пострадаха край Сопот, вече са изписани от болница в добро състояние и ще отпътуват за родната си Великобритания. „Живи сме, оздравяваме и сме щастливи. Искрено благодарим на лекарите от Клиниката по неврохирургия в УМБАЛ “Свети Георги”, които ни вдигнаха отново на крака“. С тези думи двамата английски..

обновено на 26.09.23 в 06:46

Време е за ваксиниране срещу грип

Над 370 хиляди дози безплатни противогрипни ваксини са осигурени за профилактика на грипа и пневмококовите инфекции за хората над 65-годишна възраст тази година от Министерството на здравеопазването. Те ще бъдат разпределени на личните лекари, които за първи път ще могат да ги поставят по време на целия есенно-зимен сезон – от 1 октомври до 31..

обновено на 26.09.23 в 06:22