Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

Италия в Пловдив-от утре 26 юни до неделя

„Италиански вкус в Пловдив” - изложението на  65 италиански производители от 20 области стартира утре от 11 часа на Централния площад в Пловдив.  Щандовете с италиански храни и напитки идват от Полша, след като  вече са били в Люксембург, Дания и Германия.  Целта е да се популяризират дребните и средни италиански производители с най-специфичните им деликатеси- от зехтин, пасти, пармеджано, прошуто до най-сладките дeсерти от Сицилия, Сардиния и Тоскана. 

Изложението с 24 щанда ще събира посетители пред пощата в Пловдив. Тук може да се опитат истинските италиански храни, напълно безплатно. Ценителите могат  да  закупят оригинални продукти, като има и талони за 10 % намеление на всички стоки от Италия. Джузепе Аккардо, президент на Италиано-българския консорциум за храни каза, че това събитие е преминало с голям успех в Люксембург, Полша и Дания, където са ги поканили отново през тази година. 

Базарът в Пловдив се реализира заедно със Съвета по туризъм и Общинско предприятие "Туризъм" и в подкрепа на кандидатурата на Пловдив за европейска столица на културата 2019.

"Европейският тур 2014 Вкусове от Италия" събира занаятчиите от всички области, като италианкото правителство ги подкрепя в идеята, каза  Джузепе Аккардо. Той работи по пътуващото изложение заедно с проф. Йорданка Алексиева от Университета по хранителни технологии-Пловдив. 

От Пловдив "Италианският вкус" отива  в София, след което потегля за скандинавските страни, първо от Швеция. 


Още от категорията

Възстановиха трафика по АМ "Тракия" край Първомай

Временно е ограничено движението по автомагистрала "Тракия" в посока Бургас около 162 км, преди отбивката за Първомай, заради верижна катастрофа, съобщиха от Агенция "Пътна инфраструктура".  Коли могат да преминават само в изпреварващата лента на аутобана.  Трафикът се регулира от екип на Пътна полиция. Минути преди 18.00 ч. движението бе..

обновено на 26.03.23 в 18:16

ЕК облекчава търговията с живи свине от България

Държавите членки на Европейския съюз единодушно са одобрили промяна в регионализацията на страната ни по отношение на болестта африканска чума по свинете (АЧС). Българските власти доказаха пред Европейската комисия и останалите държави членки, че мерките за надзор, прилагани в страната, дават очакваните резултати, съобщават от Министерството на..

публикувано на 26.03.23 в 15:25

Патриархът на Йерусалим освети и благослови знамето на Кричим

Днес в манастира на "Светия кръст" в град Йерусалим беше осветено и благословено знамето на община Кричим.  Благословия за жителите отправи единственият човек, който получава Благодатния огън от Бога - патриархът на Йерусалим Теофилос III. Новината съобщи кметът на Кричим Атанас Калчев, който написа: „Негово светейшество благослови жителите на..

публикувано на 26.03.23 в 13:27

Разследват причините за пожара в блока в Чепеларе

Шест апартамента са необитаеми след пожар в жилищна кооперация в Чепеларе. Пожарът е потушен, от апартаментите са евакуирани над 10 обитатели. Огънят в кооперацията е забелязан след 5:00 часа тази сутрин. Гасенето на пожара е отнело около 3 часа на пожарникарите.  Жилищна кооперация гори в Чепеларе, 14 души са евакуирани Разследване ще изяснява..

публикувано на 26.03.23 в 13:18

Жилищна кооперация гори в Чепеларе, 14 души са евакуирани

Четириетажна жилищна кооперация гори в Чепеларе, съобщи за Радио Пловдив комисар Симеон Цървуланов, директор на Регионална дирекция "Пожарна безопасност и защита на населението“ – Смолян.  Сигналът е подаден около 5:30 часа тази сутрин, а живеещите в блока са евакуирани. Няма пострадали.  Огънят е тръгнал от покрива и бързо е обхванал сградата, като..

публикувано на 26.03.23 в 09:57