Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Фесбук призна, че е допуснал потребители да бъдат емоционално манипулирани

Нов скандал със социалната мрежа Фейсбук се разгаря, след като британските полицаи официално започнаха разследване относно обявените данни за емоционално манипулирани потребители на Фейсбук. Всичко започна след обявяването на научни данни от американски университети, че са провели експерименти с живи потребители на Фейсбук и без тяхното знание. 


Целта на експеримента била да се провери как влияят на потребителите определен вид ежедневни постове. В рамките на няколко месеца близо 700 000 потребители били подложени на специална филтрация, в резултат на която те получавали само негативни постове и коментари на своите стени, по различни теми. В края на периода повечето потребители сменили емоционалното си състояние и от позитивни личности се превърнали в мрачни песимисти и започнали да правят тягостни постове . Резултатите са считат за "положителни", защото доказали силата на социалната мрежа. 


Но от друга страна те ясно посочват и възможностите за манипулиране на човешкото настроение и мнение. Опасностите от подобни възможности за съзнанието на потребителя са огромни и не случайно от Фейсбук обещават, че повече няма да допускат подобни експерименти с техни потребители. "Но дали ще е така?" - се питат 1млрд. потребители, които с право са разтревожени за това кой и как филтрира съдържанието, което те виждат.


Това ще бъдат и въпросите, на които ще търсят отговори британските разследващи.


Официално за България няма опасност засега, защото експериментите са правени сред англоезични потребители, но няма съмнение, че духът от бутилката отдавна е пуснат, а някои любители на Светоната конспирация, дори смятат, че възможните емоционални влияния от Фейсбук са не просто "дух от бутилка", а направо "Кутията на Пандора".



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

"Ботев" е на финал за Купата на България

"Ботев" (Пловдив) е на финал в турнира за Купата на България. В реванша "канарчетата" победиха с 2:0 ЦСКА и с общ резултат 3:0 са първите финалисти. Ивелин Попов откри резултата още в четвъртата минута. Капитанът на домакините беше изведен с пас зад гърба на отбраната от Мартин Секулич. Опитният офанзивен футболист напредна край Браян Кордоба и шутира..

публикувано на 01.05.24 в 19:49
Динко Дерменджиев

5 години без Динко Дерменджиев – Чико

Днес се навършват точно 5 години откакто ни напусна легендата на "Ботев" (Пловдив) и на българския футбол Динко Дерменджиев - Чико. Най-великият футболист на нашето съвремие имаше мечетата да види приживе новия и модерен облик на стадион "Христо Ботев", но не доживя този щастлив миг. "Каквото и да се каже за Динко Дерменджиев със сигурност няма да..

публикувано на 01.05.24 в 16:37
Старшата възраст на

Старшата на ВК "Марица" отново е шампион

Девойките старша възраст на ВК "Марица" (Пловдив) отново взеха титлата на Държавното първенство по волейбол до 20 години. Финалите се играха в зала „Христо Ботев“ в София. За втора поредна година маричанки победиха във финала ЦСКА (София). Момичетата на Миглена Стрезова се наложиха с 3:0 (25:20, 25:23, 25:13) гейма във финала и заслужено триумфираха с..

публикувано на 01.05.24 в 08:41

С грижа и любов за четириногите

"Хомеопатия за четириноги любимци" е първото по рода си издание за сферите на приложение на хомеопатичния лечебен метод във ветеринарната практика. Този наръчник е предназначен за употреба както от ветеринарни хомео­пати, така и от ветеринарни лекари и стопани на кучета и котки без допълнителна специализация по хомеопатия. Той е надежден справочник за..

публикувано на 30.04.24 в 13:11

Гриша Ганчев и синът му се оттеглиха от ЦСКА

Бизнесменът Гриша Ганчев и синът му Данаил Ганчев се оттеглят от управлението на ЦСКА. Притежаваните от тях акции са прехвърлени безвъзмездно на фондация „Национален Фонд за Спорт, Култура, Изкуство и Наука“. Това съобщиха официално от клуба, като повече информация ще бъде предоставена на специална пресконференция на 7-ми май от 10:00 часа в залата на..

публикувано на 30.04.24 в 12:46