Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

Фотографът Христо Димитров спечели световния конкурс на ЮНЕСКО за опазване на културното наследство

Преди броени дни завърши последния етап от осмия международен фотоконкурс Humanity Photo Awards, който се провежда под егидата на ЮНЕСКО. Пловдивският фотограф Христо Димитров спечели награда в конкуренция на още 4 500 фотографи от цял свят. Той е носител на " Documentary Award " в категория Архитектура, което е най-високото отличие в този раздел.

Снимките на Христо са от манастирите в Армения Гехарт и Нораванк -те са впечатлили международното жури и той получи наградата. Ето какво сподели Христо Димитров след завръщането си от Китай - "Конкурсът беше на Китайската Фолклорна и Фотографска асоциация под егидата на ЮНЕСКО за запазване на световното културно наследство. 

В изданието участваха  4 443 фотографи от цял свят, част от финалистите бяха хора работещи за големи световни агенции, 6 976 фото есета с по 8 до 12 фотографии. На финал достигнаха 32 държави, една от които  България , 66 души финалисти без някакво строго разпределение в категориите, категория Архитектура имаше10 финалисти. 

Нивото е много високо и аз бях един от тях , фотографиите остават в книгата " Memories of the Mankind".


Това е наградената снимка.БНР подкасти:

Още от категорията
Петър Влайков

Инвестиция в културата е задължителна

Синдикални организации се готвят да спрат културните събития в страната за една седмица през месец октомври, ако не бъде увеличен бюджетът за сектор „Култура“.  Ще бъдат блокирани театрални и музикални спектакли и концерти. Очаква се да бъдат затворени галерии, музеи, читалища и библиотеки.  Спирането на събитията е заради изготвения от служебното..

обновено на 07.06.23 в 10:19
Георги Проданов

Работата на кабинета ще се следи с небивал надзор

През юни политиците с наша помощ на избиратели, поставиха възможност да броим месеците и да очакваме резултати - от новото правителство на България. За редовния кабинет и за знаците, които даде договореното между ПП-ДБ и ГЕРБ говорим с политолога  Георги Проданов . Политологът каза, че за разлика на другите ни правителства, този ще бъде под..

публикувано на 07.06.23 в 09:33

Психопатското поведение на политиците се корени в детството

Политиците се държат като психопати, a причината е дълбоко комплексна. Това е личностна патология – патология, която е свързана с начина на структуриране на характера, на изграждане на личността, т.е. това е патология, чийто генезис е заложен в детството им и не подлежи на лечение. Това коментира психиатърът д-р Владимир Сотиров по повод..

публикувано на 06.06.23 в 16:59

Обществото не иска PR арести, а някой да влезе в затвора

Разбива се статукво, съществувало дълго време с оплетени в него много хора, каза по повад последните криминални и прокурорски сюжети журналистът Слави Ангелов. Според него е ясно, че разследванията, които сега се рефрешират нищо няма да излезе, защото прокуратурата е спала твърде много време. "Барселона гейт" е прах в очите, по това дело не..

публикувано на 06.06.23 в 16:02

Кои са спасителите на българските евреи, говорят техните потомци

Тази година се навършват 80 години от спасяването на българските евреи и депортацията на 11 343 евреи от Беломорска Тракия, Вардарска Македония и гр. Пирот в нацистките лагери на смъртта. Паметните събития от месец март 1943 година бяха отбелязани по национална програма с  инициативи на редица места в страната и чужбина - шествия, научни..

публикувано на 06.06.23 в 13:58