Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Промениха част от присъдите на клана Рашкови, внукът Кирил вече е рецидивист

| обновено на 08.07.14 в 13:03

Пловдивският Апелативен съд промени част от присъдите на обвинените за неплатени данъци членове на фамилията Рашкови. На предишната инстанция преди месец и половина те бяха наказани с парични глоби. 



Наследниците на цар Киро бяха обвинени за неплатени  данъци в особено големи размери от почти 270 хиляди лева в периода от 2002 до 2010 година.  Пред заплахата от  тежки наказания те бързо върнаха дължимото с лихвите и затова  получиха само административни глоби.  

Сега Апелативният съд намали с 8 месеца присъдата на внучката на соченият за ромски лидер - Костадинка, след като  на 26-май Пловдивският окръжен съд и наложи 2 години и 8 месеца условно.  Тогава тя заяви, че не може да плати  дължимата сума.  Наказанието за другият внук на Цар Киро, носещ неговото име Кирил Рашков  също бе изменено, като вместо 5000 лева глоба апелативните магистрати му определиха 1 година и 4 месеца затвор плюс 800 лева глоба за неплатените  данъци.  

Тъй като обаче съдът обедини  тази присъда с предишната  му от 2 години затвор, която младият Рашков е изтърпял,  той няма да влиза зад решетките, стана ясно в съдебната зала.  Останалите наказания – глоба  от по 5 000 лева за синът Ангел Рашков и снахата Гергина,  бяха потвърдени от Апелативния съд.  

Адвокатът на Кирил Рашков – младши,  Росица Драгинова призна, че това решение всъщност е по-тежко за него,  въпреки наглед намалената парична санкция от 5 000 на 800 лева.  Това е така, понеже след издадената му втора наказателна присъда, макар че тя няма да се изтърпява,  младият Рашков вече става рецидивист по смисъла на закона, обясни защитничката.  Потвърдените от висшата съдебна инстанция парични глоби  повече не могат да се оспорват, но двете наказателни присъди  подлежат на обжалване пред ВКС. 



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Общината има 1 месец, за да отстрани пропуските по проекта за Небет тепе

След като комисия от Министерството на културата върна проекта за реставрация и консервация на Небет тепе, днес ръководителят на проекта инж. Таня Петкова коментира пред Радио Пловдив, че пропуските ще бъдат отстранени лесно. „Като цяло става дума за консервационно-реставрационни работи. Засягат фугирането на крепостната стена, насипи,..

обновено на 27.09.24 в 15:10

Разширяват зоните за платено паркиране в Карлово

В Карлово се разширява обхватът на зоните за кратковременно паркиране от 1 октомври.  Към платените зони се включват още три улици в широкия център на града -  ул. „Пазарна“ в частта, заключена между ул. „Ген. Карцов“ и  ул. „Тодор и Ана Пулеви“, ул. „Екзарх Йосиф“ в частта, заключена между ул. „Пазарна“ и  ул. „Ген. Карцов“ и ул. „Капитан Д...

публикувано на 27.09.24 в 14:56

Двама младежи са в болница след сбиване в Пазарджик

Двама младежи са в болница, след като се сбиха в парк в пазарджишкия квартал „Младост“. След сигнала за сбиването със случая се заели полицаи от Криминална полиция и Детска педагогическа стая в РУ-Пазарджик.  Оказало се, че момчетата се скарали и скандалът прераснал в побой. В резултат и двамата са получили травми в лицето и главата и са били..

публикувано на 27.09.24 в 12:11

Пациент с туларемия е лекуван в МБАЛ-Пазарджик

Заболяването се среща рядко, но е потенциално опасно. Причинява се от бактерия.  “Източник на инфекцията за човека са различни мишевидни гризачи, зайци и кърлежи. Заразяването на човека става по различни механизми – при ухапване от кърлежи, при пряк контакт /дране на животни/, при консумация на храни, заразени с екскременти на гризачи, по..

публикувано на 27.09.24 в 11:53

Труд излиза на протест срещу липсата на редовен транспорт до Пловдив

Жители на пловдивското село Труд и работещи във фирмите в община Марица излизат на протест в неделя заради проблемите с градския транспорт. Според тях повече от 4000 души всеки ден се сблъскват с липсата на ненадежден транспорт, което затруднява достъпа им до работни места и до градски услуги.  Протестиращите, подкрепени и от местния бизнес,..

публикувано на 27.09.24 в 11:52