Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Красново излезе на протест срещу цех за дървено въглища


Жителите на хисарското село Красново  излязоха на протест срещу редовното обгазяване на населеното място от цех за дървени въглища.  Те твърдят, че цехът изпуска постоянно вредни емисии във въздуха и замърсява околната среда. 

Протестът бе подкрепен  на място от кмета на Хисаря Пенка Ганева, която съобщи, че е уведомила за проблема Регионалната инспекция за околна среда. След проверка на цеха експертите са констатирали, че той има неизправна инсталация. Ганева заяви още, че не са правени замервания за чистотата на въздуха и шума, които трябва да се правят периодично. Ганева е разговаряла и  със собственика на цеха Витко Витков, обгазяванията обаче са продължили. 

Пред Радио Пловдив кметът на Красново Иван Бабаджанов също потвърди, че подкрепя протестиращите, като уточни, че цеховете са открити преди около 7 години, но от година и половина положението е станало нетърпимо. Бабаджанов призова РИОСВ да си свърши работата и категорично отхвърли в протеста да има политически мотиви. 

Собственика на цеха Витко Витков  коментира, че в последните месеци се е получило изхвъряна на газ за по около един час, заради неопитен работник. Той обаче оспори да има систематично обгазяване.

Хората са готови на по-крайни действия, ако замърсяването не спре. В Красново живеят 800 души, през лятото броят им набъбва на 1500. За новините Веселина Пеева




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

В Браниполе пресъздават обичая "Арифе"

За първи път в Браниполе ще бъде пресъздаден обичаят за събиране на бонбони в  деня „Арифе“ .  На този празник вярващите мюсюлмани приготвят и раздават на приятели и съседи мекици, на бедните се раздава месо, децата обикалят по къщите, а домакините им раздават бонбони и лакомства. Настъпването на Курбан Байрам ще бъде чествано с общоселско..

публикувано на 15.06.24 в 07:55

Затварят за реконструкция Бетонния мост от 12 часа днес

От днес отварят ремонтираната част на улица „Кукленско шосе“, но затварят за шест месеца Бетонния мост. По обед движението по пътната връзка с Кючук Париж ще бъде спряно.  Кметът на Пловдив Костадин Димитров подчерта, че лятото е най-подходящият момент за стартиране на реконструкцията на Бетонния мост. Шестмесечният срок за реконструкцията..

публикувано на 15.06.24 в 07:48

"Тепе Джамборе" променя движението в центъра на Пловдив довечера

Временна организация на движението по булевардите и улиците в центъра на Пловдив се въвежда днес заради провеждането на спортно-културен маратон „Тепе Джамборе“.  Между 18 и 21 часа участниците ще преминат по бул. „Руски“ – при кръстовището с ул. „Петьофи“, ул. „Преслав“ – при кръстовището с ул. „Петьофи“, ул. „Гладстон“ – при кръстовището с бул...

публикувано на 15.06.24 в 07:39

Митрополитите Николай и Антоний са на официална визита в Дубай

С благословението на Антиохийския патриарх Йоан Х  и по решение на Светия синод на БПЦ Пловдивският митрополит Николай и Западно и средноевропейският митрополит Антоний са на официална визита в Дубай. Там те ще отслужат първата света литургия на български език в храма на Антиохийската православна църква “Св. Благовещение” в Джебел Али. В Дубай..

публикувано на 14.06.24 в 16:27

От 12 часа утре затварят за движение Бетонния мост

На 15-ти юни отварят ремонтирата част на улица „Кукленско шосе“.  Паралелно с отварянето на пътното съоръжение, ще се затвори за шест месеца Бетонния мост. Това обяви днес кметът Костадин Димитров. „Това е последният срок, който успяхме да договорим. Това е максимално отдалечаване, а и възможност за работа през летния период, когато..

обновено на 14.06.24 в 14:14