Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Пет партии в следващия парламент, ГЕРБ печели 38%, БСП - 21%, ДПС - 14%

Според данни от национално представително изследване на Центъра за анализи и маркетинг, направено между 5 и 10 юли сред 1024 души и огласено днес, в следващия парламент ще бъдат представени пет партии.  Това да ГЕРБ, БСП, ДПС, ББЦ и РБ.

23,9 на сто от анкетираните отговарят, че на предсрочните избори на 5 октомври ще гласуват за ГЕРБ, 13,7 на сто - за 
"Коалиция за България", 7,9 на сто - за ДПС. Реформаторският блок декларират, че ще подкрепят 3,3 на сто от всички 
участвали в изследването, ББЦ, ВМРО, "Гергьовден" - 2,9 процента, НФСБ - 2,2 на сто, "Атака" - 2,1 на сто, АБВ - 2 процента. 

При преизчисление само от гласувалите тези резултати означават 38 на сто за ГЕРБ, 21 процента - за БСП, 14 на сто - за ДПС, 5 на сто - за Реформаторския блок, и 4,3 на сто за ББЦ. Останалите политически сили са под бариерата. Съответно от ГЕРБ биха имали 111 депутати, левицата - 61 народни представители, ДПС - 41 депутати, РБ - 15, а ББЦ - 12 народни представители.

Юлий Павлов от Центъра коментира в интервю за Радио Пловдив, че до изборите разликата между ГЕРБ и БСП няма да намалее и дори има вероятност да се увеличи.  

На предсрочните парламентарни избори декларират, че със сигурност ще гласуват и са решили за кого 45,2 на сто. 19,4 на сто ще гласуват, но се колебаят за кого. 14,4 на сто се колебаят дали да гласуват. 19,4 на сто са твърди в отговора си, че няма да отидат до урните. 

Според данните 36,5 на сто оценяват работата на правителството на Орешарски със слаб /2/ по шестобалната система, 32,4 на сто му поставят тройка, а 22,1 на сто - четворка. Кабинетът заслужава много добър /5/, смятат 6,9 на стоот анкетираните, а 0,9 процента му дават отлична оценка. 

38,3 процента заявяват, че са подкрепяли протестите през миналата година, 10,5 на сто - че са подкрепяли  контрапротестите, а 45,8 на сто - че не са подкрепяли нито протести, нито контрапротести. 



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Откриха модерно затворническо общежитие в Пловдив

Новото затворническо общежитие в Пловдив отговаря на всички европейски и международни изисквания, препоръките на Комитета против изтезания и указанията, които ни се дават по делата на Европейския съд по правата на човека ,  каза при откриването на сградата правосъдният министър Мария Павлова.  Двуетажната сграда е със стаи с две легла..

публикувано на 05.07.24 в 12:53

Грешното преброяване лишило ДПС от един мандат в Пазарджик

Изборният резултат от вота за общински съветници в Пазарджик би бил различен, защото не е отразил действителният вот на избирателите – се казва в мотивите за решението на пазарджишкия административен съд, с което той обяви за недействителен избора на местния парламент.   В повторното преброяване в 52  секции се оказаха липсващи 300 бюлетини, а..

публикувано на 05.07.24 в 10:24

Румен Пехливанов управлява Смолянска област от днес

Новият областен управител на Смолян Румен Пехливанов днес встъпва в  длъжност днес. Той бе назначен на поста с решение на служебното правителство в сряда и заменя на поста Захари Сираков. Пехливанов е икономист по образование и има дългогодишен управленски опит. В периода 2001 г. – 2023 г. е кмет на община Рудозем от ДПС , а между 2003 г. и..

обновено на 05.07.24 в 08:53
Мехмед Юмер

Лидерският пост в ДПС се оказа най-горещият стол в политиката

Лидерският пост в ДПС се оказа най-горещият стол в българската политика и винаги е било така. Оттук нататък не можем да правим здравословни анализи, без да чуем почетния председател Ахмед Доган, за да получим по-ясна представа за случващото се в партията. Това коментира в програма "Точно днес" на Радио Пловдив журналистът от сайта Obzornews..

публикувано на 04.07.24 в 11:13

Партията ДПС в момента е инструмент за контрол на властта

Неуспехът на проектокабинета на Росен Желязков беше предизвестен още от самото начало, коментира в предаването "Точно днес" политологът Георги Проданов . По думите му, още когато ГЕРБ-СДС получиха мандата, лидерът им обяви, че ще търсят правителство на малцинството и то най-вероятно няма да мине. Вчера Бойко Борисов също го повтори няколко пъти,..

публикувано на 04.07.24 в 09:58