Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

Кметове от 32 общини срещу нова методика за такса смет

Регионалната асоциация на общините „Тракия” се обедини против въвеждането на нова методика за формиране на такса смет от 1 януари 2015 година. Това стана ясно след съвещание на 32 общини -членки на организацията. Сред тях са и Асеновград, Първомай, Кричим и др.

Кметовете се обединиха около тезата, че не може да бъде въведена нова методика за сметоизвозване и събиране на такса смет без да е ясен резултата. Според тях новата методика ще доведе до завишаване на данъка за битови отпадъци за гражданите. „Трябва да възразим категорично срещу въвеждането на тази методика. В условията на икономическа криза тя ще се окаже сериозен данъчен товар за гражданите”, заяви заместник-председателят на асоциацията Георги Георгиев, кмет на община Тунджа. Кметовете смятат, че подобна методика няма в Европа. 

Новата методика за формиране на такса смет трябва да бъде тествана в различен тип общини и да се анализират предимствата и недостатъците й. Общинските власти смятат, че ако трябва да се прилага от 1 януари 2015г., няма технологично време да бъде разработен начина на прилагане от местните администрации, да бъде приета от общинските съвети и да се пригоди необходимия софтуер за въвеждането й.  

Кметовете-членове на РАО „Тракия” декларираха позицията си  да бъде отложено въвеждането на новата методика за формиране на такса смет и да бъде направен пилотен проект в няколко общини от различен тип.  Кметовоте ще изпратят  отрицателно становище до Министерствата на финансите и на околната среда и водите, до регионални сдружения на общини, както и до други заинтересовани институции.

Припомням, че тази седмица бизнесът и синдикатите одобриха  промени в Закона за местните данъци и такси, с които сегашната такса смет се разделя на две - една за събиране на боклука и втора за чистене на улиците. 


Още от категорията

220 000 лв помощ за Турция събра за ден издателят Манол Пейков

220 хиляди лева в помощ на пострадалите от земетресението в Турция са събрани за по- малко от 24 часа от пловдивският издател Манол Пейков. Вчера той отправи призив във фейсбук профила си за съпричастност към бедстващите. Дарителите към момента са над 1500 души като в пунктовете в Пловдив и София продължават да пристигат дарения от сутринта...

публикувано на 07.02.23 в 12:53

Противоепидемичните мерки в Пловдив и областта се отменят от четвъртък

Отменят въведените противоепидемични мерки за Пловдив и областта предсрочно от четвъртък.  Припомням, че действието им беше удължено до този петък.  Причината е, че нивата на заболеваемостта са спаднали драстично сред всички възрастови групи, включително и сред тези, които са над 65 г.  Така от четвъртък отново ще се извършват женските и детски..

публикувано на 07.02.23 в 12:02

Парична гаранция за шофьора, който прегази пешеходец и избяга

Шофьорът, който блъсна и уби пешеходец в Пловдив, а след това избяга, излиза от ареста срещу парична гаранция от 3 000 лева. Решението е на пловдивските апелативни магистрати, които измениха решението на Окръжния съд. Инцидентът е от края на януари, когато при движение на заден ход, мъжът блъсна фатално с буса си 59 годишен пешеходец и след..

публикувано на 07.02.23 в 11:51

Затварят магистрала „Тракия" между 133 и 156 км

Затворен за движение и в двете посоки от 9,30 часа днес ще бъде участъкът на магистрала „Тракия" между 133-ти и 156-ти км, съобщиха от полицията в Пловдив. Причината са планирани  дейности. Ограничението е до отпадане на необходимостта, уточняват от МВР.  Полицейски екипи са на място и насочват автомобилите по обходни маршрути.

публикувано на 07.02.23 в 08:43

„Леден ден" и днес, жълт код за студ в 19 области

Националният институт по метеорология и хидрология издаде за днес предупреждение от първа степен - жълт код, за студено време и за отрицателни температури в 19 области на страната. В областите Видин, Враца, Монтана, Кюстендил, Благоевград, Перник и Смолян минималните температури ще са под минус 10 градуса, а в останалите области..

обновено на 07.02.23 в 08:29