Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

EVN ще се бори за запазване на таксата за повторно включване

EVN  ще обжалва до последна инстанция  първата присъда на Пловдивския окръжен съд,  с която бяха отхвърлени като неправомерни проблемните клаузи от „Общите условия” в договора между компанията и абонатите.  

В обръщение пред журналисти директорът  на EVN  за България Йорг Золфернер официално заяви, че дружеството не се отказва от най-спорната клауза - таксата за повторно включване след спиране на тока, възлизаща на близо 20 лева, въпреки че тя бе сред първите, определени от съда като незаконни.  Золфернер настоя, че такава санкция е сред обичайните европейски практики спрямо некоректни клиенти, които, според него натоварват всички останали абонати. 

От друга страна компанията вече е въвела постоянно правилото за предварително предупреждение за спиране на тока чрез СМС.  В заключение на последната платена фактура изрично е посочен крайния срок, след който  пре последващо неплащане се спира захранването, обясни шефът на EVN, според когото това са напълно достатъчни предупреждения за клиента.  Въпреки всичко, изпадналите във временно  затруднение абонати могат да се обадят в най-близкият им клиентски център на Компанията,  за да се разсрочи без санкции техният дълг, добави Йорг Золфернер.  

По въпроса за новата „такса”, за  „балансиране на енергийната система на страната”  която вече ще фигурира в следващите фактури,  той обясни, че се касае за сума от около 43 стотинки при средномесечна консумация от 185 киловат/часа електроенергия.  

По думите му разликата е в това, че  и досега  тези пари са били начислявани без хората да го знаят, но отсега нататък „вече ще са уведомени за това”.  Занапред ЕВН просто е длъжна да ги касира, след което обаче ги трансферира директно към Енергийния сисстемен оператор (ЕСО) без да печели нищо от това, увери Йорг Золфернер. 




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Събарянето на Бетонния мост започва в събота сутринта

В събота, 29 юни сутринта, започва  демонтажът на Бетонния мост. По проект ще се премахне съоръжението в средната му част, в зоната на ЖП линиите, след което ще се изгради нова конструкция, с около метър и половина по-висока. Това съобщи в интервю за Радио Пловдив Николай Иванов, ръководител на проекта от страна на изпълнителя. Два багера ще..

обновено на 27.06.24 в 16:46

Прокуратурата проверява схемата с фиктивни ученици в СУ "Найден Геров"

Пловдивската районна прокуратура започна проверка по подадения сигнал за ученици от Средно училище „Найден Геров“ в Столипиново, завършили няколко класа без да посещават занятия. През това време учениците са били в чужбина. По указания на наблюдаващия прокурор ще бъдат разпитани свидетели, ще се изиска документация от учебното заведение, ще бъдат..

обновено на 27.06.24 в 16:46

За 8 месеца дългът на община Пазарджик намаля с над 21 млн. лв.

Община Пазарджик погаси над 21 млн. лева задължения от предишното ръководство, съобщи в профила си във Фесйбук кметът Петър Куленски.  Финансовата дисциплина през последните 8 месеца е довела до погасяването на 21 409 300 лв. и така са спестени разходи за текущи и бъдещи плащания от над 2 100 000 лв. годишно. Кметът Куленски..

обновено на 27.06.24 в 16:38

Закриха Обществения съвет за даренията в Карлово

Общинският съвет на Карлово разпредели над 50 хиляди лева останали парични дарения на пострадали от наводненията преди две години в Карловско. Заедно с финансовите средства, съветниците разпределиха и остатъка от даренията - 6 хладилника, 6 перални, 3 електрически печки и 27 прахосмукачки.  На днешната си сесия местният парламент в Карлово прекрати..

публикувано на 27.06.24 в 15:47

Кадър на ДПС става заместник областен управител на Пловдив

Смяната на областния управител на Пловдив доведе до рокада и сред заместниците.  Проф. Христина Янчева е новият областен управител на Пловдив 43-годишната Нурджан Джафер Караджова е новото лице в администрацията. На поста заместник областен управител тя ще замени Димитър Добрев от ПП-ДБ. Караджова е от Асеновград, член на младежкото ДПС и бе..

публикувано на 27.06.24 в 15:14