Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Общинският съвет приема Културната стратегия на Пловдив до 2024 година

| обновено на 24.07.14 в 10:21

Културна стратегия на Община Пловдив се очаква да приемат на днешното си заседание общинските съветници. Документът обхваща периода до 2024 г. и е изготвен в рамките на проект с финансовата подкрепа на Оперативна програма „Административен капацитет”. 

Проектът за стратегията е около 50 страници и премина през няколко обществени обсъждания в различни формати. Бяха проведени и работни срещи с чуждестранни консултанти. 

Съдържанието на документа е адекватно на кандидатурата на Пловдив за Европейска столица на културата през 2019-а, е записано в предложението на кмета Иван Тотев до Общинския съвет. 

Обогатяване на културната идентичност, ефективно образование в сферата  на културата, развитие на културни и творчески индустрии и на културния туризъм са основните акценти в новата стратегия. 

Местният парламент ще гласува и друго предложение на кмета – за завишаване на общинския бюджет с 500 000 лева. Мотивът на Иван Тотев е, че събираемостта от местни данъци надминава предвидената в сравнение с този момент на миналата година. Като разход, парите ще бъдат използвани за ремонти на тротоарни и паважни настилки. 




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Риба на фурна е разболяла децата от "Радост"

Има отклонения от нормите при пробите на храната и посудата, взети от  пловдивската детска градина "Радост" заради сигнал със  съмнения за взрив от хранително заболяване през миналата седмица, съобщиха от Агенцията по безопасност на храните след извършена проверка в градината и фирмата, приготвила храната. 8 от общо 90 изхранени на 30 май деца  са..

публикувано на 06.06.24 в 21:21

Верижна катастрофа задръсти Околовръстното шосе

Верижна катастрофа е станала на Околовръстното шосе край Пловдив, на моста на Марица. Там две коли последователно са се блъснали в камион, уточниха от полицията.  Най-вероятната причина е неспазена дистанция и превишена скорост. Въпреки удара и смачканите автомобили, няма пострадали, произшествието се обработва по административен ред. Образувало се..

обновено на 06.06.24 в 16:13

Над 5200 десетокласници ще се явят на НВО в Пловдив и областта

От Регионалното управление на образованието - Пловдив предоставиха последната информация за изпитите от Национално външно оценяване в края на Х клас, през учебната 2023/2024 г.  Изпитите ще се проведат в 81 училища на територията на област Пловдив. Първият изпит е в понеделник, като ще започне от 11 часа, за да има време залите да се подредят след..

публикувано на 06.06.24 в 15:36

Завършват до часове Модър - Царевец, очаква се утре да пуснат движението

Усилено се работи на кръстовището на улиците "Солунска" и "Царевец" в пловдивския район Западен.  Около 30 работници и над 10 единици строителна техника работят в обедната жега на кръстовището, полагат маркировка и довършват тротоарите, редят плочки и "прибират" кабели под тротоарите. По неофициална информация от фирмата изпълнител утре следобед..

публикувано на 06.06.24 в 15:31

Чешкият посланик се срещна с ученици и студенти от Пловдив

България е доверен и важен приятел и партньор на Чешката Република. А най-важното в аспекта на световните събития и в европейски мащаб е да продължим да бъдем като едно семейство, добри приятели и партньори и в ЕС, и в НАТО. Това заяви посланикът на Чешката Република в България Мирослав Томан на среща в ПУ „Паисий Хилендарски“ със студенти и..

обновено на 06.06.24 в 14:18