Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Ангел Найденов: Спрях ерозията в армията, оставям едно добре работещо министерство

Министърът на отбраната в оставка Ангел Найденов отказа да коментира приетата от парламента оставка на правителството, но даде оценка на 14-месечното си управление в министерството, от което каза, че е удовлетворен. 

По време на съвместната българо-американска подготовка „Тракийско лято” на Авиобазата в Крумово Найденов коментира, че е заварил ведомството в критично състояние, както организационно, така и технически, а съставът е бил демотивиран.

Според министъра в оставка тази тенденция е била пречупена и ерозията на отбранителната способност на Българската армия е била спряна. Оставям едно наистина добре функциониращо министерство, при което има равнопоставеност на цивилната и на военната експертиза, която беше натикана в ъгъла по време на предишното управление, заяви Ангел Найденов. Той подчерта резултатите във възстановяването на авиационната техника през последната година. 

Найденов припомни, че бяха заделени средства и за ремонт на бойните кораби, бронирана и друга техника на въоръжение в БА, както и за новото въоръжение с автомати „Хеклер” и „Кох”. Министърът на отбраната в оставка обяви, че започва подмяна на всички парашутни системи на специалните сили в България. Стойността на новите конфигурации е 10 милиона лева, от които държавата ще плати 600 хиляди, а останалото финансиране е по международна програма. 

Първите нови парашути ще бъдат получени през септември. Ангел Найденов изрази съжаление, че все още не са закупени нови бойни самолети за армията, но същевременно подчерта, че е много по-удачно, когато става дума за проект за над 500 милиона лева, такова решение да се вземе в мандата на следващото правителство. 

Като важен акцент в работата на наследниците си министърът в оставка посочи финализирането на прегледа на структурата на въоръжените сили, който трябва да завърши тази есен. Найденов подчерта, че не става дума за съкращаване на личния състав, а за изпълване с ново съдържание на различните структури, така че те да участват по-активно в съвместни тренировки и обучения, които да компенсират намаляващото ни участие в операции зад граница. 

Ангел Найденов присъства на VIP-демонстрациите в рамките на съвместната българо-американска подготовка „Тракийско лято” на Авиобазата в Крумово край Пловдив. В учението участват 600 български и 60 американски военнослужещи. Бяха демонстрирани скокове с парашути от височина 2 километра от самолети „Херкулес” и „Спартан”, спасяване на бедстващ военен със стоварване на негови колеги от хеликоптер „Кугър” и медицинска помощ и евакуация с „Ми-17”.

Денят започна с минута мълчание по повод 11-ата годишнина от трагичния инцидент с военния вертолет "Ми-17", при който загинаха четирима военнослужещи от 24-а авиобаза "Крумово" при гасене на горски пожар край Разлог.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Риба на фурна е разболяла децата от "Радост"

Има отклонения от нормите при пробите на храната и посудата, взети от  пловдивската детска градина "Радост" заради сигнал със  съмнения за взрив от хранително заболяване през миналата седмица, съобщиха от Агенцията по безопасност на храните след извършена проверка в градината и фирмата, приготвила храната. 8 от общо 90 изхранени на 30 май деца  са..

публикувано на 06.06.24 в 21:21

Верижна катастрофа задръсти Околовръстното шосе

Верижна катастрофа е станала на Околовръстното шосе край Пловдив, на моста на Марица. Там две коли последователно са се блъснали в камион, уточниха от полицията.  Най-вероятната причина е неспазена дистанция и превишена скорост. Въпреки удара и смачканите автомобили, няма пострадали, произшествието се обработва по административен ред. Образувало се..

обновено на 06.06.24 в 16:13

Над 5200 десетокласници ще се явят на НВО в Пловдив и областта

От Регионалното управление на образованието - Пловдив предоставиха последната информация за изпитите от Национално външно оценяване в края на Х клас, през учебната 2023/2024 г.  Изпитите ще се проведат в 81 училища на територията на област Пловдив. Първият изпит е в понеделник, като ще започне от 11 часа, за да има време залите да се подредят след..

публикувано на 06.06.24 в 15:36

Завършват до часове Модър - Царевец, очаква се утре да пуснат движението

Усилено се работи на кръстовището на улиците "Солунска" и "Царевец" в пловдивския район Западен.  Около 30 работници и над 10 единици строителна техника работят в обедната жега на кръстовището, полагат маркировка и довършват тротоарите, редят плочки и "прибират" кабели под тротоарите. По неофициална информация от фирмата изпълнител утре следобед..

публикувано на 06.06.24 в 15:31

Чешкият посланик се срещна с ученици и студенти от Пловдив

България е доверен и важен приятел и партньор на Чешката Република. А най-важното в аспекта на световните събития и в европейски мащаб е да продължим да бъдем като едно семейство, добри приятели и партньори и в ЕС, и в НАТО. Това заяви посланикът на Чешката Република в България Мирослав Томан на среща в ПУ „Паисий Хилендарски“ със студенти и..

обновено на 06.06.24 в 14:18