Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Съветниците актуализираха бюджета на Пловдив и одобриха културния календар на града за 2015-та

Кратък дневен ред в 14 точки и 5 декларации с фокус държавната власт с подадената оставка на кабинета от премиера Пламен Орешарски и  драмата в местната власт с отстранената от длъжността кмет на район „Централен” Райна Петрова, определен като „невиждан скандал в управлението на града”. 

Документът с тези думи носи имената на Илко Илиев, Руси Панчев, д-р Лилия Учкунова, Славчо Атанасов. Казуса Гиньо Матев определи като сериозен пробив в институционалността на града и призова прокуратурата да си свърши работата. 

Така след около час  политически изказвания и оценки съветниците започнаха работа в съответствие с дневния ред на заседанието, начална точка в който бе  актуализацията на общинския бюджет за настоащата година.  С 27 гласа за, 11 против и 7 въздържал се  градските старейшини  решиха 500 хиляди лева да бъдат усвоени за реконструкцията на тротоарите и още 80 хиляди –.водни съоръжения -поливни системи и фонтани. Средствата идват от преизпълнението на местните данъци и такси. предложението за  приемане на кулктурната стратегия на Пловдив в периода 2014-2024 година, която регистрира обсолютния кансенсус в залата  47 гласа. 

Документът, определен от всички присъстващи като стратегически, разкрива нови възможности пред града да създава  културни факти и да го ситуира като център за културна индустрия в рамките на региона, а и много повече. Събитията, които предстои да се случват през 2015 г., отразени в културния календарт,също бяха подкрепени  от присъстващите в залата, независимо че решението за избора на Пловдив за културна столица на Европа все още носи неизвестни. Заместник-кметът Стефан Стоянов обаче подчерта, че  културният календар  трябва да стане факт доста по-рано, за да могат културните оператори да имат информация за случващото се в  културната сфера през  следващата година.  

Календарът ще претърпи корекции с приемането на бюджета, разбира се, но събитията в календара са заложени така, сякаш Пловдив вече е избран за културна столица на Европа през 2019 г, подчерта  заместник-кметът Стефан Стоянов.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Митрополитите Николай и Антоний са на официална визита в Дубай

С благословението на Антиохийския патриарх Йоан Х  и по решение на Светия синод на БПЦ Пловдивският митрополит Николай и Западно и средноевропейският митрополит Антоний са на официална визита в Дубай. Там те ще отслужат първата света литургия на български език в храма на Антиохийската православна църква “Св. Благовещение” в Джебел Али. В Дубай..

публикувано на 14.06.24 в 16:27

От 12 часа утре затварят за движение Бетонния мост

На 15-ти юни отварят ремонтирата част на улица „Кукленско шосе“.  Паралелно с отварянето на пътното съоръжение, ще се затвори за шест месеца Бетонния мост. Това обяви днес кметът Костадин Димитров. „Това е последният срок, който успяхме да договорим. Това е максимално отдалечаване, а и възможност за работа през летния период, когато..

обновено на 14.06.24 в 14:14

Летните инфекции бележат ръст, коклюшът успокои темпото

Продължава разпространението на коклюша у нас, но темпът му е намалял значително, обяви в Пловдив   главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев. Има и данни за значително увеличаване на  броя на инфекциозните заболявания, пренасяни от комари и кърлежи заради заблатяването на някои райони в страната и високите треви и храсти...

публикувано на 14.06.24 в 14:13

Спасиха двама, паднали от джет в язовир "Доспат"

Двама души, паднали от джет във водите на яз. „Доспат“, са били спасени, съобщиха от полицията в Смолян. Предполага се, че инцидентът е станал при маневра с висока скорост.  Двамата мъже са били със спасителни жилетки. Наблизо е имало лодка, която им е оказала помощ.  Пострадалите са прегледани на място от екип на спешна медицинска помощ и са в добро..

публикувано на 14.06.24 в 13:32

Дете от Костиево е в болница, блъснато от кола

Дете бе прието в болница, след като бе блъснато от кола в пловдивското село Костиево, община Марица . Момченцето изскочило внезапно на пътното платно и било ударено от преминаващ лек автомобил „Мерцедес“ с 55-годишен водач. Пробите за алкохол и наркотици на шофьора са отрицателни. Детето е било прието за лечение в пловдивска болница. Трима шофьори са..

публикувано на 14.06.24 в 12:15