Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Над 400 роми изпълниха двора на болницата в Пазарджик с искане да се спре аутопсията на удавена

Над 400 роми от пазарджишкия квартал "Изток"  са изпълнили двора на многопрофилната болница в града с искане да се спре аутопсията на 19-годишното момиче, което се удави вчера в микроязовир в местността "Добра вода". Обстановката се нормализира, но в района на здравното заведение има засилено полицейско присъствие.

Тълпата от роми се изнесе към квартал "Изток", но в двора на многопрофилната болница остават пет полицейски патрули. Присъстващите по-рано днес са салафисти, а според каноните на това мюсюлманско течение, тялото на 19-годишното момиче не трябва да бъде наранявано със скалпел, в противен случай момичето няма да бъде погребано. Директорът на болницата д-р Васил Вълчев обясни, че единствено прокуратурата може да позволи отказ от аутопсия, когато има смъртен случай като този.

Говорителят на пазарджишката прокуратура Снежана Стоянова е категорична, че законите са валидни за всички, без значение на религиозната принадлежност и аутопсия ще бъде направена и то в рамките на днешния ден.

Полицията не разгласи проблема, защото, според говорителя Мирослав Стоянов, към момента общественият ред не е нарушен. Според д-р Васил Вълчев обаче има опасност от ново нахлуване в здравното заведение. Ромите са враждебно настроени  към медиите и отказват коментар. Полицията е в готовност да реагира при нагнетяване на напрежението.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!