Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Отмениха бедственото положение и в Дедево, селото бавно се възстановява от пороя

| обновено на 05.08.14 в 09:49

В Пловдивския регион обстановката след опустошителните наводнения в родопската яка постепенно се нормализира, съобщават аварийните служби.  След като беше възстановено движението за леки коли по пътя Дедево - Храбрино, малко след 16.00 часа кметът на Община "Родопи" Пламен Спасов съобщи, че е отменено бедственото положение и в последното от седемте села, които пострадаха след поройния дъжд от миналия четвъртък - Дедево. 

В селото  вече има постоянни ток и вода, мястото повече не е откъснато от света.  Засега не се препоръчва водата да се използва за питейни нужди. 

В момента до Дедево се стига по един  байпас от края на Храбрино  – черен, набързо прокаран 1.5 километров участък, засипан с чакъл, едри камъни и пръст. След тази отсечка  се продължава по стандартното  високопланинско шосе.  

Картината е страховита – откършени участъци от платното са пропаднали в дълбоките урви, а по настилката още личат  цели скали, огромни камъни и дървета, които водата е влачела.  Бригади от доброволци и помощници от съседни селища помагаха за почистването на селските улици а също и на най-пострадалите къщи, където живеят по-възрастни хора, разказа кметският наместник Стефан Папазов.  Начело на специален  доброволчески екип на помощ на колегата си  от  Дедево бе пристигнал кмета на Оризаре. 

В поносимо състояние пътят може да бъде възстановен не по-рано от две седмици, добави Стефан Папазов. Той подчерта, че в момента той е проходим единствено за леки автомобили и то само едното платно.  Благодарение на ремонтните бригади е гарантиран достъпа  при необходимост на ленийки и пожарни, добави кметският наместник. 

Според местните хора най-тежките удари на стихията въру тях да били два – залетите им имоти и съсипаният път, който ги свързва със света.

По-рано днес Стефан Папазов съобщи в интервю за Радио Пловдив, че ситуацията бавно се успокоява, но все още е рано да се изчислят щетите, тъй като самите хора в момента се занимават с почистването на имотите си.  Рухнали са 2 къщи и три подпорни стени, активизирали са се много свлачища, главно по направлението Дедево - Бойково. Пътят към селото ще бъде възстановен до две седмици.  В момента по него се пропускат само леки автомобили и то в едно от платната.  

Кметът на община „Родопи” Пламен Спасов  вече обяви, че  функционира обходният път от разклона при винарската изба край Храбрино в посока Извор. Чрез него се стига до моста в центъра на Храбрино и оттам се осъществява вързка с останалите високопланински селища, без Дедево. Част от Храбрино има вода, а директорът  на "ВиК"-Пловдив Манол Генов увери, че водопроводната система на селото ще бъде  възстановена изцяло до края на днешния ден. 



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Шофьор помете майка с две деца в количка

Кола блъсна майка с две деца в количка, жената и едното от тях  са в болница.  Инцидентът е станал  на  бул. "Руски“ в Пловдив в ранния следобед,  в отсечката  между Централна гара в посока Бунарджика.  Там  електромобил "Хюндай“ не успял да спре навреме и ударил неправилно пресичащата пътното платно 48-годишна пешеходка. Тя бутала детска количка..

обновено на 25.09.24 в 15:07

Археологията няма да попречи Бетонният мост да е готов до Коледа

Срокът за изграждането на новия Бетонен мост в Пловдив няма да бъде променен, заради изискването проектът за съоръжението и за модернизация на жп линията да бъде съглусван от НКЖИ с Националния институт за недвижимо културно наследство във връзка с откритите това лято археологически находки. Това заяви в интервю за Радио Пловдив Емил Манчев,..

обновено на 25.09.24 в 13:45

Откриха 78-ото издание на Международния технически панаир в Пловдив

"Това издание на Международния технически панаир е посветено на секторите от индустрията, които стават всички по-важни за икономиката - енергетика, дигитални технологии, строителство, както и индустрии, свързани с развитието на кръговата икономика". Това каза при откриването на изложението в Пловдив заместник-министърът на икономиката Давид Сукалински...

публикувано на 25.09.24 в 13:43

Девет училища в областта с нови директори

Регионалното управление на образованието-Пловдив оповести резултатите от проведените конкурси за директори на училища в областта. Работилият като експерт в РУО-Пловдив Любен Жилков от тази учебна година е директор на Основно училище "Отец Паисий" в Асеновград. Другите избрани ръководители на учебни заведения в региона са: Павлин Жеков - ОУ„Св. Княз..

публикувано на 25.09.24 в 13:24

"Зелена светлина" за югоизточния обход на Пловдив

Започва доизграждането на югоизточния обход на Пловдив. Трасето, което е в участъка от пътен възел Скобелева майка до изграденото кръгово кръстовище на пътя за Асеновград, е с дължина приблизително 5 км.  С изграждането на отсечката транзитният трафик, идващ от АМ „Тракия“ и Свиленград в посока Асеновград и Смолян, ще бъде изведен от Пловдив...

обновено на 25.09.24 в 11:04