Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Девора Тенева, автор на рубриката "Модни експлозии"

Казвам се Девора Тенева и ще ви разкажа за еволюцията на банските костюми.  

Една тема, която сигурно ще заинтригува представителките на нежния пол, а защо не и силните.  Пътят, който са изминали банските не е чак толкова дълъг, но приблизително за  половин век промяната, която е настъпила е драстична. 

Лятото е сезонът, в който посещаваме любимото море, всички много разгорещено търсим да закупим бански, който най-много да подхожда на фигурата ни.  Това, което предлага пазарът ни е до болка познато.  А какво е предлагал миналият век? 

През 1946 френският инженер Уи Реар измислил бикините. Той работил в магазина за бельо на майка си и решил да ги кръсти по името на мястото, където била тествана атомната бомба в същата тази година – Бикини Атол. Реар  мислил, че реакцията на обществото ще бъде като експлозия на атомна бомба и се оказал прав. Дизайнът му се изразявал основно в това, че за първи път се откривал пъпът на жената. Толкова било скандално, че нито една френска манекенка не искала да ги носи, за това му се наложило да наеме стриптизьорка, която да дефилира с неговите бикини. Преди Реар да измисли бикините жените са носили цели бански костюми  или ако все пак носили половинки бански те били доста скромни, показващи много оскъдна гола средна част и винаги закривали пъпа. 

Снимка

В началото на миналото столетие  жените носили огромни костюми за къпане и използвали кутии, наречени машини за къпане , които представлявали дървени или брезентови вагони  върху колела, където се преобличали и с тях били откарвани до морето.

През 60-те години настъпва сексуалната революция и стартира феминисткото движение. Вече никой не се страхувал да носи бикини.  Популярността на бикините е преписана на влиянието на жените, а не на влияние на модата.

Преди няколко години група студенти  от университета Принстън участвали в изследване, което наблюдавало как мозъкът на мъжа реагирал  при вида на жени с оскъдно и неоскъдно облекло.  Данните от изследването разкрили, че когато на мъжете били показвани снимки на жени с оскъдни дрехи частта от мозъка,свързана с различни инструменти – отверки и чукове, реагирала. При някои мъже била отчетена липса на мозъчна активност в междинния преден дял на мозъка, който се активизира, когато човек се отнася с разбиране към мислите, чувствата и намеренията на някой друг. Изследователи счели това за шокиращо, тъй като  почти никога не били виждали тази част на мозъка в такова пасивно състояние.  Реакцията на мъжете  към този тип жени била като към нецялостни човешки същества. Схващането гласи, че се е реагирало на подобни жени като на обекти, а не като на хора.

В  друго проучване на Принстън  мъжете, които наблюдавали жени, облечени в бикини, обикновено ги асоциирали с глаголите от  първо лице като: Аз натискам, Аз сграбчвам, Аз държа. Но когато виждали дами в прилично облекло те ги свързвали с глаголите от трето лице като: Тя натиска, Тя сграбчва.

Анализ, извършен от  NationalGeographicзаключава, че бикините наистина провокират мъжете да гледат на жените като на обекти, като на нещо, което се използва, а не като на личност, с която да общуват.

Носейки  оскъдно облекло, жената наистина придобива сила – силата да попречи на способността на мъжа да я възприема като личност, вместо това той я възприема по-скоро като предмет.

Тук се появява и въпросът за благоприличието. В повечето случаи да си благоприличен се определя като да бъдеш старомоден. Една жена би могла да бъде благоприлична  в дрехи, които изглеждат наистина добре и оригинално, стига да прояви доза изобретателност и творчество. 

 Това беше рубриката ''Модни експлозии''. Останете с ''13-я час''.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Ирина Климова "Загадъчните музи"

Здравейте! Казвам се Ирина Климова и днес ще ви представя   рубриката „Загадъчните музи“.  Ще   се опитаме да разгадаем коя е загадъчната муза, вдъхновила Иван Крамской да нарисува един от най-тайнствените портрети в световната живопис – „Неизвестна“. Картината е представена   на изложба в Петербург през 1883 г.. Приета е..

публикувано на 22.08.14 в 14:31

"Ходещо" изкуство - татуировките

Здравейте! Казвам се Катерина Йотовска и ще ви представя рубриката ""Ходещо" изкуство" с най-колоритния представител, завладял сърцето и душата на хората от векове насам, а именно татуировките.  В различните държави по света съществуват различни разбирания за този вид изкуство, както и разнообразни форми и стилове в  татуирането. За някои народи..

публикувано на 15.08.14 в 14:11

Тихомир Бортоласов в рубриката “Извън мейнстрийма”

Здравейте, аз съм Тони. В рубриката “Извън мейнстрийма” днес ще ви представя соловия артист Leo Bellew с проекта му Stage 1. Нат е музикант на 30 г, който живее в Аделаида, Австралия. Лично аз го открих, когато слушах Meat Puppets в youtube и в предложенията отстрани имаше музикално видео, в което Нат прави кавър-версия на тяхна песен..

публикувано на 12.08.14 в 14:56

Десислава Карайлева, автор на рубриката "Радио блендер"

Здравейте ,уважаеми слушатели! Казвам се Десислава Карайлева и днес ще ви представя рубриката „Радио блендер“. Ще ви дам няколко съвета къде да отидете на почивка,какви освежаващи напитки можете да си приготвите сами и как да си прекарате свежо лятото. Да започнем с най-важното през летния сезон-напитките. Първата и най-лесна за приготвяне напитка..

публикувано на 08.08.14 в 15:44

Йорданка Шпиталова, автор на рубриката "България отвътре"

Здравейте! Казвам се Йорданка Шпиталова и днес ще ви представя рубриката „ България отвътре”. Всеки от нас е посещавал множество забележителности в страната и се е възхищавал, но колко от нас знаят историята на тези забележителности? Днес съм избрала да ви представя един от най-забележителните български манастири, а именно Гложенският..

публикувано на 08.08.14 в 15:27