Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Смениха шефа на Агенцията по храните в Пловдив

| обновено на 18.08.14 в 12:12

От днес има промени в ръководството на Областната дирекция на Агенцията по безопасност на храните в Пловдив. Досегашният директор д-р Иван Шиков е сменен и на мястото му като временно изпълняващ длъжността е назначен д-р Николай Петков. Заповедта за смяната е на изпълнителния директор на БАБХ проф. Пламен Моллов.

По думите на новия временно изпълняващ длъжността директор в Пловдив д-р Николай Петков в Пловдивска област са предприети всички превантивни мерки срещу болестта "син език". 

В засегнатите селища продължава профилактиката като през почивните дни три машини са обработвали кошарите, животните и торищата. До сряда ще се извършва профилактика в община Хисар, допълни д-р Петков. 

До момента са регистрирани  огнища на "син език" в Карловско, Брезовско и Първомайско като болестта е засегнала само овце и кози. Д-р Петков е категоричен, че до момента няма заразени болни крави.

Той подчерта, че труповете на умрелите животни се извозват навреме, а на трудно достъпните места, където кола не може да стигне, животните се полагат в трупосъбирателни ями. 

Днес са взети още 50 проби от животни и са изпратени за изследване в София. Резултатите се следят ежедневно като кметовете на населените места се информират и при нужда се търси тяхното съдействие, обясни д-р Петков.


190 животни в област Смолян станаха жертва на болестта „син език“. Най- засегната от заболяването е община Баните, където броят на мъртвите животни е 160, следва община Смолян с 22. Първото огнище на болестта е регистрирано в началото на месец юли. Директорът на Областната дирекция по безопасност на храните д-р Сава Бозуков заяви, че се прилагат всички мерки за ограничаване на заразата. 


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Зрелостниците в Пловдив предпочетоха есе за мълчанието, вместо Смирненски

"Цената на компромиса" - върху тази тема по "Приказка за стълбата" на Христо Смирненски разсъждаваха учениците, които избраха да пишат интерпретативно съчинение на днешния държавен зрелостен изпит.   Втората възможност беше есе със заглавие "Мълчанието – сила или безсилие". Матурите започнаха - изтеглиха вариант №15 по БЕЛ Над 50..

публикувано на 17.05.24 в 13:04

Бившият полицай Венцеслав Караджов e вече в затвора

Бившият полицай Венцеслав Караджов от Пловдив, който получи доживотна присъда за убийство на родителите си, вече е в пловдивския затвор. Рано сутринта той се предаде на полицията, след като повече от 11 часа се беше барикадирал в дома си. Адвокатът на Караджов Зоя Тошкова, която вчера му е съобщила за окончателното решение на ВКС за доживотната..

публикувано на 17.05.24 в 10:38

Ентусиасти от цялата страна идват за „Народен събор Пловдив“

От 17 до 19 май започва 9-тото издание на един от най-големите фестивали в България - „Народен събор Пловдив“.   Над 4000 гайдари, певци и танцьори от цялата страна ще ни завладеят с автентичния си дух и заразителна енергия в периода от 17 до 19 май, когато парк „Лаута“ ще се превърне в истински рай за любителите на автентичните традиции,..

публикувано на 17.05.24 в 08:46

Драмата приключи - Венцеслав Караджов се предаде

Приключи драмата с барикадиралия се в дома си бивш полицай Венцеслав Караджов, който снощи се заключи в дома си в Пловдив.  По информация от пловдивската полиция,  малко преди 6 ч. тази сутрин Караджов е склонил да се предаде без съпротива и така инцидентът е завършил без пострадали.   Той не е бил въоръжен, в дома му не са открити и взривни..

обновено на 17.05.24 в 08:33

Матурите започнаха - изтеглиха вариант №15 по БЕЛ

В Министерството на образованието и науката бе изтеглен вариант 15, по който ще работят зрелостниците на матурата по български език и литература.  Тя започва  в 8.30 ч. в 759 училища в страната. На нея се очаква да се явят около 50 000 зрелостници. Продължителността на изпита е 4 астрономически часа. В Пловдив и областта той  ще се проведе в..

обновено на 17.05.24 в 08:32