Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Предприети са превантивни мерки срещу болестта "син език" в Пловдивска област

В Пловдивска област са предприети всички превантивни мерки срещу болестта "син език", увери временно изпълняващият длъжността директор на Областната дирекция на Агенцията по безопасност на храните д-р Николай Петков. От днес Петков сменя на поста досегашния директор д-р Иван Шиков.

В засегнатите селища продължава профилактиката. До момента са регистрирани и огнища на "син език" в Карловско, Брезовско и Първомайско, като болестта е засегнала само овце и кози. Доктор Петков е категоричен, че до момента няма заразени крави.

По-рано днес в интервю Бояна Дочева от Асоциацията на млекопроизводителите изрази притеснението на животновъдите от разрастването на заразените и починали от "син език" животни. По думите й, в Пловдивско от болестта има вече починали и крави. От Асоциацията подготвят декларация до правителството за незабавни компенсации за всяко починало животно. Според Дочева заделената за компенсации сума от 450 хиляди лева е недостатъчна, а като се има предвид, че заради обема на бюрокрацията тя ще се изплаща след време, това ще доведе до масови фалити на фермери.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!