Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Мерки за компенсации на овцевъдите заради болестта "син език" набелязаха спешно в Пловдив

| обновено на 18.08.14 в 17:22
Снимка: БГНЕС

Мерки за компенсации на овцевъдите, които търпят най-сериозни загуби от болестта "син език", набелязаха на спешна среща в Пловдив представители на животновъдния бранш.

Бойко Синапов, председател на Националната асоциация на животновъдите, заяви пред Радио Пловдив, че с декларация ще сезират главния прокурор Сотир Цацаров за допуснато престъпно деяние от предишния Министерски съвет.

Губим страшно много животни, браншът е притеснен. Не се взеха мерки, когато беше  установено първичното огнище в Ивайловград, за може тази болест да не завладее всичките стопанства в страната. Нека главният прокурор и прокуратурата да се сезират, ако наистина има някакви органи в държавата, защото така не може да продължава.

Във втора декларация животновъдите настояват и за незабавно изплащане на компенсации на животновъдите. Те настояват това да става по пазарните цени на глава животно, които на този етап се движат от 250 до 300 лв. 

Над 1 000 са умрелите овце от болестта "син език" в страната. 18 области са засегнати от заболяването, като най-масово е разпространението му в Хасковско, Сливенско и Смолянско.

За ден във ферма в Карлово са починали 8 животни, заболели има и на други места в пловдивска област. Според животновъдите заделената за компенсации сума от 450 000 лева е недостатъчна, а като се има предвид, че заради обема на бюрокрацията тя ще се изплаща след време, това ще доведе да масови фалити на фермерите.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!