Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Полицията разби две печатници, изготвяли фалшиви сирийски паспорти

| обновено на 25.08.14 в 19:00

Полицията в Пловдив пресече три противозаконни канала – за износ на фалшиви документи, на наркотици и на антични ценности.

Служителите на реда, съвместно с прокуратурата, са предотвратили изготвянето на над 3000 фалшиви сирийски паспорта с високо качество на изработка. От две печатници в Пловдив са иззети заготовки за изработването на неистинските документи, предназначени за изнасяне в Турция. Там са могли да ги придобият граждани от страни от арабския свят и да влязат в България като кандидати за статут на бежанци.

„Така предотвратихме заплаха за националната сигурност и евентуални рискове за тероризъм у нас, тъй като границата ни е могла да бъде премината от всякакви лица” – съобщи главният секретар на МВР Светлозар Лазаров. Задържани са 6-има души, които имали поръчка за изработка на фалшивите паспорти за 50 хиляди долара.

Вторият разбит канал касае бартер на наркотици, като синтетичната дрога била насочена към Турция, а оттам се връщал хероин за България – разясниха от прокуратурата. У нас е задържана пратка с 3,5 кг дрога, или това са 15 000 хапчета амфетамини на стойност близо 90 хил. лв. Арестувани са двама наркодилъри – българският гражданин Илия И. и македонският гражданин от албански произход Енвер Х. Спрямо тях днес Пловдивският окръжен съд наложи мярка за неотклонение задържане под стража, тъй като има вероятност те да се укрият или да извършат друго престъпление.

Третият канал е за контрабанда с антични ценности, които били предназначени за продажба в Англия. Задържани са двама души – продавач и купувач, в чиито домове са били открити множество монети, пръстени, печати и други исторически ценности. Експертиза все още уточнява датировката им и тяхната стойност.



БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Отварят пещерата "Добростански бисер" за посетители на 1 май

Пещерата „Добростански бисер“ край Асеновград отваря врати на 1-ви май.  Това е един от най-посещаваните обекти в Родопа планина, тя се намира на 5 км. от асеновградското с. Добростан.  Там живее малка колония прилепи. Голяма част от обекта е зает предимно от сталагмити и сталактони, а измежду тях са разположени и т. нар. "Синтрови езера". Със..

публикувано на 20.04.24 в 09:15

Велопоход в подкрепа на хората с хемофилия

„За свят без кръвоизливи“ е мотото на велопоход в подкрепа на хората с хемофилия, който ще се проведе в Пловдив.  След старт в 11 ч. на пл. „Съединение“ всички участници ще се насочат по ул. „Стефка Николова“ и преминат по велоалеята на бул. „Марица-юг“, за да достигнат финала пред спортния комплекс на УХТ зад хангарите на Гребния канал. За..

публикувано на 20.04.24 в 08:12

Историческият музей в Пловдив показва експонати, свързани с Априлското въстание

По повод 148-мата годишнина от Априлското въстание, избухнало на 20 април по стар стил, в експозиция „Българско възраждане“  /Къща "Георгиади"/  Регионален исторически музей - Пловдив представя   изложбата „Април 1876 Пловдивското съзаклятие“. Освен разказ в табла за Пловдивския революционен комитет музеят ще изложи рядко показвани..

публикувано на 20.04.24 в 07:50

Пазарджик е домакин на инициативата "Цветя за смет"

За поредна година община Пазарджик организира инициативата за разделно събиране на отпадъци под мотото „Цветя за смет“. За времето от 9.00 до 12.00 ч. в 6 определени пункта хората могат да предават излязло от употреба електрическо и електронно оборудване, акумулатори и батерии, хартия, пластмаса, разделно събран текстил, годни за повторна..

публикувано на 20.04.24 в 07:46

В Асеновград започва празникът "Златна ябълка"

В Асеновград започва уникалният празник „Златна ябълка“.  В църквата „Успение Богородично“ в кв. „Горни Воден“ ще бъде отслужена света литургия. Според вярванията, в този храм Света Богородица сътворява чудо за тези, които се помолят за рожба. Традицията изисква жените, които имат репродуктивни проблеми, да изслушат молитвата пред чудотворната..

публикувано на 20.04.24 в 07:31