Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

В Пловдив РБ научи за развода със "Зелените"

Радан Кънев, Пепа Деведжиева, Петър Москов
Снимка: Михаил Миховски

В Пловдив лидерът на ДСБ Радан Кънев научи за решението на Зелените да се явят самостоятелно на парламентарните избори. 

За мен съюза със Зелените бе доста личен въпрос, защото от 5 години аз работя за това ние заедно да се явим на изобри, заяви в интервю за Радио Пловдив Радан Кънев. 

На въпрос, че е шокираща сумата от 70 000 лева за кандидат-депутат на избираемо място  Кънев отговори, че още по-шокираща е сумата от 10 000 лева на минута време в национален ефир и  всеки трябва да поеме своята част от финансирането на кампанията. Парите са несериозен аргумент, и очевидно имаме идеологически различия със Зелените и повече опити няма да правим в посока обединение. Реакцията им е детинска, заключи Кънев.

 По-рано днес Владислав Панев от "Зелените" заяви, че между двете страни е било постигнато съгласие по принципните политики, преди обаче да започне пазарлъкът за пари.

Радио Пловдив: Къде е истината? Защо се стигна до този развод с партия „Зелените” – от референдума за АЕЦ – Белене непрекъснато се мъчите да си подадете и непрекъснато нищо не става в последния момент?

Радан Кънев: Не, не е от референдума за АЕЦ – Белене, а е от началото на 2009-та, т. е. доста повече от 5 г. и за мен това е доста личен въпрос, защото от самото начало на процеса през 2009-та аз бях човека, който повече от всеки друг е настоявал Синята коалиция тогава да се яви заедно със Зелените на европейски, на парламентарни избори. Преговарял съм с тях лично с тях десетки пъти, включително за местни избори в София, във Варна, може би и в други градове, както и на всички национални избори, на които сме се явявали от 2009 г. насам, всъщност единствените преговори, които не съм водил са тези от последните няколко дни, в тях не съм участвал, но това няма никакво значение. Всеки път преговорите свършваха с провал, искрено се надявах, че този път ще са успешни, но може би грешката е била моя, с непрекъснато си настояване пред част от колегите си да обединим реформаторското пространство като включим и Зелените. Изглежда между Зелените и десницата работите няма да потръгнат – твърде различни сме идеологически манталитетно. Аз лично повече опити в тази посока няма да правя.

Радан Кънев бе номиниран от Националния съвет на ДСБ за лидер на Реформаторския блок. Решението е взето на изнесеното заседание в Перущица. 

Председателката на структурата на ДСБ в Пловдив Пепа Деведжиева ще е водещият представител на партията в листата на Реформаторите в 16 МИР Пловдив град. Кое точно място ще заеме и дали ще е водач ще се оповести при представянето на листите на Блока в събота. 

Съгласен съм с мнението на председателя на България на гражданите Меглена Кунева, че в регионите на челни места трябва да са местни и разпознаваеми фигури, каза Радан Кънев и се въздържа от повече коментари. 

Целта на Реформаторския блок на предстоящите избори е в 43-то НС да има парламентарна група, без която е невъзможно да се състави следващо правителсво. Целта е поне следващите 10 години БСП и ДПС да са извън изпълнителната власт, посочи Радан Кънев.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Рекордни приходи събра фестивалът "Нощ на ангелите" 2024

Петото издание на  Нощ на ангелите събра рекордна сума за два дена. Над 230 000 лева ще отидат за пет благотворителни каузи за хора, борещите се за здравето си.  Събраната сума от тазгодишното издание „Нощ на ангелите“ е двойно по-голяма спрямо миналогодишното. През 2023 г. тя беше малко над 123 000 лева, а сега е 231 672 лева. Към тази сума..

публикувано на 18.09.24 в 16:46

Посмъртно повишиха в звание загиналите в петък военни пилоти

Двамата пилоти - Петко Димитров и Венцислав Дункин, които загинаха в петък при катастрофа на авиобаза "Граф игнатиево", са повишени посмъртно във военно звание, съобщи Министерството на отбраната.   Майор Петко Димитров Димитров – началник на служба „Планиране и отчитане на летателната дейност“ в отделение „Летателно-тактическа подготовка“ на военно..

обновено на 18.09.24 в 15:12

18 септември е обявен за Ден без загинали на пътя

За девета година Европейската мрежа на службите на пътна полиция ROADPOL организира  Ден без загинали на пътя  в рамките на  Дните на безопасността на пътя  между 16 и 22 септември с мото  „Остани жив! Пази живота!“  („Stay alive and save lives“).  Тази година  18 септември  е определен за  Ден без загинали на пътя. Отново  целта е да се..

обновено на 18.09.24 в 15:11

Без автомобили на работа в Областната администрация днес

Служителите на Областна администрация Пловдив слязоха днес за ден от автомобилите си и пристигнаха на работата  пеша, с велосипеди или с градския транспорт. Така станаха съпричастни на националната кампанията в европейската Седмица за пътна безопасност, която минава под мотото „Остани жив! Пази живота!“.  Много от тях пристигнаха на работа с..

публикувано на 18.09.24 в 15:11

Нови шефове на "Колодрума" и Зооветеринарния комплекс

Нов директор има и спортна зала „Колодрума“. Това е Любомир Апостолов , който поема поста от напусналия преди два месеца Никола Панайотов. Той има магистратури по финанси от ВТУ „Св. Св. Кирил и Методий“ и по национална сигурност от Военната академия. Работил е и като експерт в Авиоотряд 28 Йордан Алексиев е назначен за директор на общинското..

публикувано на 18.09.24 в 14:59