Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Питейната вода в промишлената зона на Пазарджик и с. Главиница е без отклонения от стандартните показатели

Питейната вода в промишлената зона на Пазарджик и село Главиница, която беше с мирис на нафта, е без отклонения от стандартните показатели. Това показват анализите, направени от Регионалната здравна инспектция. Въпреки това употребата на водата за битови нужди не се препоръчва, докато не излязат паралелните анализи на ВиК дружеството.

Преди седмица от чешмите на Главиница потече мътна вода с мазни петна и мирис на нафта. Част от хората тогава се оплакаха от стомашни разстройства и общи неразположения. Според доктор Светлана Михайлова от РЗИ обаче към днешна дата питейната вода е със стандартни показатели: По всички показатели, които са в обхвата на акредитацията на лабораторията, химичен и микробиологичен анализ. И трите проби са без отклонение по изследваните показатели.

Обхватът на нашата лаборатория не е пълен за всички видове анализи. Затова изчакваме резултатите от ВиК в друга специализирана лаборатория. Мисля, че се изследва за нефтопродукти.

Предполага се, че по време на ремонт на ВиК помпа във водопроводната мрежа са попаднали смазочни материали, които вече са се отмили. Въпреки това ветото върху употребата на питейната вода остава.

Очаква се резултатите от ВиК анализите да станат ясни до седмица.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!