Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

В Пазарджишко отчитат рекорден брой незаети места за учители

Снимка: БГНЕС

Малко преди началото на учебната година в Пазарджик отчитат рекорден брой свободни места за учители. Към момента незаетите педагогически щатове са над 100. Очаква се до 15-и септември броят им да се увеличи.

Най-голямо е търсенето на училтели по математика, информационни технологии, химия, биология, български и английски език. Липсват преподаватели по музика и изобразително изкуство, както и по физическо възпитание. Не достигат възпитататели и за подготвителните групи към училищата.

Според експертите ниското заплащане не мотивира младите хора да станат част от образователната система. Другата причината е, че част от свободните места са на непълен щат, което не удовлетворява педагозите. И докато в самия град Пазарджик директорите на учебни заведения ще разчитат основно на учителите пенсионери със срочни договори, то по селата и тази възможност е трудно осъществима заради неуредения пълен размер на пътните разходи. Само в село Виноградец свободните учителски места са 8.

От образователния инпекторат прогнозират задълбочаване на проблема. Единственият изход за училищните директори е да назначават на вакантните места неспециалисти с непълен норматив, което ще е за сметка на качеството на образователния процес.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!