Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Гражданите не се идентифицират с политическите партии

Страхил Делийски

Цветен като вероятност парламент. Колебливи избиратели. Преситена от политическо парцелиране  предизборна  територия. Електорален песимизъм, аргументиран от цифровия разнобой на избирателните списъци и имагинерността на политическите представивтелства в листите. Факт е, че последните избори от десетилетия насам като тест за зрелостта на суверена не дават надеждни резултати за постигане на убеждението, че властта като негово представителство на същия този суверен е инструмент  за  осъществяване на  разумни политики. 

Така изглежда само ден преди старта на  голямото състезание в държавата предизборната писта, на която от утре ще се изявяват  официално претендентите за победа - надяваме се  със повече спортсментски дух, за да спечелят  по-подготвените.  Политологът Страхил Делийски – преп. В СУ “Климент Охридски” -  с  анализ  на моментната презизборна картина  

РП: Кои са основните отправни моменти, които ще предопределят хода на предизборната кампания.

Според  Делийски две са основните обяснения за мотивацията на вота на тези избори, които вървят ръка за ръка. Първото обяснение е, че трябва да гласуваме, за да произведем стабилен Парламент по-късно, а второто – трябва да ласуваме, за да вкараме във властта близките на сърцето ни хора. Тези мотивации обаче са напълно различни. В единия случай не става въпрос толкова за политическо влюбване, а за рационализиран вот и мисъл за политическата стабилност. Вторият тип мотивация разчита на това, че демокрацията е система на политическо представителство. В условията на криза на политическото представителство – искаме да гласуваме, но няма за кого, първият тип мотивация е по-работещият.

В условията на замърсена политическа среда инструментите за политологически анализ са неточни. Ситуацията обаче ни навежда на мисълта, че изборът е президзвестен. Това рефлектира върху поведението на представителите на всички политически сили. Пряка връзка между действията на партиите и реакцията на гражданите няма.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Казвам сбогом на думите и потъвам в мълчанията си

След получаването на специалната награда „Пловдив“ поетът и писател Йордан Велчев гостува в студиото на Радио Пловдив и сподели признателността преди всичко към своя град и жителите му.  „Каквото имах, на забравата го казах“ – това е едно кратко стихотворение от поетичната книга на Йордан Велчев „Това, което е“. Писателят и поет заяви в..

публикувано на 23.05.24 в 17:06
Градушката, която падна във Велинград вчера

Градушкарите са доволни, обезпечени с хора и техника

Неустойчива е тези дни атмосферата над България, и днес се очакват дъждове, може би и градушки.  "И сега имаме разрешение за стрелба по градоносни облаци, вчера им въздействахме около 4 часа - след 19 до 23 ч. Вероятно и днес ще се стигне до такова въздействие", каза в предаването "Ден след ден" Георги Михайлов , директор на командния пункт в Голям..

публикувано на 23.05.24 в 15:39

В Пловдив подготвят сериозни промени в таксите за "Синя зона"

Наредбата за организация на движението и паркирането на територията на община Пловдив ще има промени. Те ще касаят паркирането в най-натоварените зони на града, това съобщи за Радио Пловдив Ангел Славов , заместник-кмет с ресор "Обществен ред и сигурност". По-висока се очаква да стане таксата за престой в т.нар. "Синя зона" за три особено натоварени..

публикувано на 23.05.24 в 11:26
Румен Драганов

Има много силен интерес на туристи от Европа към България

Как започна туристическият сезон и какви са основните предизвикателства пред бранша, разговор в програма "Точно днес" с  Румен Драганов, от Института за анализи и оценки в туризма. Драганов подчерта, че всички прогнози от бранша са за положителен летен сезон в България .  "Всичко, което бе договорено през миналата година на борсите, индикациите..

публикувано на 23.05.24 в 09:40

Приемът в професионалните училища се разминава с пазара

Почти половината ученици в професионалните училища няма да работят това, за което са учили. Това е един от изводите в изследване на Института за пазарна икономика. "Получава се така, защото ние виждаме раздут прием в едни по-остарели специалности. Освен това, напоследък се раздува приемът в специалности, свързани със сектора на информационните..

публикувано на 22.05.24 в 16:00