Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

Пловдив спечели с двойно повече гласове пред другите състезанието за Европейска столица на културата

8 гласа от 12 членното международно жури подкрепиха Пловдив и така градът ни спечели надпреварата за Европейска столица на културата през 2019. На заключителния етап в Министерството на културата за столицата София гласуваха само трима от членовете на комисията и един от тях подкрепи Варна. 

Кметът Иван Тотев  акцентира значимостта на събитието и подчерта, че Пловдив е първият български град избран за Европейска столица на културата, като по този начин той вече е на културната карта на Европа.  

Пловдив е първият български град избран за Европейска столица на културата. Той вече е на културната карта на Европа. Това е голяма радост и победа за Пловдив. Това е нещо много по-голямо, нещо, което надхвърля един кметски мандат. Победата дава и много възможности на града ни, заяви кметът Иван Тотев по повод  спечелената надпревара Европейска столица на културата 2019. 

kulturbench.comТотев припомни, че работата на фондация "Пловдив 2019" е започнала преди 4 години, но последните две години е била изключително усилена. Екипът на фондацията е заложил в апликационната форма „Заедно” развитието на Пловдив чрез култура. Там са проектите „Квартал Капана”, „Остров Адата”, „Кино Космос”, „Тютюневите склдове” и  кв. Столипиново.

Вярваме, че именно духът на ЗАЕДНОСТ и сплотеност са това, което ни помогна да стигнем до титлата Европейска столица на културата – с тези думи фондация Пловдив – 2019 благодари на всички ангажирани с каузата. В обръщение към пловдивчани от фондацията обещават, че ще  продължат  да работят  за сплотяване на града ни, за представяне на неговото очарование и да подпомагат и популяризират културния живот в Пловдив. 


Още от категорията

27 мил. лв са санкциите за Пловдив от мандата на Тотев

Близо 1 милион 315 хиляди лева е платила община Пловдив по съдебните дела за недостроената зоологическа градина в Пловдив. Отделно от пловдивската хазна са платени над 900 хиляди лева санкции, наложени от управляващия орган по транспортния проект на града. А заради превишения капацитет на сметището в Цалапица и ненавременно обжалване от екипа..

публикувано на 06.02.23 в 16:33

Здравко Димитров напуска ГЕРБ, но остава кмет на Пловдив

Кметът на Пловдив Здравко Димитровподава  оставка като член на ГЕРБ . Това обяви той на извънредна пресконференция. "Нямам право да си подам оставката като кмет, защото съм избран от пловдивчани и имаме да изпълняваме проекти за 500 милиона лева", заяви още Здравко Димитров. Кметът няма да иска оставката на заместника си Пламен..

обновено на 06.02.23 в 14:37

Разкриха полицай в участие в измамна схема

Уличиха пловдивски полицай в участие в измамна схема в размер на 90 000 лв. За случая съобщиха от прокуратурата в Пловдив.  Униформеният и още двама души са направили опит да заблудят застрахователна компания след тежка катастрофа с цел получаване обезщетение от застрахователя. Случката се разиграла преди година на пътя между село Поповица и..

публикувано на 06.02.23 в 14:07

В болница, без опасност за живота, е скиорът, пострадал в Пампорово

Няма опасност за живота на 16-годишното момче от Пловдив, което пострада по време на ски в  Пампорово. То е в  задоволително състояние и контактно, съобщиха лекарите.  Тийнейджърът бе транспортиран от смолянската Спешна помощ в пловдивската университетска болница “Свети Георги”. Направени са му редица изследвания и е настанен в клиниката по..

публикувано на 06.02.23 в 13:32