Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Арх. Илко Николов: Конкурсът за площад "Централен" постигна целта си

| обновено на 10.09.14 в 15:27
арх. Илко Николов

Пловдивският площад „Централен” – възможната мечта на гражданите привлече като магнит архитектурни екипи от пет континента в анонимен конкурс, завихряйки ги  в тежка конкурентна битка на професионалисти с творческа дързост и талант. 

Архитектурното състезание  постигна целта си – доказа привлекателната сила на един магичен град – за мнозина от участниците досега непознат, но притежаващ всички дадености, за да се превърне в творческо предизвикателство. Впечатляващият брой на участниците – 125 от 41 държави със сигурност ще задържи трайно интереса на пловдивчани към темата. Те ще бъдат сериозният коректив, критик и поддръжник на най-работещата за разхубавяването на града идея.

Трите отличени проекта – португалският – на фирма FORA с решението за разкриване и експониране на цялата археология в античен подземен музей под прозрачно стъкло, италианският – на студио SMARCK с идеята за изграждане на квадратна конструкция на площада на второ ниво, пасарелка, от която да се разглеждат разкопките, и немската  - с осветяване на пространството с множество колони, допаднаха на пловдивчани, което се видя при публичното обсъждане. Утре в дневния ред на Пловдивския ОбС влиза предложението за избор на най-добрия от тях, след като Експертният съвет разгледа проектите на победителите отново с всички професионални забележки. Разговаряме с председателя на Пловдивския ОбС и член на конкурсното жури арх. Илко Николов. Чуйте в звуковия файл:

Арх. Илко Николов: Решението на журито, класирането на журито беше потвърдено от общественото обсъждане, което продължи повече от два месеца. Имаше различни мнения, разбира се, но проектът, който бяхме класирали на първо място събра най-много привърженици, включително и от гражданите. Много интересен проект, много силен, всъщност той спечели с това, че основната идея в него е да се създаде подземен музей на Филипопол, което е включено още преди години в концепцията на общия устройствен план на  града. Предизвикателството е този проект да стане осъществим, да може да бъде изпълнен етапно, за да може да се реализира, без това да пречи на изпълнението на функциите на площадното пространство.

Идеята е да може оформянето на площадното пространство на ниво терен на самата настилка, на благоустройствените мероприятия да върви независимо от разкопките, които отдолу ще се правят. Има такива технологии и необходимите средства може да бъдат разсрочени за по-дълъг период от време. 




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията
Вилис Цуров

Отказът на президента да участва в срещата на НАТО е лош сигнал

Отказът на президента Румен Радев да участва в срещата на върха на НАТО във Вашингтон не е изненада, като се има пред вид позицията му против помощта на Украйна, каза в интервю за предаването "Точно днес" Вилис Цуров - председател на УС на Съюза на офицерите от запаса "Атлантик". Независимо от това, сигналът, който изпраща страната ни към партньорите..

публикувано на 28.06.24 в 10:24

Аптеките са на кръстопът между грижата и търговията

Собственици на аптеки,  професори от академичните среди и анализатори сядат на една маса, за да обсъдят проблемите в аптечния бранш.  Форумът е тази събота в Пловдив и  поставя темата: „Българската аптека е на кръстопът между фармацевтичната грижа и търговията“.  Форумът се организира от Инициативен комитет на магистър-фармацевти,..

публикувано на 28.06.24 в 10:08

Форум "Азбука.Език. Идентичност" в Пловдив

В зала „Съединение“ на Регионалния исторически музей в Пловдив ще се проведе втората сесия на Международния форум за кирилицата „Азбука. Език. Идентичност“. Форумът е по инициатива на вицепрезидента Илияна Йотова и се организира с подкрепата на Министерство на образованието и науката. Той е продължение на проведения през 2022 г. Международен..

обновено на 28.06.24 в 08:51

Медицината е най-желана специалност в МУ-Пловдив

Ръст на кандидат-студентите за Медицински университет – Пловдив – това показват данните от подадените документи за участие в кампанията за прием. 1950 е общият брой на кандидатите, като миналата година те са били 1740, посочи зам.-ректорът по учебна дейност проф. д-р Веселина Горанова. Превес отново имат жените – 1480, а мъжете са 470...

обновено на 27.06.24 в 16:34

Медийни уроци за 7 клас преди лятната ваканция

Директорът на Радио Пловдив Чавдар Каришев приветства децата и разказа за мисията на радиото. Нашето радио е първото, което звучи онлайн, още от 1998 г.  Децата ни днес са потопени в интернет и за тях  често е трудно, как да преценят кое е истина и кое лъжа. Но, в училище "Алеко", както е известно в Пловдив имат свое радио, където..

публикувано на 27.06.24 в 12:03