Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Трима министри откриват учебната година в Пловдив

5 училища ще се ремонтират  и след 15 септември в пловдивска област. Това съобщи началникът на РИО-Пловдив Иванка Киркова. Тя потвърди, че дейностите ще продължат в 4 училища в Пловдив и едно в Перущица. Там се обновява изцяло  ОУ ”Петър Бонев”. В град Пловдив ще учат на две смeни децата в СОУ „Константин Кирил Философ”, където текат ремонтни дейности. Паралелно се работи и в Професионалната гимназия по електротехника и още в две СОУ „Братя Миладинови” и „Константин Величков”. Общо 66 училища са ремонтирани в града и областта.

Във всички 206 учебни заведения учебният процес ще започне нормално, каза още Киркова и уточни, че първокласниците ще са 6 205 деца. Те ще са в 145 училища и с 300 по-малко от миналата година.

155 ще са маломерните паралелки в областта - те ще са в  общините Калояново, Асеновград, Първомай и Куклен. Само в едно пловдивско училище ОУ „Георги Бенковски” има вече разкрита  маломерна паралелка.

От тази година се въвежда и целодневното обучение за 5 ти клас, което е осигурено в повечето училища на града и в областта.

Иванка Киркова подчерта, че е абсолютно забранено събирането на средства от родителите на територията на училищата. Това може да става само и единствено от училищните настоятелства по места. На сайта на РИО-Пловдив има поместено специално обръщение към родителите на децата от 1-ви до 12 клас, в които изрично се посочва, че пари от тях не следва да се искат. Охраната в повечето училища може да се заплаща и от делегираните бюджети, казват от Инспектората.

По информация на Радио Пловдив на 15 септември се очакват трима министри от служебния кабинет да открият новата учебна година в Пловдив. Вицепремиерът Йордан Христосков, който е възпитаник на Националната търговска гимназия ще бъде на тържеството там.

Тук ще са и  военният министър Велизар Шаламанов в Математическата гимназия и земеделският Васил Грудев, който дава старт на учебната година в две училища-Френската гимназия и Професионалната гимназия по хранителна техника и технологии.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Градушка падна в Първомай и близките села

Градушка, продължила 15-20 минути, падна над първомайските села Караджалово, Градина и Крушево.  Бурята е започнала с внезапен пороен дъжд, който към 15 часа е преминал в градушка. Ледените зърна са били с големина около 1 см. Според кмета на Караджалово има нанесени щети, но посевите не са унищожени напълно. Оценка би могла да се направи..

публикувано на 25.04.24 в 16:49

Обвиниха Капитана, блъснал пиян с джипа си жена, и за средна телесна повреда

Районната прокуратура в Пловдив привлече като обвиняем 41-годишния Иван Райчинов - Капитана, който пиян блъсна с джипа си жена, за средна телесна повреда.  Инцидентът станал на 20 април, на ул. „Лев Толстой“, където при маневра на заден ход на джипа си „Форд“ рокерът блъснал 51 годишната жена, като й счупил прешлен. При проверка с..

публикувано на 25.04.24 в 16:40

Върнаха в природата защитени птици след съдебно разпореждане

Експерти на Регионалната инспекция по околната среда и водите – Пловдив и СНЦ „Зелени Балкани“ пуснаха на свобода птици от защитени видове след влязло в сила определение на Окръжен съд - Пловдив. За освобождаването им те избраха като подходящ района на Спасителния център за диви животни в Стара Загора. Дивите птици бяха спасени при специализирана..

публикувано на 25.04.24 в 15:38

Подпочвени води "погълнаха" кола в центъра на Пловдив

Кола пропадна на паркинг на сграда на ул. „Хан Аспарух“ в пловдивския район „Централен“. Задните гуми на „Мерцедеса“ са хлътнали до шасито на колата. След подаден сигнал до районната администрация на място се е отзовал екип на „Паркиране и репатриране“. С помощни средства те са успели да вдигнат колата от мястото на пропадане и да я преместят на 5..

публикувано на 25.04.24 в 14:51

Жорж Трак е новият председател на Пловдивския граждански клуб

Скулпторът Георги Иванов-Жорж Трак е избран за председател на Пловдивския Граждански клуб. Той поема поста от Рашко Радомиров, който ще продължи да подпомага дейността на сдружението като член на Управителния съвет на организацията.  „Благодаря за гласуваното доверие и вярвам, че заедно ще продължим да надграждаме и обогатяваме дейността на клуба,..

публикувано на 25.04.24 в 14:02