Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

Трима министри откриват учебната година в Пловдив

5 училища ще се ремонтират  и след 15 септември в пловдивска област. Това съобщи началникът на РИО-Пловдив Иванка Киркова. Тя потвърди, че дейностите ще продължат в 4 училища в Пловдив и едно в Перущица. Там се обновява изцяло  ОУ ”Петър Бонев”. В град Пловдив ще учат на две смeни децата в СОУ „Константин Кирил Философ”, където текат ремонтни дейности. Паралелно се работи и в Професионалната гимназия по електротехника и още в две СОУ „Братя Миладинови” и „Константин Величков”. Общо 66 училища са ремонтирани в града и областта.

Във всички 206 учебни заведения учебният процес ще започне нормално, каза още Киркова и уточни, че първокласниците ще са 6 205 деца. Те ще са в 145 училища и с 300 по-малко от миналата година.

155 ще са маломерните паралелки в областта - те ще са в  общините Калояново, Асеновград, Първомай и Куклен. Само в едно пловдивско училище ОУ „Георги Бенковски” има вече разкрита  маломерна паралелка.

От тази година се въвежда и целодневното обучение за 5 ти клас, което е осигурено в повечето училища на града и в областта.

Иванка Киркова подчерта, че е абсолютно забранено събирането на средства от родителите на територията на училищата. Това може да става само и единствено от училищните настоятелства по места. На сайта на РИО-Пловдив има поместено специално обръщение към родителите на децата от 1-ви до 12 клас, в които изрично се посочва, че пари от тях не следва да се искат. Охраната в повечето училища може да се заплаща и от делегираните бюджети, казват от Инспектората.

По информация на Радио Пловдив на 15 септември се очакват трима министри от служебния кабинет да открият новата учебна година в Пловдив. Вицепремиерът Йордан Христосков, който е възпитаник на Националната търговска гимназия ще бъде на тържеството там.

Тук ще са и  военният министър Велизар Шаламанов в Математическата гимназия и земеделският Васил Грудев, който дава старт на учебната година в две училища-Френската гимназия и Професионалната гимназия по хранителна техника и технологии.


Още от категорията

Пазарджик събира хуманитарна помощ за хората в Турция и Сирия

В Пазарджик започна събиране на помощи за пострадалите от земетресенията в Турция.  Организатори са доброволческата организация „Добро сърце“, клуб „Бъдеще за Пазарджик“ и "Планинско спасяване“.   Частни фирми съдействат за осигуряването на складово помещение, както и за пакетирането и транспорта на помощите до Турция.  До ден ще се..

публикувано на 07.02.23 в 16:28

Мюфтийството в Пловдив помага на засегнатите от земетресението

Районното мюфтийство в Пловдив също се включва в подпомагането на пострадалите турски градове от земетресението. Те ще събират парични помощи след края на петъчната молитва.  За целта на изходите ще бъдат поставени няколко урни. Това заяви Ахмед Пехливан, председател на Мюсюлманското настоятелство.  Той обясни още, че ще има възможност да се..

публикувано на 07.02.23 в 15:58

За Турция замина и екип на формированието "Пловдив 112"

Шестима доброволци, сред които две жени, от доброволно формирование „Пловдив 112“ заминават днес за Турция, за да се включат в спасителните акции след опустошителното земетресение в южната ни съседка. Те са напълно екипирани и оборудвани и ще останат в Турция за около седмица, като ще бъдат в постоянна  координация с Главна дирекция „Пожарна..

публикувано на 07.02.23 в 15:08

Противоепидемичните мерки в Пловдив и областта се отменят от четвъртък

Отменят въведените противоепидемични мерки за Пловдив и областта предсрочно от четвъртък.  Това стана ясно след съвместно заседание на Областния оперативен щаб и медицинския щаб на РЗИ-Пловдив. Припомням, че действието им беше удължено до този петък включително. Причината е, че нивата на заболеваемостта са спаднали драстично сред всички възрастови..

публикувано на 07.02.23 в 12:02