Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Сериозни щети от наводненията има в Пазарджишко и Пловдивско

Снимка: БГНЕС

Почти всички села в Пазарджишката община са със залети ниви след обилните дъждове в района тази нощ. Най-критично е положението в село Добровница, където половината от къщите са наводнени. Там са се изсипали около 100 литра на квадратен метър и на места водата достига до метър. Ситуацията в селото е тежка.

Над 200 души от село Добровница са прекарали тази нощ навън. Кметът на селото определя ситуацията като тежка

Вода, която идва от землищата на Крали Марково, която идва по отводнителния канал и от там вдига нивото на подпочвените води и става страшно. 

Той поясни, че се води списък с наводнените къщи:

Може би около 50-60 са записани, но аз, както виждам, селото е от около 450 къщи, сигурно половината и повече. Дворовете са пълни с вода, реколтата, казват хората, че ще загние.

Началникът на пазарджишката противопожарна служба комисар Иван Панайотов е мобилизирал всички свободни екипи от областта:

Всички екипи на цялата служба са тука, основно всичко е в Добровница. Ще овладеем ситуацията. Ние днес до три часа трябва да изчистим канала, за да сме спокойни. Това ни е основната задача. 

Към момента не се налага евакуация на хора.

Обилните дъждове в Пловдивско от снощи причиниха най-много щети в град Съединение, където наводнените къщи и дворове са повече от 30. Наводнена е и аварийната лента на автомагистрала “Тракия” в района на Цалапица.

Призовават се водачите на моторни превозни средства да бъдат внимателни и да преминават с ограничена скорост през участъка от 112-ия до 106-ия километър в посока Бургас - София. Аварийната лента на магистралата се е наводнила от прелял напоителен канал, това обясни говорителят на пловдивската пожарна инспектор Георги Кунев

Има една тръба, която минава под магистралата, за да отведе от другата част водата, но дебитът е по-голям, отколкото може тръбата да поеме. Ходил е наш екип и са прокопали част от терена, за да може част от водата да заминава към полето, да не отива към магистралата. 

На мястото има дежурен екип от полицията, за да бъдат предупреждавани шофьорите, че не може да се използва аварийната лента в участъка. Наводнен участък има и по пътя от Съединение към магистрала "Тракия", отсечката от над 300 метра е с над 10 сантиметра вода, автомобилите обаче могат да преминават, каза кметът на Съединение Георги Трендафилов.

Повече от 100 литра на квадратен метър само за два часа са паднали снощи в община Съединение. Екипите на пожарната са започнали да отводняват през нощта.

В около десетина къщи остава да се помогне на пострадалите семейства, уточниха от Общината. Наводнени са предимно приземни етажи, изби и дворове. Оттекла се е и водата по улиците. Тепърва ще се прави оглед на щетите.

В момента язовирите в района се наблюдават, няма опасност от преливания. През нощта също са отводнявани къщи в село Красново. В момента се отводнява и подлез в Кадиево. Работи се и по активизирало се свлачище край Лъки.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!