Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Пробите от река Банска Луда Яна, в която бе открито голямо количество мъртва риба, не показват нарушения на показателите

Снимка: Венелина Попова

Резултатите от анализите на взетите проби от водите на река Банска Луда Яна, край Панагюрище, не показват нарушения на екологичните показатели. Припомням, че преди десетина дни там бе открито голямо количество мъртва риба.

Взетите проби са от пречиствателните станции за рудни, за дренажни води и от станцията за битови води. Анализите не показват превишения на индивидуалните емисионни ограничения. Другите проби, които са взети от горното течение, във водосбора на река Банска Луда Яна са били изпратени за анализ в Басейнова дирекция - Пловдив. Точно в района, където бяха открити стотици килограми умряла риба, водите са без превишени вредни нива, съобщават от регионалната инспекция по опазване на околната среда и водите в Пазарджик.  Не са установени и никакви залпови изпускания от близките рудни предприятия. Така че причината за измирането на рибата не може да бъде производствена авария.  В същото време от екоинспекцията съобщават, че при силни дъждове, каквито имаше през последния месец в Панагюрско, концентрацията на метали се повишава. Предстои обследване на района. Предполага се, че водосбора на река Луда Яна е компрометиран.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!