Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

ТУ- Пловдив: На българския пазар инженерите са дефицитна стока

Снимка: Радио Пловдив

Търсенето на инженери надхвърля предлагането, това стана ясно при откриване на новата учебна година в Техническия университет – филиал Пловдив. Ректорът на филиала Михаил Петров потвърди информацията и допълни, че тази година засилен интерес има и към специалността машиностроене. 

Кметът на Пловдив Иван Тотев, който е възпитаник на Техническия университет заяви, че висшето учебно заведение има специално място, тъй като в Пловдив се оформи като икономически и индустриален център. Той подчерта и големия интерес от страна на инвеститорите към града.

Градоначалникът заяви още, че в Пловдив има над 40 000 студенти, което е и един от начините да се увеличи населението на Пловдив. Разрастващите се инвестиции решава и проблемите с безработицата. Те остават само за маргинални групи, които не искат да работят, категоричен е Иван Тотев.

Директорът на филиала на Техническия университет в Пловдив подчерта, че са запълнени всички места за първокурсници тази година. Реализацията на нашите възпитаници е много добра, подчерта професор Петров.

Днес стана ясно още, че Община Пловдив ще съдейства за обновяването на трети корпус на Техническия университет. Професор Михаил Петров заяви, че там ще бъде направен Технически музей. 




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Набират дарения за православен храм в с. Марино поле

В карловското село Марино поле днес беше положен основен камък за изграждането на православен храм.  Храмът ще носи името на „Свети пророк Даниил“ – един от четиримата големи библейски пророци от Стария Завет, чиято памет църквата почита на  17 декември. В тържествената церемония се включиха Знеполският епископ Арсений, първи викарий на..

публикувано на 19.05.24 в 20:05

Съпричастност към хората, засегнати от ХИВ/СПИН, с бдение в 28 града

С бдение със свещи в редица градове в цялата страна тази вечер ще бъде отбелязан Международният ден за съпричастност със засегнатите от ХИВ/СПИН. Свещите ще бъдат запалени на ключови места в населените места и ще бъдат наредени под формата на панделка - символ на солидарността към хората, които живеят с ХИВ/СПИН.  Бдението ще е от 20:00 ч. до..

публикувано на 19.05.24 в 17:31

Дядо Николай отслужи архиерейска св. Литургия в Желязната църква в Истанбул

Пловдивският митрополит Николай възглави Светата Божествена Литургия в Българския православен храм край Златния рог в Истанбул "Св. Стефан", по-известен като Желязната църква.  За първи път Български митрополит възглави Светата Литургия без представител от страна на Цариградската патриаршия , в чиято юрисдикция са българските църкви в Република..

обновено на 19.05.24 в 16:21

Епископ Арсений с най - голям шанс да стане нов Сливенски митрополит

Знеполският епископ Арсений и Мелнишкият епископ Герасим бяха избрани за кандидати  за Сливенски митрополит на епархийския избор, който се проведе днес в Сливенската митрополия.  Знеполският епископ Арсений , викарий на Пловдивския митрополит Николай,  събра 26 гласа от общо 42 на първия тур на епархийското гласуване. В това гласуване..

обновено на 19.05.24 в 16:21

"Царица на розата" в Карлово е 16-годишната Анна-Мария Враджева

Анна-Мария Враджева стана „Царица на розата - Карлово 2024 година“.  Тя спечели короната в надпревара с още 11 чаровни и талантливи момичета.  За нейна първа подгласничка бе избрана Йоанна Стоянкина, а за втора – Ванеса Памукова.  Анна-Мария е на 16 години от Карлово, ученичка в СУ „Васил Левски“. Новата "Царица на розата" получи от кмета..

обновено на 19.05.24 в 16:20