Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

Западът срещу "Ислямска държава" - стрелба с пушка по ято комари над блатото

Накъде върви светът- изправен ли е пред глобална криза? - Конфликтите в Сирия и  Украйна, вирусът "Ебола"в Африка...

Накъде върви светът- изправен ли е пред глобална криза? - с този въпрос започва разговорът на Неда Велкова с експерта по сигурност и външнополитически анализатор Боян Чуков.

Според него  кризите са като скачени съдове - те  битка за въглеводородите и за трасетата, по които те ще стигнат до най- вече до Европа.

Към споменатите кризисни точки Боян Чуков добавя и Йемен, който пък разпределя петролно трасе за Китай.

Започнал като сблъсък между шиити и сунити, с включването на американски френски, датски, британски, френски самолети - конфликтът се измества в цивилизационен, не е трудно по този начин конфликтът да се разсее и към други региони с ислямско население.

Всяка държава с повече от 10 на сто мюсюлманско население трябва да много внимателна в посланията, които излъчва във външната си политика - цитира Б. Чуков авторитетни изследователски центрове.

Анализаторът коментира, че без сухопътна намеса в Сирия е  все едно с пушка да целиш ято комари над блатото.Още от категорията

Константин Еленков в "Добро утро, ден!"

На 27 години с впечатляваща театрална биография, пред която хоризонтът е безкраен. В поведението си ту е като дете  любопитен към света, ту е мъдрец, потънал в познанието за него.  Константин Еленков е гостът ни в „Добро утро, ден!“ тази седмица.   Той е Одисей от едноименния изключителен спектъкъл на Пловдивския драматичен театър. Играе..

обновено на 03.02.23 в 16:53

Служебният кабинет да работи за коректност на изборите

"Служебното правителство "Гълъб Донев 1" опита да реагира, като управлява някои от кризите, предизвикани и от високата инфлация и необходимостта да реагира на икономическите предизвикателства и на предизвикателствата от  международната среда. Някои от оценките на анализаторите са позитивни, а други - не. Но за общата картина, трябва да се опитаме да..

публикувано на 03.02.23 в 16:30
От ляво на дясно: Николай Цветков, зам.-кмет на Карлово и Ангел Стоев, пловдивски областен управител

Наноси при дъжд са заплаха за Каравелово и Богдан

Има опасност при предстоящи обилни валежи към селата Богдан и Каравелово отново да бъдат свлечени значителни количества речни наноси.  Това е причината   частичното бедствено положение в карловските села Богдан и Каравелово да се удължи на 30 дни , след като изтече седемдневният му срок.  То беше обявено на 26 януари заради повишеното ниво..

публикувано на 03.02.23 в 16:12
Яница Петкова, социолог от агенция

Една четвърт от българите са готови да живеят в чужбина

36% от запитаните по света искат да мигрират. Както се очаква, най-вече младите хора в затруднена икономическа ситуация са сред потенциалните мигранти. Мнозинства склонни към миграция личат в Субсахарска Африка и Латинска Америка. Това са резултатите от проучване на общественото мнение, проведено от световната Асоциация „Галъп интернешънъл“ в 57..

публикувано на 03.02.23 в 15:21

Увеличаването на МРЗ е фактор, заради който цените растат

Последното служебно правителство е с най- дълъг живот в новата ни история и това е следствие от силно разпиления вот на българските избиратели, който в парламента води до невъзможност да се състави правителство, каза в предаването "Точно днес" икономическият анализатор Красен Станчев. По думите му криза няма. На икономически език криза означава..

публикувано на 03.02.23 в 10:32