Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Вдигаме БВП с парите от проституция, наркотици и контрабанда

Проституцията, наркотиците и контрабандата, които от този месец се включват в изчисляването на брутния вътрешен продукт, увеличават неговата стойност със 192 млн лв годишно. Всъщност, тук се налага и нова методика, по която работи Националния статистически институт.  За нея  говорим с Милен Колев, който е началник на отдел „Нефинансови национални сметки” към националната статистика.

Да кажем всъщност как се случиха тези изчисления – 192 млн лв годишно носят проституцията, наркотиците и контрабандата към брутния вътрешен продукт на страната.

Радио Пловдив: Проституцията, наркотиците и контрабандата, които от този месец се включват в изчисляването на брутния вътрешен продукт, увеличават неговата стойност със 192 млн. лв. годишно. Всъщност, тук се налага и нова методика, по която работи Националния статистически институт.  За нея  говорим с Милен Колев, който е началник на отдел „Нефинансови национални сметки” към националната статистика.

Да кажем всъщност как се случиха тези изчисления – 192 млн лв годишно носят проституцията, наркотиците и контрабандата към брутния вътрешен продукт на страната.

Милен Колев: Цифрата, която цитирате е може би средна за последните няколко години. Ако говорим за последната налична окончателна година – 2013-та, става дума за 194 млн добавена стойност, която е прибавена към брутния вътрешен продукт като от нея 78 млн е за наркотиците и 116 за проституцията.

Р. П.: Как изчислявате тази сума при условие, че за всички дейности, за които говорим са в сивата икономика?

М. К.: По принцип всички страни – членки бяха задължени да изчислят тази стойности да я включат към брутния си вътрешен продукт независимо от трудностите, които има при оценяването.

Използвали сме производствения метод за проституцията и метода за крайното използване при наркотиците. Като примерно за проституцията сме използвали един обширен доклад, който всъщност изследва проституцията в България между 2009 и 2010 г. като това е докладът на фондация „Риск монитор” с подкрепа на европейска инициатива, където проституцията се разделя на 4 класа – нисък, среден, по-нисък и висок клас като за всеки от тези гласове е изчислена средна тарифа на проститутки, процент проститутки от общия брой като общият брой е на база данни на МВР, дооценен със скрити от МВР брой проститутки, които считаме, че са около една трета като съществува и известно изменение през годините...

Р. П.: А контрабандата и търговията с наркотици как изчислявате?

М. К.: За контрабандата в момента не е направена допълнителна оценка, тъй като при мисия на Евростат стана ясно, че при изследването на „куфарната” търговия, която ние правим ние вече слагаме една дооценка и за да не я дублираме в момента самата контрабанда се взимат от околните страни – Македония, Сърбия, Турция, Гърция – страните, с които България граничи, и вноса, който изчисляваме от тези страни, се изчислява „куфарна” търговия на база на едно изследване, което е направено с помощта на Европейската комисия и Чешкия статистически офис – изследвани са 10 000 единици през 2006 г. и 4000 януари 2007 на тези погранични пунктове за внос на допълнителни стоки и на тази база с годишно преоценяване ние правим оценка за тези допълнително внесени стоки, цигари и други.

Докато за наркотиците ние правим едно по-задълбочено изследване на база видове наркотици – канабис, амфетамин, кокаин, екстази, хероин, ЛСД като за всеки един от тези видове наркотици МВР публикува брой регистрирани лица, на които също се прави някаква дооценка, и на база различни групи – ученици горен клас, студенти, затворници сме отделили, тъй като също имаме данни и възрастни, употребяващи, е направена оценка на общото количество наркотици, които се употребяват и също така на базата на хванатите на митницата за времеви период до 2013 г. оценяваме потока, който преминава.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

България трябва активно да влияе на общественото съзнание в РСМ

Скопие създаваше псевдопроблеми негативен отенък, които да отвличат вниманието от истинските проблеми пред членството в ЕС. Тъкъв беше и измисленият проблем с непоставянето на знамето им при неофициалната среща на президентните на двете страни. Целта на този маньовър беше да се покаже, че България е страната, която саботира диалога и пречи на..

публикувано на 27.09.24 в 10:42

20 на сто по-малка и по-скъпа гроздова реколта в Пловдивско

"Това беше изключителна от гледна точка на предизвикателствата година. В нашия край, слава на Бога, нямаше градушки и други природни бедствия, но пък за сметка на това горещините бяха страшни".  Такава равносметка прави Георги Джингаров, лозар и винопроизводител от Брестовица. По думите му, ако нашите предци са наричали част от дните през юли..

публикувано на 27.09.24 в 10:19

Костадин Димитров не отговори дали ще остане кмет след 27.10.

Костадин Димитров не отговори дали ще остане кмет на Пловдив след парламентарните избори на 27 октомври. Той е включен на второ място в листата на ГЕРБ - СДС за Пловдив град след лидера Бойко Борисов. В интервю за Радио Пловдив Костадин Димитров обясни решението си така: "Нямах колебания дали да се включа в листата, защото за 10 месеца имах много..

публикувано на 26.09.24 в 15:39
Георги Георгиев

ГЕРБ ще води кампания с адекватни послания

Предизборната кампания трябва да бъде по същество. Ние нямаме предизборна програма, а програма за управление,  която представяме по време на предизборната кампания, заяви в програма "Точно днес" третият в листата на ГЕРБ-СДС за предстоящия парламентарен вот и депутат в 50-то Народно събрание Георги Георгиев.  По думите му още на предишните..

публикувано на 26.09.24 в 11:33
Елена Дариева

Новото в кампанията за вота е включването на кметове в листите

Политическите прогнози и анализи в програма "Точно днес" правим със социолога Елена Дариева , от агенция "Насока". Тя открои в началото, че големият въпрос за доверието е ключов за избирателната активност, както и за решаването на другия въпрос, как ще се състави управляващо мнозинство в 51-то Народно събрание.  Социологът отбеляза, че наближават..

публикувано на 26.09.24 в 10:26