Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Към Русия – като към всяка ситуация с морална дилема

Деян Кюранов - Център за либерални стратегии

Непремерените думи на руския вицепремиер Дмитрий Рогозин оттекнаха със силата на скандал, какъвто дипломацията може да омаловажи много трудно в условията на усложнените през последните години българо-руски отношения. 

 Изказването, че Русия е предадена от страна на българската държава за това, че Правителството смята да замени остарелите руски бойни самолети със западни, предизвика тревога във властта, която бе събрана по спешност. Реакцията на политиците не потуши напрежението, а само го направи по-видимо, пренасяйки го от  неангажиращата туитър-територия – на тази – на дипломацията. Преекспониран проблем или опит за недопустимо вмешателство във вътрешните работи на България.  Разговаряме с Деян Кюранов – Център за либерални стратегии.

Деян Кюранов: Проблемът с Русия е в нас. Много отдавна сме си объркали нещата.  Смесваме абсолютно морално задължителната благодарност към Русия за Освобождението на България с всичко останало.

 Докато ценим Българската държава като самостоятелна държава, наше морално задължение е да бъдем благодарни на Русия. Никакви задължения нямаме обаче оттам нататък. Ако руснаците ни карат да правим неща, които не са добри за нас, няма да ги правим, заяви политологът Деян Кюранов. Според него  проблемът не е в това, дали ще изберем  да сме с Русия, със Запада, с Китай, или с когото и да е, а проблемът е именно в нашето отношение ни към Русия, заради смесването на моралното с останалите светски банални неща като военни доктрини,  икономически и военни отношения. От Русия трябва да вземем онова, което ни върши работа, а не това, което ни натрапват. Друго ние не дължим на Русия. Въпросът обаче за това остава нерешен  от 70-те години досега, заяви Кюранов.

Съмнявам се, че Москва добре разбира какво е съществено за нея, подчерта в отговор на въпрос не е ли  реакцията на Дмитрий Рогозин опит за оказване на натиск върху  сформиращата се власт у нас. Интересите на  Русия се свеждат до нея самата и нейната експанзия. В момента Русия провежда силова политика, това е просто нещо, защото  натискаш, докато поддаде. Ако срещнеш отпор, се връщаш обратно. Политиката на Русия е такава – навсякъде с натиск и където поддаде, заяви Кюранов.

 Той бе категоричен, че не трябва  да се поддаваме от страх, маскиран с някакви  исторически благодарности, ако интересите ни не съответстват на руската политика.  Кюранов призова да престанем  обаче да следим прекалено внимателно всичко идващо от Русия и да мислим прекалено невнимателно за отговора си. Трябва и двете неща да се променят – да не севслюшваме до степен, която издава провинциализъм и комплекси, а ние да правим политика по отношение на Русия, различавайки морално от политическо, от културно, от икономическо, заяви още политологът Деян Кюранов. 


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Пловдивчани настояват за облагородяване на Данов хълм

Пловдивчани, които живеят в района на Данов хълм, излязоха с апел към кмета на район „Централен“  Георги Стаменов и ръководството на община Пловдив за спешни мерки за облагородяване на тепето. Кметът на „Централен“ заяви, че ще поиска в градския бюджет за 2025 година да се заложат 1 млн.лв. за облагородяване и ремонтни дейности на хълма.  В..

публикувано на 04.10.24 в 16:03

В културните институции липсва самоконтрол

"Скандалът с театрите е един огромен шок за цялата гилдия. Не е и лесно да се възприеме. Не ни е приятно, разбира се, но в никакъв случай не бихме искали обаче това да бъде оценката за цялостната театрална дейност в България. Не трябва да бъде по този начин и не ни се иска това да остави някакъв отпечатък върху дейността на хората, които дават..

публикувано на 04.10.24 в 10:39

Светлинно шоу озарява Царския дворец "Кричим"

Паркът на Царския дворец "Кричим" се озарява от магично светлинно шоу, което от около месец наблюдават стотици зрители. Спектакълът Whisper of Lights (Шепот на светлините) е авторско дело на 2-ма млади софиянци, като един от тях е  Георги Колев . "По груби сметки досега са дошли над 10 000 посетители, от всички краища на България. Основно са..

обновено на 03.10.24 в 17:20

Петното е върху цялата гилдия и цапа достойнството ѝ

Петното е върху всички, категоричен е бившият министър на културата Вежди Рашидов, коментирайки скандала с театрите и схемата за фиктивни назначения и източване на средства в програма "Ден след ден" на Радио Пловдив.  "Тъжно и обидно е. Тъжно е, че това петно е върху цялата гилдия и цапа достойноството ѝ, а обидното е, че е точно в сферата на..

публикувано на 03.10.24 в 16:57

Не очаквам пълномащабна военна операция в Близкия Изток

Не очаквам пълномащабна военна операция и истинско военно противопоставяне между Израел и Иран. Това заяви в интервю за предаването „Ден след ден“ на Радио Пловдив дипломатът-арабист и бивш зам.-министър на външните работи пред Радион Попов. Според него разрастващият се конфликт в Близкия Изток има демонстрационен ефект. „Това е..

публикувано на 03.10.24 в 16:56