Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Град Сърница, който ще се отдели от община Велинград, остава без снегопочистване

Снимка: Георги Нейков
Родопският град Сърница, който от първи януари ще се отдели от община Велинград, остава без снегопочистване. Това създава опасност, градът и селищата в района да останат откъснати през зимния период.

По искане на жителите, Сърница и четирите околни селища се отделя в самостоятелна община. Решението бе взето от кабинета "Орешарски", но влиза в сила от първия ден на следващата година. До тогава Сърница е под шапката не Велинград. Оттам обаче не предвиждат новата община да попадне в схемата за поддръжка и зимно почистване.

Не знаем как ще се развият нещата, тъй като не е ясно и кой ще е новият кмет на Сърница и как той ще проведе  процедурите за избор на снегопочистваща фирма, коментира сегашният кмет Мустафа Аликанов. Не е ясно още дали тази процедура ще може да се извърши от временно изпълняващ кмет и дали по принцип ще има желаещи за зимната подръжка на високопланинските пътища. 

В Сърница се надяват скоро да бъде сформирано правителство, за да се реши наболелият въпрос. В района живеят около 10 хиляди души, и ако пътищата бъдат затворени, местните хора ще бъдат лишени от основни провизии и достъп до здравното заведение във Велинград.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!