Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Пет галерии в Капана посрещат изложби на водещи съвременни фотографи

Точно в 19 часа едновременно в пет галерии в квартал „Капана” ще се открият Фотографските изложби, обединени под общата тема - ”Kapana-FashionF”.  Те са по проект на доц. Никола Лаутлиев, председател на „Пловдивско фотографско средище и фотографа Соня Станкова. 

Три от галериите, в които ще бъдат подредени са създадените по проекта „Капана – квартал на творческите индустрии” на фондация Пловдив 2019 - галерия „CACHE ATELIER”, галерия „ POINT-BLANK” и „ЛАСТИЦИ”.  Другите две изложби са в галерия „Лаутлиев” и „А+”.


Пловдивчани и гостите на града ще могат да разгледат творбите на четирима водещи съвременни фотографи  – двама от тях са автори, реализиращи своята креативност в Европа , а другите двама са фотографи от селекцията на „Фестивала на модния дизайн и фотографията” за 2014 г. в Хюер, Франция. 

Стефан Милев, чиято изложба ще може да се види в галерия „Лаутлиев” живее и работи във  Франкфурт, Германия. Определя се като импресионист, експресионист и сюрреалист. Той придава на своите творби изтънчена аура на загадъчност, която поставя работите му на границата между фотографията и живописта.


Мина Анхела Игнатова е магистър по История на изкуството в Сорбоната, автор и фотограф в Париж с многообразна и богата творческа дейност, посоки, жанрове и стилове. Дълготрайните проекти - документ или репортаж са в основата на нейния авторски подход. Във времето тя реализира успешно и интересите си към текста, книгата и други форми за визуално общуване. Нейната изложба ще бъде подредена в галерия  „CACHE ATELIER”.

Нощта на фотографията ще посрещне в галерия „ POINT-BLANK” и Бирте Пийонтек от Канада. С проекта „Мимезис” Бирте изследва темата за личността и човешкото търсене на идентичност. Създава измислен свят на изображение, който опосредства връзката ни с реалността. Тя присвоява, променя и тълкува наново оригиналните изображения, в опит да покани зрителя да погледне отвъд повърхността.


Швейцарската фотографка Мари Риме ще представи в галерия „Ластици” седем фотографии, наречени „РИЗНИЦИ”. Геометричност в наситени цветове, строга композиция – това е в основата на работите на Мари Риме. Това е серия, в която жени са облечени в костюми, изработени от предмети от ежедневието. Тези портрети са отправната точка за разсъждение върху взаимовръзката между сила, война и орнамент.


Втората програма от „Нощта на фотографията” е създадена по проект на Соня Станкова и ще представи изложбата „Моделът авторства” на Драгомир Ушев в Галерия „А+”.

След официалното откриване на изложбите в клуб Библиотеката от 20.30 часа Нощта на фотографията ще продължи с прожекциите на фотографии, представяни на престижни български и международни форуми, правени по време на фотоваканции, както и проектни работи на автори от България, Македония, Румъния, Сърбия и Швейцария.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Среща с писателя Цанко Лалев в "Петното на Роршах"

Среща с писателя Цанко Лалев ще се проведе тази вечер в клуб „Петното на Роршах“. Разговорът за романа " Домът на пчелите " е по инициатива  на  Литературен Салон "Spirt & Spirit" Пловдив.   Цанко Лалев е автор на научнопопулярни книги за българска история и фолклор, както и на две стихосбирки. Първият му роман „Домът на пчелите“  излезе..

обновено на 16.04.24 в 10:02

Изложба на Яна Любенова във "Възраждане"

Галерия Възраждане" представя живописната изложба на Яна Любенова „Полет над света". Творбите са вдъхновени от видяното в различни държави. На всяка от тях е добавено водно конче, символизиращо свободния полет и разгръщане на потенциала.  Човек трябва да търси развитие и да не се бои от промяната, казва художничката.  Яна Любенова е завършила..

публикувано на 16.04.24 в 08:34

Изложба "Хляб наш насъщен"

Дружеството на пловдивските художници кани любителите на изкуството на изложбата на Вихра Григорова, която се открива под надслов „Хляб наш насъщен“ в галерията  на бул. „Цар Борис III Обединител“ 153.  Тя съдържа около 30 творби с предимно библейски и евангелски сюжети, създадени върху старинни дървени предмети от бита, свързани с хляба: нощви..

публикувано на 16.04.24 в 07:41

Преге - предаване за света на книгите, 13 - 19 април

В предаването за книги на Радио Пловдив на  13.04.2024г. бяха представени следните заглавия: Рубрика „Напълно непознати“ Най-добрите японски разкази.216 стр., ок. 4А, Изток-Запад, 2024. Реймон Кьоно. Упражнение по стил. 128 стр., ок. 3А, Фама +, 2024. Джон Кенеди Тул. Сговор на глупци. 632 стр., ок. 4А, Лист, 2024...

обновено на 15.04.24 в 17:11

Plovdiv Vibes отново ще радва пловдивчани за 10 дни

Фестивалът  Plovdiv Vibes ще резонира в седем различни градски зони от 19 до 28 април! Тазгодишното издание на фестивала следва темата “Трансформации”, и представя многообразие от културни, развлекателни прояви и събития, и трансформации в градски пространства. Интересни акценти в изданието ще бъдат фотографските изложби “Трансформации” на младия..

публикувано на 15.04.24 в 15:45