Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

Японска фондация ще финансира ремонта на къща "Клианти"

| обновено на 29.10.14 в 15:08

Над 2 млн. лева предвижда управата на Стария град за ремонти и проекти през 2015 година. Това съобщи Амелия Гешева-директор на Общински институт "Старинен Пловдив". Според нея едно от основните пера в бюджета за следващата година трябва да се насочи към проектиране. 

Вече са готови за съгласуване с Националния институт за недвижимо културно наследство  6 проекта за ремонти на къщите на ул. „Съборна”, както и на Античния театър.  Предстои общината да получи от областната управа и  Данчовата къща и къща  „Бирдас”.  Желанието на общината е къщите да бъдат предоставени за ползване на фондация „Пловдив 2019” и заедно със „Синята къща” да бъде разкрит резидентен център. Община Пловдив ще кандидатства за ремонта на „Жълтата стая” на къща „Клианти” пред токийската фондация „СУМИМОТО”. 

Сумата, която може да отпусне японската неправителствена организация е над 30 000 лева, съобщи още Амелия Гешева. Тя подчерта, че ремонт на уникалната стая не е правен от 70 години на XX век.  За следващата година се подготвят и ремонти на банята на къща „Хиндлиян” и на тази в къщата- музей на Златю Бояджиев. 


Още от категорията

Лидерът на ГЕРБ е отговорен за скандалите в Пловдив

Скандалите в ГЕРБ - Пловдив са закъснели от гледна точка на лошата работа на местната власт, на харченето на публични средства и на нарушения на обществени поръчки в предишния мандат, коментира пред Радио Пловдив политологът Димитър Аврамов. Резултатът са нарушения, които   ще се плащат от джоба на пловдивчани и преки загуби за хората, които живеят..

публикувано на 06.02.23 в 16:10

Напрежението м/у РСМ и България се поддържа в Белград и Москва

Желанието на Македония да е част от ЕС е желание на всички българи, които имат патриотични чувства.  Затова смятам, че българската дипломация постъпи правилно и мъдро като помогна за изработването на така нареченото френско предложение за РСМ , коментира за Радио Пловдив журналистът и анализатор Николай Кръстев.  Той обаче подчерта, че има..

публикувано на 06.02.23 в 15:27

Някъде се скъса нишката между ГЕРБ и Здравко Димитров

Има известен елемент на изненада от това, че лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов поиска оставката на кмета на Пловдив Здравко Димитров. Мисля, че комуникацията между ГЕРБ и кмета Димитров е на нормално ниво, но явно нещо някъде се е скъсало. Това коментира в предаването "Точно днес" на Радио Пловдив председателят на ОбС Александър Държиков. Той допълни, че..

обновено на 06.02.23 в 14:18

Минималната заплата заплашва пазара на труда

Механизмът за определяне на минималната работна заплата, който определи в последните си дни 48-то Народно събрание, заплашва функционирането на пазара на труда в България. Това коментира изпълнителен директор на Асоциацията на индустриалния капитал в България Добрин Иванов в предаването „Точно днес“. Причината е, че като се начислят всички..

публикувано на 06.02.23 в 11:38

Сценарият "добро" и "лошо" ченге обслужва ГЕРБ

"Станахме свидетели на театър от типа  доброто и лошото ченге. Добрият Борисов, който дойде в Пловдив и започна да говори за некадърността, непрозрачността в управлението и как не иска да се свързват с ГЕРБ. Часове по-късно Здравко Димитров изигра "лошото" ченге и каза, че няма да си подаде оставката, защото е избран от гражданите и никой лидер..

публикувано на 06.02.23 в 11:09