Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Японска фондация ще финансира ремонта на къща "Клианти"

| обновено на 29.10.14 в 15:08

Над 2 млн. лева предвижда управата на Стария град за ремонти и проекти през 2015 година. Това съобщи Амелия Гешева-директор на Общински институт "Старинен Пловдив". Според нея едно от основните пера в бюджета за следващата година трябва да се насочи към проектиране. 

Вече са готови за съгласуване с Националния институт за недвижимо културно наследство  6 проекта за ремонти на къщите на ул. „Съборна”, както и на Античния театър.  Предстои общината да получи от областната управа и  Данчовата къща и къща  „Бирдас”.  Желанието на общината е къщите да бъдат предоставени за ползване на фондация „Пловдив 2019” и заедно със „Синята къща” да бъде разкрит резидентен център. Община Пловдив ще кандидатства за ремонта на „Жълтата стая” на къща „Клианти” пред токийската фондация „СУМИМОТО”. 

Сумата, която може да отпусне японската неправителствена организация е над 30 000 лева, съобщи още Амелия Гешева. Тя подчерта, че ремонт на уникалната стая не е правен от 70 години на XX век.  За следващата година се подготвят и ремонти на банята на къща „Хиндлиян” и на тази в къщата- музей на Златю Бояджиев. 


Още от категорията

Трудно ще е въвеждането на зони с ниски емисии в Пловдив

Автомобилите от най-ниската еко категория отново могат да влизат в идеалния центърана София, след като имаше такава забрана, която беше в сила до края на февруари. Забраната е свързана с определенето на т.нар. зони за ниски емисии, които се подготвят и за действие в Пловдив.  От октомври 2022-ра година Общинският съвет прие методика за въвеждане на..

публикувано на 01.03.24 в 16:27

Ипотечните кредити не надуват пазара на имотите

"Не виждам все още балон на пазара на движими имоти, коментира кредитният консултант Тихомир Тошев. Кредитите растат четвърта поредна година, но намаляват с 2% от миналата година. Пазарът продължава няколко години да е в засилено търсене и по- малко предлагане и това е причината за повишаването на цените на имотите и оттук идва тегленето на..

публикувано на 01.03.24 в 16:09
Георги Ангелов

Ипотечните кредити гонят рекордно високи нива

Макроикономистът Георги Ангелов коментира в програма "Ден след ден" продължаващия ръст на ипотечни кредити у нас и евентуалните последици от това. "Основният проблем е, че растежът на ипотечните кредити вече е на рекордни високи нива, които не сме виждали от 15 години насам.  В същото време си спомняме какво стана преди 15 години, когато имахме..

публикувано на 01.03.24 в 15:33

У нас не се очакват сериозни сътресения на пазара на горива

„ Имайте предвид, че от няколко седмици рафинерията Лукойл е преминала на преработка на алтернативен петрол, не руски. Така че не очакваме това да създаде някакви проблеми в производството и в доставките на горива. Колегите от рафинарията правят всичко възможно пазарът да бъде овладян и да няма стресови ситуации “ – заяви в интервю за Радио..

публикувано на 01.03.24 в 15:20

Мартеницата е символ и магия

Мартеницата е един от най-обичаните български символи. Традицията повелява в първия ден на месец март най-старата жена в семейството да връзва на децата на децата пресукан бял и червен конец за здраве и против уроки. В някои краища се премята на простора червена дреха за здраве на дома.  Още сутринта на 1 март всеки от нас..

публикувано на 01.03.24 в 11:19