Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Утре или връщам мандата, или ще направим кабинет

Президентът Росен Плевнелиев връчи проучвателен мандат за съставяне на правителство на Бойко Борисов с думите:

На 5-и ноември 2014 г. народните представители от парламентарната група на  ПП ГЕРБ, като най-голяма парламентарна група в 43-тото Народно събрание, взе следното решение:

На основание чл. 99 ал 1. от Конституцията на република България предлага г-н Бойко Методиев Борисов, който да получи мандат от президента на Република България г-н Росен Плевнелиев за съставяне на правителство. Документът е разписан от представляващите ПГ на ПП ГЕРБ.

От моя страна, като държавен глава, искам да уведомя нацията, че с указ номер 243 на основание чл. 99 ал 1. от Конституцията на Република България постановявам:

Възлагам на лидера на ГЕРБ Бойко Методиев Борисов да състави правителство. Указът е издаден в София на 5-и ноември 2014-а г. и надлежно заведен в Президентството.

Връчвам Ви този указ с надеждата, че България, всички съзнаваме, има нужда от постигането на едно ново ниво на стабилност, както политическа, така и институционална  стабилност, каза президентът. Преди да връчи мандата Плевнелиев заяви, че консултациите за съставяне на кабинет са приключили успешно и направи кратко обобщение на всички консултации, които проведе през тази седмица .

Единствената партия, която не участва в консултациите, бе "Атака", въпреки поканата на държавния глава, уточни Плевнелиев. 
След като получи мандата, лидерът на ГЕРБ заяви, че в утрешния ден ще стане ясно, дали партията му ще върне мандата:

В утрешния ден или ще върнем мандата, или ще направим кабинет, 
обеща БорисовБорисов каза, че днес му предстоят още срещи и разговори с Реформаторския блок и Патриотичния фронт и ще вземе решение. 

Борисов помоли единствено ДПС да не подкрепят правителството: Близо месец с цялото си търпение, с всичките си компромиси, с цялата си добронамереност, се опитвам да намерим начин в мандата на ГЕРБ, защото на практика той е единствен, поне от това, което са декларирали партиите до този момент. Ако има някакво задкулисие, което извън мандата на ГЕРБ може да състави правителство ще го разбера още в днешния ден, а президентът ще прецени на кого да даде следващия мандат. Ясно е, че БСП не желае да участва в коалиция, разбираме ги, ясно е, че при никакви условия ГЕРБ не желае подкрепата на ДПС за правителство. Моля ги, с цялото си разбиране към тях, да не гласуват за правителството, което предложим, защото това поражда огромни спекулации и дава на моите противници възможност да си измислят всякакви сценарии.Другите партии - както преценят. Както всички декларират публично, че са за стабилност и за съставяне на правителство, така всички на преговорите поставят условия, които на практика, ако не се изпълнят няма шанс да се продължи напред. 

При положение, че ние помолихме ДПС да не гласува за този кабинет, при положение, че БСП са казали, че няма да подкрепят кабинет на ГЕРБ, „Атака“ няма да подкрепи кабинет на ГЕРБ, ББЦ казаха, че няма да подкрепят кабинет на ГЕРБ. Ако не се разберем днес с Реформаторския блок и Патриотичния фронт – те също няма да подкрепят ГРЕБ – е тогава какъв кабинет да правя, добави Борисов.

Той аргументира и кандидатурата на Христо Иванов за министър на правосъдието: Христо Иванов беше предложен и от колегите от Реформаторския блок. От моя преговарящ екип считат, че той е един добър министър и стратегията, която предлага в съдебната реформа се ползва с подкрепата на Брюксел, така че и в този случай сме направили необходимия компромис, считайки, че по този начин се върви напред. 

Относно избора на Ивайло Калфин за социален министър, Борисов каза: Г-н Калфин се е справял прекрасно в изготвянето на бюджета и на ЕП, и на ЕК и е всепризнат сред нашите партньори и вляво и вдясно.  Той е безспорен авторитет.

Аз мисля, че заради много други назначения ще изгубим избиратели, но затова аз благодарих и на компромиса и на другите и на компромисите, които ние правим.

По отношение на снимката на Владислав Горанов с Делян Пеевски, Борисов каза: Г-н Горанов дойде при мен и ме помоли да го освободя от парламента, защото иска да се занимава с експертната си дейност. Ако е имал нещо да крие, въпросната снимка, която цитирате, той и Пеевски няма да стоят на кафе или там на каквото е, да ги гледат 20-30 души, а ще отидат да се скрият някъде и ще се видят. Отделно той е участвал през цялото време във всички наши работни групи през цялото време, когато е излязъл от парламента и всички ние нито за момент не се съмняваме в неговата експертиза и подготовка. Всеки от нас може да бъде сниман, когато се разминава в парламента, или се здрависва с някой депутат или отвън в кафето и да се правят такива спекулации.

На въпрос дали ГЕРБ ще проведе преговори отново с Бареков, Борисов съобщи, че днес, в 12 часа, му се е обадил лично Джефри ван Орден с предложение ББЦ  да подкрепят правителството: Даже още не съм казал на колегите, защото искам на срещата с реформаторите и патриотите и след това с АБВ, да се изчерпят тези консултации и в зависимост от тях ще вземем някакво решение.

След края на изявлението на лидера на ГЕРБ, президентът добави: Вярвам, че българският народ не иска нови избори, а стабилно управление. Апелирам към всички парламентарнопредставени политическите сили да работят за това. Всички декларираха тук при президента, че не искат нови избори. Всички декларираха готовността си да подкрепят програми и политики, които съответстват на смислени национални приоритети. Всички са за енергийната ефективност, всички са за "Южен поток" да се строи, но по европейските правила", всички са за достийното управление на еврофондовете, всички са за балансираното регионално развитие, списъкът е много дълъг. Тук в последните дни аз установих, че има поле за тематично съгласие и за широко политическо съгласие, ако то обаче то не е само декларирано, защото в следващите часове ние ще видим на практика не какво ще се декларира, а какво ще се свърши. България има нужда от по-високо ниво на стабилност, надявам се гласът на разума да надделее.

Той добави, че има нужда да си дадем сметка, че в следващите десетки години няма да има абсолютно мнозинство, което означи коалиции, съгласие на принципна основа.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Полицията с видеонаблюдение и засилени мерки за баловете

С видеонаблюдение и засилени мерки за сигурност около училищата и на възлови кръстовища пловдивската полиция ще следи за обществения ред и грубо нарушава правилата за движение по време на абитуриентските балове в региона. Извършени са и предварителни проверки на заведенията в региона.  В цялата област се прилага комплекс от мерки, свързани с..

публикувано на 23.05.24 в 14:46

Откриха паметна плоча на героя от войните генерал Иван Хубенов

Заместник-министърът на отбраната Радостин Илиев откри паметна плоча на генерал-майор Иван Хубенов (1894 - 1966), поставена на родната му къща в първомайското село Караджалово.  Той поздрави присъстващите от името на министъра на отбраната Атанас Запрянов и подчерта, че днешното събитие е израз на почит и уважение към делото на един незаслужено..

публикувано на 23.05.24 в 13:21

Арестуваха трима младежи, отглеждали канабис вкъщи

Трима младежи на възраст между 18 и 21 години са арестувани за отглеждане и притежание на наркотици в панагюрското село Попинци.  При акция на криминалисти от Панагюрище били претърсени къщите, в които живеели момчетата. В една от тях разследващите открили мини оранжерия за отглеждане на канабис, оборудвана с устройства за контрол на осветлението,..

публикувано на 23.05.24 в 13:12

Поевтинява годишната транспортна карта в Пловдив, билетите без промяна

Реформи, обобщени в доклад за състоянието на градския транспорт  и цялостната транспортна схема предлага за обсъждане в Общинския съвет и гражданите новият заместник-кмет по транспортните въпроси на Пловдив Савина Петкова.   След задълбочен анализ се предлага рязко намаление на годишната карта за градски транспорт, две нови автобусни линии,..

обновено на 23.05.24 в 10:25

Пловдивската полиция обяви мерки срещу пътния травматизъм

Изграждането на различни инженерни съоръжения, препятствия и други методи за ограничаване на скоростта в Пловдив, искане за още видеокамери и пътни знаци – това са част от пакета предложения към общината за повишаване на пътната безопасност в града – съобщи началникът на областната дирекция на МВР  старши комисар Георги Чергов.  Това е..

обновено на 23.05.24 в 09:27