Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

Иван Евстратиев Гешов е пример и в днешно време за политиците

Национална научна конференция посветена Иван Евстратитев Гешов, се провежда в Историческия музей - Пловдив. Тя е съвместна инициатива на Българската академия на науките и РИМ и представя в доклади и дискусии делото на Гешов, като държавник, общественик и учен.

За приноса му към България и връзката с днешното време e интервюто на Живка Танчева с доц. д-р Даниел Вачков от Института по исторически изследвания на БАН. 

Иван Гешов е министър-председател на България (1911-1913), народен представител в 11 обикновени и в 2 велики народни събрания. Председател и на Българското книжовно дружество , Българската академия на науките (1911-1924) и Българския червен кръст (1899-1924). Бил е и  финансист и управител на БНБ.


БНР подкасти:

Още от категорията

Самостоятелна изложба на Христо Бозуков в галерия „Артистика“

Изложбата „SPACE TRANSIT“ се открива във вторник, на 28 март, от 18.30 часа.  Художникът показва 36 картини, които комуникират с абстрактни вселени от мисли, емоции и чувства. От известно време, Христо Бозуков живее в Нидерландия, като голяма част от творбите за тази изложба са правени там. В картините се виждат светове с графитени..

обновено на 23.03.23 в 16:22

Петър Краевски с награда "Чудомир"

Авторът е водещ на предаването "Алтер его" по Радио Пловдив Петър Краевски е тазгодишният носител на наградата "Чудомир".  Журито с председател Йордан Ефтимов е отличило неговият разказ "Глобализмът и аз" за най-добър хумористичен разказ, публикуван през 2022- ра година.   Това е най-старото литературно отличие, което се връчва без прекъсване от 1969..

публикувано на 23.03.23 в 10:45

Лекция за спасяването на древни ръкописи в НБ "Иван Вазов"

Лекция на тема „Северен Ирак: Спасяване и опазване на ръкописи във времена на опасност“ ще бъде изнесена в  Народна библиотека „Иван Вазов“ от 16.30 часа. Лектор е  консерваторът на хартия в Националната библиотека на Гърция  д-р Николас Сарис. Той  разказва за спасяването и опазването на ръкописи от Северен Ирак, застрашени от военния..

обновено на 23.03.23 в 09:45

Галерия Резонанс на 13 години

Пловдивската Галерия "Резонанс" празнува своя 13-ти рожден ден с изложба "13 нюанса на резонанса".  Създадена като галерия за съвременно изкуство, "Резонанс" отваря врати на 22 март 2010 г.. Мисията на "Резонанс" и на нейната създателка галеристката Антония Димитрова , е да показва изкуството на български и чужди артисти, изявяващи се чрез всички..

публикувано на 22.03.23 в 13:57

Великите европейци - Морис Метерлинк

Годината 1911 е към края на Бел епок, щастливото европейско време между Френско – Пруската и Първата световна война. Тогава Морис Метерлинк, белгийски поет, драматург и философ, получава Нобелова награда за литература „като оценка за неговата многостранна литературна дейност и особено за драматургичните му произведения, които се отличават с..

публикувано на 22.03.23 в 10:33