Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Ново отделение за образна диагностика откриха в болница „Свети Мина”

| обновено на 11.11.14 в 15:32

Съвременна техника за близо 1 милион лева има в новооткритото отделение за образна диагностика на МБАЛ „Свети Мина” в Пловдив. Звеното започна работа на патронния празник на лечебното заведение – денят на светеца-чудотворец и покровител на семейството. 

Новото отделение е снабдено с модерен рентген и с многодетекторен компютърен томограф – 16 слайдов прецизен скенер за диагностициране на широк спектър заболявания, обясни управителят на болницата д-р Борис Джурджев. Цялото изследване на пациента включително времето за набиране на информацията трае не повече от 5 минути, а болният получава за улеснение гласови команди от уреда, разказа доцент Георги Хаджигеоргиев, обучил голяма част от скенеристите в пловдивско. 


От ръководството на бившата Първа градска болница припомниха, че процесът по създаване на ново отделение за образна диагностика започна преди 4 години, когато управител беше доц. Георги Йорданов. Част от средствата бяха осигурени от Община Пловдив, а изграждането на звеното се забави и от констатцията, че сградата на МБАЛ „Св. Мина” представлява паметник на културата. 

Не можеше да се прави преустройство дори на старата кухня на лечебното заведение, където сега са съвременният скенер и рентген, спомниха си лекари от болницата. От името на Районната лекарска колегия председателят д-р Георги Кръстев подари на МБАЛ „Свети Мина” икона на закрилника на българите Св. Иван Рилски, като пожела да сме „лечимо болни”. 

На откриването пловдивският кмет Иван Тотев поздрави мениджърите на болницата, че са успели да се справят с бюрокрацията и да създадат ново отделение в момент, когато у нас се закриват лечебни заведения, като коментира, че от години здравното министерство е „под всякаква критика”.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Съпричастност към хората, засегнати от ХИВ/СПИН, с бдение в 28 града

С бдение със свещи в редица градове в цялата страна тази вечер ще бъде отбелязан Международният ден за съпричастност със засегнатите от ХИВ/СПИН. Свещите ще бъдат запалени на ключови места в населените места и ще бъдат наредени под формата на панделка - символ на солидарността към хората, които живеят с ХИВ/СПИН.  Бдението ще е от 20:00 ч. до..

публикувано на 19.05.24 в 17:31

Дядо Николай отслужи архиерейска св. Литургия в Желязната църква в Истанбул

Пловдивският митрополит Николай възглави Светата Божествена Литургия в Българския православен храм край Златния рог в Истанбул "Св. Стефан", по-известен като Желязната църква.  За първи път Български митрополит възглави Светата Литургия без представител от страна на Цариградската патриаршия , в чиято юрисдикция са българските църкви в Република..

обновено на 19.05.24 в 16:21

Епископ Арсений с най - голям шанс да стане нов Сливенски митрополит

Знеполският епископ Арсений и Мелнишкият епископ Герасим бяха избрани за кандидати  за Сливенски митрополит на епархийския избор, който се проведе днес в Сливенската митрополия.  Знеполският епископ Арсений , викарий на Пловдивския митрополит Николай,  събра 26 гласа от общо 42 на първия тур на епархийското гласуване. В това гласуване..

обновено на 19.05.24 в 16:21

"Царица на розата" в Карлово е 16-годишната Анна-Мария Враджева

Анна-Мария Враджева стана „Царица на розата - Карлово 2024 година“.  Тя спечели короната в надпревара с още 11 чаровни и талантливи момичета.  За нейна първа подгласничка бе избрана Йоанна Стоянкина, а за втора – Ванеса Памукова.  Анна-Мария е на 16 години от Карлово, ученичка в СУ „Васил Левски“. Новата "Царица на розата" получи от кмета..

обновено на 19.05.24 в 16:20

Дъждовна, но топла неделя, в Пловдив до 25°

Днес облачността ще е променлива, често значителна. На много места от запад на изток ще превали краткотраен дъжд. В отделни планински райони от западната половина на страната валежите ще са временно интензивни и там е възможно да прегърми. В източните райони ще духа слаб вятър от изток-югоизток. Максималните температури ще са предимно между 21° и 26°, в..

обновено на 19.05.24 в 16:10