Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Полицейските служби в държавата да са на едно командване

За промените в сектор "Сигурност", които предлагат  от новото правителство, както и за съдебната система, която
сега има спешен казус с изчезналите тефтери на Филип Златанов- разговор с Емануил Йорданов, бивш министър
на вътрешните работи в правителството на Иван Костов. 

"Според мен едно наказателно производство не може да даде цялостен образ на това как функционира
съдебната система в една държава. Делото на Филип Златанов е важно, но не може да се пренатоварва
с някакви очаквания", заяви Емануил Йорданов. Той обясни, че съдебната реформа трябва да започне първо
с дискусия, която да инициират и проведат политическите сили.

Среща в ефира и с бившия вътрешен министър в правителството на Иван Костов Емануил Йорданов – политик и адвокат.

Много са въпросите, които имаме към вас. Да започнем с тефтерите на Златанов. Да кажем за казуса с изчезналите тефтери на бившия шеф на Комисията за установяване и предотвратяване на конфликти на интереси Филип Златанов. С какво е интересен този казус за вас?

Емануил Йорданов: Този казус е интерес с това, че в рамките на едно наказателно дело би могло да се изяснят механизмите за злоупотреба с власт, съответно всеки един човек, който в бъдеще мисли да се занимава с политика да може да направи някакви изводи, да се вземат някакви мерки, било то нормативни или административни.

Р. П.: Знаете ли, че днес националния омбудсман Константин Пенчев казва „съдилищата продължават да са разграден двор” и у нас такива неща не могат да учудят никой, който работи в съдебната система. В същото време Сотир Цацаров някак си каза, че този случай не е кой знае колко важен. Но пък новият министър Христо Иванов – правосъдният ни министър, казва, че съдебната  система в България ще се оценява не просто с решаване на въпрос с изчезналите тефтери, а през призмата на решаване на целия казус около Златанов. Да си го припомним, да кажем всъщност какво е вашето мнение като човек в тази система.

Е. Й.: Според мен едно наказателно производство не може да даде цялостен образ на начина, по който функционира съдебната система в една държава. Делото е важно, делото е сериозно, но в крайна сметка не може да бъде пренатоварвано с някакви очаквания.

Що се отнася до съдебната реформа според мен е хубаво най-накрая политическите сили да организират една дискусия, в която да участват хора, които са запознати с проблемите и да се набележат някакви мерки. Защото в момента вие виждате всеки дърпа чергата към себе си, всеки един проблем независимо от това какъв е мащаба му се използва с политически цели и за защитаване на една или друга теза, а в крайна сметка от това не печели никой.

Р. П.: Така е безспорно. Как я виждате вие тази реформа, г-н Йорданов? Вие сте реформатор, човек с десни принципи. Откъде трябва да се започне?

Е.  Й.: На първо място мисля, че трябва да се започне с изграждането на една идея затова как трябва да се развива съдебната система. Задължително е да се стигне до промяна в Конституцията, която да въплъти в себе си тези идеи. Много често се спекулира, че старата Конституция била много хубава и едва ли не нищо не трябвало да се променя. Аз не съм съгласен с подобна теза и мисля, че всеки, който има някакви идеи би следвало да ги защитава, не да изразява някакви гневни реплики в публичното пространство, които да защитават неговия периметър и неговите правомощия.

Мнението на Е. Йорданов за сектор сигурност, ГД БОП, ДАНС, каква трябва да е фигурата на главния секретар и по други въпроси може да чуете тук.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Украйна има право на ядрено оръжие за защита

Украйна или ще стане член на НАТО или ще създаде ядрено оръжие – това заяви президентът В. Зеленски в Брюксел след заседанието на Европейския съвет в което той участва. Там Зеленски представи плана си за победа във войната с Русия. Има ли наистина бившата съветска република страната такава възможност? Да, може да го стори, тъй..

публикувано на 18.10.24 в 17:17
Първан Симеонов

Притеснявам се дали хората ще отговарят честно на екзитпола

На тези избори много се притесняваме от това колко искрени ще бъдат анкетираните за екзитпола, както и дали системно няма да отказват респонденти от една и съща политическа сила. Подобно явление е изключително притеснително предвид напрегнатата ситуация в разделен политически сектор. Това коментира социологът Първан Симеонов от „Галъп..

публикувано на 18.10.24 в 16:41

Годните за пиене води у нас са под средното ниво в Европа

Две трети от водните ресурси в Европа са замърсени с химикали.  Само 37% от езерата и реките в Европа отговарят на критериите за добро екологично състояние. Това предупреждава  Европейската агенция за околната среда в доклад, публикуван тази седмица.  В доклада обаче не са анализирани данните за България , тъй като страната ни все още не е..

публикувано на 18.10.24 в 16:17

Открит навреме, ракът на гърдата не е присъда

За поредна година в месеца за борба с рака на гърдата Фондация „Грижа за живот България“ организира информационна кампания като темата на инициативата този път е не само битката със заболяването, но и духовно оцеляване, и физическо преодоляване на диагнозата.  В програма "Точно днес" п редседателя на организацията Ивелина Радева припомни, че целта..

публикувано на 18.10.24 в 09:59

Радиото са хората, но те не са финансово стимулирани

С три гласа "за" и два "против" Съветът за електронни медии избра днес за генерален директор на Българското национално радио Милен Митев. Той поема поста за втори мандат през следващите три години.  Радиото ще защитава журналистите си Радиото това са преди всичко хората . Те създават неговия облик и неговия дух. Затова едно от най -..

публикувано на 17.10.24 в 15:10