Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Изгубените европейски средства - за сметка на данъкоплатците

РП: На фона на критичното ниво на държавните пари липсата на тефтерчета и най-вече липса на реформи идват и опасения от загуба на европейски средства - ужасяваща сума, ако се съди по думите на вицепремиерът Томислав Дончев. Добрата новина пък дойде в петък миналата седмица, когато стана ясно, че Брюксел размразява парите по „Околна среда”. Повод министър-председателят Бойко Борисов да поздрави депутатите от всички парламентарни групи. Информацията, ако съдим реално, обаче е само капка в морето, наречено европейски средства за възможните правилни пътища пред най-бедната страна от голямото семейство, които да ни изведат на печелившите позиции - интервю с Любов Панайотова, директор на Фондация "Европейски институт".

Г-жо Панайотова, има ли все още опции пред България да спаси европейските средства или те са безвъзвратно загубени както стана ясно през почивните дни, че например за сектор „Здравеопазване” се губят 100 милиона лева със сигурност?

Любов Панайотова: Аз също бях много притеснена от изказването на вицепремиера Дончев, че средствата, които той си е представял, че ще се загубят, защото никой не си прави илюзии, че ние можехме в този първи период да усвоим огромната сума, която беше заделена, да кажа, за България, за да може да се направят всичките реформи, които искахме, за да се изпълнят оперативните програми. Ние сменихме много правителства, а самият период тръгна с изключително лоши темпове. Имахме 2007, 2008 г. – нулеви години, 2008 – спрени програми, таман тръгнали и спрени и ние завършваме периода по същия начин. Виждаме, че две от програмите са спрени, а добрата новина вие я споменахте е „Околна среда” – там има изключително много средства ако, ако администрацията успее много бързо да пусне определени процедури и да се разплати с длъжници, да няма оспорвани плащания и да няма връщане и преразглеждане на действия както от българска страна, така и естествено от Брюксел за допълнителни корекции, това ще бъде много добра. Аз се надявам и „Регионално развитие” да бъдат отпуснати парите, защото тези две програми са програмите с най-много средства, които наистина могат да бъдат загубени. А в този момент, в който говорим за свръх дефицит, теглим нов заем и всички икономисти са на прага на песимизма, това е най-меката дума, която мога да употребя, всеки евро цент е от значение.

Р. П.: Има какво още да направи новото правителство, за да спаси поне част от тази сума, която е отпусната за България, изобщо какъв процент от средствата вие смятате, че наистина могат да дойдат в България при тази ситуация, която очертахте?

Л. П.: Аз не мога да ви кажа процент. Песимистичните неща, които се говореха в началото на кабинета Орешарски беше, че ние имаме под 50 % усвояемост. Сега това дали е вярно или не, какво направи правителството, експертното правителство, на кабинета Орешарски, доколко размени. Вижте, администрацията и обучените хора трябва да имат някаква стабилност, за да могат да извършват всичките процедури рутинни, когато непрекъснато се променят директори, началници, повече според моите наблюдения от година и  половина администрацията не работи. Тя чака някакво политическо ръководство, тя чака стабилност.

Цялото интервю можете да чуете в звуковия файл.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Откриха модерно затворническо общежитие в Пловдив

Новото затворническо общежитие в Пловдив отговаря на всички европейски и международни изисквания, препоръките на Комитета против изтезания и указанията, които ни се дават по делата на Европейския съд по правата на човека ,  каза при откриването на сградата правосъдният министър Мария Павлова.  Двуетажната сграда е със стаи с две легла..

публикувано на 05.07.24 в 12:53

Грешното преброяване лишило ДПС от един мандат в Пазарджик

Изборният резултат от вота за общински съветници в Пазарджик би бил различен, защото не е отразил действителният вот на избирателите – се казва в мотивите за решението на пазарджишкия административен съд, с което той обяви за недействителен избора на местния парламент.   В повторното преброяване в 52  секции се оказаха липсващи 300 бюлетини, а..

публикувано на 05.07.24 в 10:24

Румен Пехливанов управлява Смолянска област от днес

Новият областен управител на Смолян Румен Пехливанов днес встъпва в  длъжност днес. Той бе назначен на поста с решение на служебното правителство в сряда и заменя на поста Захари Сираков. Пехливанов е икономист по образование и има дългогодишен управленски опит. В периода 2001 г. – 2023 г. е кмет на община Рудозем от ДПС , а между 2003 г. и..

обновено на 05.07.24 в 08:53
Мехмед Юмер

Лидерският пост в ДПС се оказа най-горещият стол в политиката

Лидерският пост в ДПС се оказа най-горещият стол в българската политика и винаги е било така. Оттук нататък не можем да правим здравословни анализи, без да чуем почетния председател Ахмед Доган, за да получим по-ясна представа за случващото се в партията. Това коментира в програма "Точно днес" на Радио Пловдив журналистът от сайта Obzornews..

публикувано на 04.07.24 в 11:13

Партията ДПС в момента е инструмент за контрол на властта

Неуспехът на проектокабинета на Росен Желязков беше предизвестен още от самото начало, коментира в предаването "Точно днес" политологът Георги Проданов . По думите му, още когато ГЕРБ-СДС получиха мандата, лидерът им обяви, че ще търсят правителство на малцинството и то най-вероятно няма да мине. Вчера Бойко Борисов също го повтори няколко пъти,..

публикувано на 04.07.24 в 09:58